Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 7    

A password will be emailed to you.

10.11.11.- Ünnepek után

KRITIKA

Mit tegyen a férfi, ha két nőt szeret…

Vörös Adél

Egy fenét szeret két nőt – fogja mondogatni felháborodottan a női nézők körülbelül fele az aktuális román filmet látva. Radu Muntean drámája nemcsak a felszínt karcolgatja, úgyhogy a női nézők másik fele inkább azon morfondírozik majd, hogy mit is mondjon erre, s ha már mindenképp vizualizálom: a férfi nézők pedig leginkább nagyot nyelnek. Mert felettébb kényes, ugyanakkor szinte mindennapi a téma.
A harmincas Paul beleszeret kislánya fogorvosába, a sors pedig egy karácsony utáni pillanatot választ ki arra, hogy erről felesége is tudomást szerezzen. A film egy klasszikus szerelmi háromszöget ábrázol, a miliőt pedig a román társadalom rajzolja köréjük – meg az ünnepek, ettől emelkedik egyszerre univerzálissá történetük. A szerző nem ítélkezik, talán nincs is mi fölött, a történet a maga egyszerűségében bomlik ki. Akik kedvelik az európai mozi ehhez hasonló minimalizmusát, biztosan szeretni fogják a filmet.
Már a 4 hónap, 3 hét, 2 nap esetében is felmerült bennem, miért nincsenek ilyen filmjeink. Nem a jó filmet hiányolom itthonról, hanem azt, amelyik bemászik a kórházi ágyak alá, vagy a panellakások konyhájából figyeli a figurákat. Az Ünnepek után egy újabb példa arra, milyen egyszerű is jó filmet készíteni Kelet-Európában – és nem kell túl sok minden hozzá. Csak őszinteség, éles szem, jó színészek… és persze, némi dramaturgiai érzék.


99 perc, román

Kapcsolódó cikkek:
Az igazság bajnokai
Hibás Ron
Fekete karácsony

Kapcsolódó cikkek:

  1. 10.10.14.- Ízek imák szerelmek

 

Szólj hozzá!