Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 6    

A password will be emailed to you.

Lázadók

2019.10.24. (Rebelles) A néhai megyei szépségkirálynő, Sandra (Cécile de France) kénytelen elmenekülni erőszakos párja elől. Visszatér szülővárosába, Boulogne-sur-Merbe. 15 év telt el azóta, hogy hátrahagyta édesanyját és ezt a világot, ahol szinte megállt az idő. Pénze nincs, így a megélhetéshez muszáj munkát szereznie. A vidéki kisváros egyetlen lehetősége a helyi halfeldolgozó üzemben mutatkozik, így Sandra kénytelen-kelletlen, de elvállalja azt. Főnöke a munkahelyen intenzív molesztálásba kezd, a nő önmagát védi, a férfi véletlenül meghal. Két kolléganő siet Sandra segítségére, és egy halom pénzt találnak a halott férfi táskájában. Úgy döntenek, megosztják… És innen kezdetét veszi egy szürreálisan bonyolult élet! A kétszeres Cézár-, valamint berlini filmdíjas Cécile de France (Lakótársat keresünk-filmek, Magasfeszültség, Azután) és a még ennél is impozánsabb hazai és nemzetközi elismerésekkel rendelkező Yolande Moreau (Amélie csodálatos élete) mellett Audrey Lamy (Párizs) is főszerepet játszik Allan Mauduit legújabb egészestés filmjében, amely egyszerre mulattató, de olykor sokkoló is.

KRITIKA

Exszépségkirálynő érkezik a lepukkant kisvárosi halkonzervgyárba, mert a férje verte, pedig terhes. Új főnöke zaklatni kezdi, mire ő a szekrényajtó segítségével lenyisszantja a farkát – és ekkor még csak a 13. percben járunk.

Soós Tamás

lazadok01Ilyen felütés minimum egy coeni blődlit, esetleg egy kegyetlen humorú vígjátékot sugall, de a Lázadókból sajnos nem lesz egyik sem. Sem a gusztustalankodós poénok, sem a fekete komédia nem érdekli, ami okosabban humorizálhatna a kilátástalan kisvárosba szorult franciák, a nők, vagy szimplán csak a konzervgyáriak életével. A Lázadók ehelyett abban érdekelt, hogy felmondja bármiféle csavar nélkül a leckét: ha láttál már legalább egy filmet, amelyben kisemberek ölébe pottyan a gengszterek pénze, és azok elkezdik üldözni a hebehurgya tolvajokat (de mivel ők maguk is hebehurgyák, ez nehezen megy nekik), akkor a Lázadók minden egyes snittjét láttad. Hiába foglalkozik meglepően súlyos témákkal, úgymint családon belüli erőszak, rendőrségen belüli korrupció, de még egy olyan gengszterapát is látunk, aki majdnem megöli a saját, terhes lányát, a Lázadók meglehetősen semmilyen. Se szaga, se bűze – és akkor itt nem lőnénk el a kötelező halkonzerves poént, már csak azért sem, mert a film megteszi, a gyenge szóviccek ellen ugyanis nincs semmi kifogása. Ugyanakkor azt sem lehet mondani, hogy ne lenne legalább tisztességgel összerakva: van eleje, vége, és a casting is jó volt, emlékezetes arcokat válogattak ide, a közhelyes sztorit pedig a Tiszta románc végét idéző, de annál jóval sutább shootout zárja, hogy legalább egy kis izgalom is legyen az egyébként szolidan unalmas filmben.

voxmeter050

87 perc, francia

Kapcsolódó cikkek:
Újrakezdők
Arany Málna-díjazottak 2016
2010.11.25.- Machete

No related posts.

 

Szólj hozzá!