Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 9    

A password will be emailed to you.

Együtt kezdtük

2022.08.04. Érettségi, egy nagy buli, aztán jó időre csá mindenkinek! A 12. c tagjai közt voltak, akik jártak egymással, meg akadtak köztük jó haverok is, de tíz éven át alig találkoztak. Aztán az egyikük esküvőjének alkalmából a régi spanok, ellenségek és szerelmek (akik megvoltak, és akik nem jöttek össze) újra együtt töltenek egy hétvégét egy balatoni panzióban. Persze semmi sem úgy sikerül, ahogy tervezték. Mert egy ilyen nagy újratalálkozás pont arra jó, hogy kitörjön pár botrány, elcsábítsanak néhány hű szerelmest, elsüssenek egy csomó jó poént, hazudjanak, őszinték legyenek, dumáljanak, igyanak, aztán kezdjék elölről az egészet. Lehet, hogy eltelt tíz év, de a 12. c tagjai nem komolyodtak meg, és úgy tűnik, nem is terveznek ilyesmit.

KRITIKA

A borzalmas előzetes alapján félő volt, hogy egy újabb Pappa Piával van dolgunk. Szerencsére egyáltalán nem ez a helyzet.

Matheika Ábris

együttkezdtük01Persze közel sem egy mesterműről vagy egy műfajújító darabról van szó. De az Együtt kezdtük nagyon is tudja magáról, hogy milyen fajta film, és okosan  játszik az erősségeire.
A film a gimnázium utolsó napján indít, ahol a szokásos „kínosan nem gimnazistakorban vagytok” jelenség közben minden fontosabb szereplővel megismerkedünk. Ezek után gyorsan előreugrunk tíz évet, amikor is a csapat egy jó hosszú szünet után újra összegyűl, méghozzá egy különleges alkalomból, mivel ketten közülük tíz év együttlét után végre összeházasodnak. Egy ilyen filmben a legfontosabb az, hogy kedvelhetőek legyenek a szereplők, legyen köztük kémia, és működjön a humor. Az Együtt kezdtük pedig mindezt abszolút eléri. A szereplőgárda tartalmaz olyan neveket, mint Pálmai Anna és Mucsi Zoltán, de a gárda nagyrészt első filmes tagjai is meglepően jól játszanak. Kövesi Zsombor alakítása például, mint az első látásra teljesen kétdimenziós, csajozós menőgyerek, Ádi, a végére a film egyik legnagyobb fénypontja lett. Ebben is jó munkát végez az Együtt kezdtük. Senkit sem lehet annyival elintézni, hogy rossz- vagy jófiú. A konfliktusok meglepően realisztikusnak hatnak, és a következmények sem olyan tetszőlegesek, mint azt gondolná az ember. Nem oldódik meg minden az esküvő végére, csak azért, mert vége a filmnek. Nem kapunk automatikus és logikátlan happy endet az olyan sztoriszálakhoz, amik visszafordíthatatlanul rossz irányba tartanak. A látvány szempontjából pedig a film szintén kompetens. Látható szeretettel örökíti meg a balatoni látképeket, ügyesen kihasználva a táj különlegességeit.
együttkezdtük02Ez a film pontosan tudja, hogy ki a közönsége, így fontos, hogy a közönség is tudja, milyen filmre vált jegyet. Egy könnyed és alapjában véve szórakoztató balatoni vígjátékra, ami azért nem fukarkodik a klisékkel, valamint a kínos poénokkal, s a dialógusok is gyengék itt-ott.
A fő fókusz a fiatalkorban hozott döntések következményein van. Döntések, amikhez ragaszkodsz, de amelyeket idővel talán kinősz, vagy esetleg rájössz, hogy tényleg jó irányba indultál el. Egyszerű, de működik. A lényeg, hogy minden hibája ellenére néha jót lehet nevetni az Együtt kezdtükön, hála a jól eltalált karaktereknek. Ráadásul pont véget ér, mielőtt még unatkozni kezdenél. Semmiképpen nem szabad csodát várni tőle, de egy abszolút kellemes másfél órás időtöltés.

voxmeter065

101 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
A magazin: 2020. december-2021. január
War Horse előzetes
Beteg, perverz és mindenkinek látni kell

Kapcsolódó cikkek:

  1. Depp és Jolie – folytatják együtt?
  2. A magazin: 2022. augusztus
  3. A szerelem röviden

 

Szólj hozzá!