Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 10    

A password will be emailed to you.

Star Wars: Skywalker kora

2019.12.19. (Star Wars: The Rise of Skywalker) A Lucasfilm és J.J. Abrams rendező újra egyesíti erejét, hogy elrepítse a közönséget egy messzi-messzi galaxisba a Star Wars: Skywalker korában. A Skywalker saga lenyűgöző befejezésében új legendák születnek, és megvívják a végső csatát a szabadságért.

3 OSCAR-JELÖLÉS 2020
(Legjobb zene: John Williams; Legjobb vizuális effektek; Legjobb hangvágás)

KRITIKA

A Disney-nél és a Lucasfilmnél megijedtek az újítani próbáló Az utolsó Jedik vitatottságától és a vártnál szerényebb bevételeitől, így behúzták a féket, hogy a trilógiazáró epizóddal tutira menjenek. Hiba volt.

Szöllőskei Gábor

starwarstheriseofskywalker01 J. Abrams Az ébredő Erő premierje után sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nem vállalta be előre Az utolsó Jedik rendezését, mivel annyira jól érezte magát a munkálatok közben, és minden bizonnyal a kritikai- és közönségsiker is hízlalta a máját. Akkor még nem tudta, hogy újra lehetőséget kap, mivel a IX. epizódra felkért Colin Trevorrow végül kiesett a direktori székből, Kathleen Kennedyék pedig gyorsan lecsaptak a már bevált Abramsre. Rian Johnson 2017-es Star Wars-menete aztán rendesen felkavarta az állóvizet, a közönség részéről legalábbis ilyen szintű megosztottságot régen tapasztalhattunk a messzi-messzi galaxis köreiben. A Skywalker-dinasztia történetét, a Jedik és Sith-ek szembenállását és amúgy minden eddigi SW-élményt lezárni hivatott Skywalker kora esetében épp ezért gyáván megfutamodtak, és kiöltek belőle minden rizikófaktort, hogy a fanok azt kapják, amit megérdemelnek. És mivel fináléról van szó, természetesen a minden eddginél grandiózusabb hangvétel is kötelező. Lássuk, mi mindennel kedveskedtek nekünk!
Például egy olyan történettel, amely továbbra is arra alapoz, hogy egy Star Wars-filmre jegyet váltó közönség főképp arra kíváncsi, amiért régen rajongott, ami anno óriásit szólt. A fan service természetesen nem szitokszó, az égvilágon semmi baj nincs vele, amennyiben megfelelő mértékben tolják az arcunkba. Ám Az ébredő Erőhöz hasonlóan a Skywalker korában is túltolták, és folyamatosan a régi karaktekre építenek, ahelyett, hogy új, érdekes és talán egyszer kultikussá nemesedő figurákat találjanak ki (hát kiket fognak újra előásni így a következő Star Wars-trilógiák alkotói?). Szerencsére Rey, Finn és Poe hármasa továbbra is szerethető, Rey és Kylo Ren kapcsolata pedig még mindig a trilógia legerősebb taktusa, ebben a Skywalker kora sstarwarstheriseofskywalker02em mond csőtöt. Adam Driver és Daisy Ridley között izzik a levegő, és nem csak a fénykardoktól.
A cselekményvezetés azonban már hagy némi kívánnivalót maga után. Szó se róla, a film 141 perce iszonyatosan pörgős, egy perc nyugtunk sincs: a szereplők egyik bolygóról pattannak a másikra, karakterek tömege tobzódik a vásznon, és meglepő fordulatokban sincs hiány. Ám a túlzott kapkodás kiöli az érzelmi belehelyezkedést, egyszerűen túl gyorsan történik minden, és mire felocsúdnánk az egyik sokkból, már további két akciójeleneten/csavaron/satöbbin is túl vagyunk. A látványvilágról természetesen most is csak szuprlatívuszokban lehet beszélni, egészen elképesztő az a tengernyi bizarr lény, kies és kietlen bolygófelszín, valamint apró részleteiben is kifogástalanul megdizájnolt és kivitelezett díszlet, amit a vászonra varázsoltak Abramsék, akik emellett arra is figyeltek, hogy nézőik semmilyen sztorielem kapcsán ne maradjanak kétségek között. Amit egy valamirevaló finálé megkövetel… Kétségtelenül szórakoztató és érdekfeszítő film lett tehát a Skywalker kora, ám nagy sürgés-forgás közepette épp a legfontosabb hozzávalók sikkadtak el: a varázs és a lélek.

voxmeter070

 

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

141 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Moonfall
A magazin: 2011. július
2011.05.26.- Ne engedj el!

Kapcsolódó cikkek:

  1. A magazin: 2017. december
  2. A magazin: 2019. december
  3. MTV Movie Awards nyertesek 2016

 

Szólj hozzá!