Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 2    

A password will be emailed to you.

Terminátor: Sötét végzet

2019.10.31. (Terminator: Dark Fate) inda Hamilton (Sarah Connor) és Arnold Schwarzenegger (T-800) visszatérnek meghatározó szerepükben a TERMINATOR: SÖTÉT VÉGZET-ben, amit Tim Miller (Deadpool) rendezett, producerei pedig James Cameron és David Ellison. A Terminator 2: Az ítélet napja eseményei után játszódó Terminátor – Sötét végzet további szereplői Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna és Diego Boneta.

KRITIKA

1991 óta nem készült ilyen jó Terminátor-film. De vajon ez dicséret-e?

Szöllőskei Gábor

terminator01A 2015-ös Terminátor – Genisysnél nem először harsogtuk sokan, hogy ami nem megy, nem kell erőltetni. Mégis elkészült a hatodik T-menet, amely a korábbi, félresikerült folytatásokra fittyet hányva, és ezúttal már James Cameron produceri atyáskodása mellett közvetlen folytatása a franchise non plus ultrájának számító Az ítélet napjának. Egy filmrajongó bizakodása pedig nem ismer határokat, főként, ha a franchise úristene áll be mögé, sőt, még a sztori kiagyalásából is kiveszi a részét. A Sötét végzettel kapcsolatban ettől függetlenül nem voltak hiú reményeink, maximum abban bizakodtunk egy kicsit, hogy talán mégis meglephet majd minket, és a cameroni epizódokhoz méltó filmmel lesz dolgunk. Sajna nem jött be, Tim Miller (Deadpool) rendezése ugyanis híján van annak, ami naggyá tette az első két etapot. Az eredetiség, a nyersesség, a kézzelfoghatóság és legfőképp az atmoszféra. Csupán ezek hiányoznak a Sötét végzetből, ami arra elég, hogy ne váljon belőle egy újabb akció-sci-fi-klasszikus. Ám azért ennyivel nem lehet leírni a filmet, mivel több olyan eleme is akad, ami mégis kiemeli őt az eddigi próbálkozások közül.
Sötét végzet a Terminátor-franchise Az ébredő Erője. Értsd: egy igazi nosztalgiamenet, ami régi és új szereplőkkel, de végül is az első két rész újrája is lehetne. 1. Érkezik a jövőből egy Terminátor (az eddigi legfejlettebb), a Rev-9-es (Gabiel Luna). 2. Célja: eltenni láb alól a mexikói, gyári munkás átlaglányt, Dani Ramost (Natalia Reyes), akinek a jövőben fontos szerepe lesz a gépek elleni küzdelemben. 3. Érkezik egy időutazó védelmező is, az ember-kiborg hibrid Grace (Mackenzie Davis), hogy megóvja Danit az elpusztíthatatlan kivégzőtől. Van még kérdés? Ráadásul a nosztalgiát még inkább erősíti, hogy csatlakozik a két lányhoz az idősebb Sarah Connoterminator02r (Linda Hamilton), a csajbandát pedig kiegészíti egy misztikus eredetű, klasszikus T-800-as modell (Arnold Schwarzenegger) is. A szereplők egyébként a Sötét végzet talán legnagyobb erényei. Ezek  a karakterek sokat tesznek azért, hogy szórakoztató legyen a film: Natalia Reyes és Mackenzie Davis kifejezetten üdítő figurák, és oda is teszik magukat, Gabriel Luna abszolút méltó Robert Patrick örökségéhez kegyetlenségben és parafaktorban, Hamilton 63 évesen is atomkúl, és érződik, hogy élvezettel lubickol kultikus karakterében, Arnie pedig… nos, ő Arnie. Szeretjük, vagy mi.
Tim Miller főként az akciók miatt volt jó választás, az autós és repülős üldözéseket, valamint a könnykicsordulós akciókoreográfiákat kifejezetten ütősre és dinamikusra hangszerelte. Itt azonban nagyjából vége is a pozitívumoknak, a fent felsorolt hiányosságok sajnos rányomják bélyegüket a filmre, és ezért lett a Sötét végzet „csupán” egy szórakoztató, de könnyen felejthető Terminátor-folytatás. De ahogy fentebb írtam, egy vérbeli filmrajongó sosem adja fel a reményt…

voxmeter070

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

128 perc, amerikai-spanyol-magyar

Kapcsolódó cikkek:
Nézd meg elsőként a Kingsmant!
2011.09.01.- Conan, a barbár
Bezárhatnak a budapesti artmozik

Kapcsolódó cikkek:

  1. A sötét lovag: Felemelkedés új előzetese
  2. A sötét lovag: Felemelkedés előzetes
  3. A sötét lovag londoni premierje

 

Szólj hozzá!