Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 3    

A password will be emailed to you.

Mi már láttuk az új Trónok harca első két részét

Az HBO Magyarország jóvoltából megnézhettük a Trónok harca április 2-án debütáló, nagy várakozás övezte második évadának első két részét. Nem csalódtunk. Spoilermentes beszámoló következik.

Villányi Dániel

A lényeg előtt azonban még néhány szolgálati közlemény: a második évad első része április 2-án 22 órakor debütál a magyar HBO műsorán, kódolatlanul, azaz mindenki számára hozzáférhetően és feliratosan. A szinkronos változat április 15-én érkezik. Az HBO GO online filmtárában pedig szintén április 2-től megtekinthető lesz az első rész ingyen és bérmentve.
Na de akkor végre lássuk a medvét a sárkányokat! Az első évadot ott fejeztük be, hogy három kis tűzokádó kikelt a tojásaikból Daenerys Targaryen kormos-formás mellei köré gyülekezve, ami nem ígért túl sok jót a Westeroson trónért marakodóknak. Nos, egyelőre még nincs okuk aggódni: Daenerys történetszála az első két részben nem kap túl sok szerepet, és soká lesz az még, mire megnőnek a sárkányok, pláne mire trónkövetelő őszőkesége visszajut Westerosra. Ahol pedig közeleg a tél, ami ugye ebben a világban kicsit mást jelent, mint nálunk (bár itthon is vannak próbálkozások: a héten a Westend szökőkútja fagy be és könnyen lehet arrafelé néhány Trónok harca-jelmezes figurával is találkozni).
Az egyértelműnek tűnik, hogy miről is fog szólni a második évad: itt bizony polgárháború lesz van kérem szépen. Az első évadban láthattuk egy biztos lábakon álló, noha intrikákban és ellentétekben gazdag királyság megrendülését (főleg hogy azokból a biztos lábakból mindkettő, azaz Robert Baratheon és Ned Stark is eltávozott az élők sorából). Most pedig itt van nekünk egy törvényesnek tűnő, de valójában vérfertőzésből született, ráadásul hatalom nélküli királyocska; aztán Ned Stark fia, akit kikiáltottak Észak Királyának; továbbá a bátyjuk trónjáért (egymással is) harcba szálló Baratheon-fivérek, azaz Stannis és Renly; nem is beszélve a Vas-szigetek keményfejű uráról, aki mindig is király akart lenni. Ez már öt király, plusz közelednek keletről a sárkányok, a Falon túlról pedig a tél és vele a Mások. Nem egy unalmas évadot ígérő alapfelállás…
Jó hír a sorozat rajongóinak, hogy a Trónok harca növekszik: nem csak hogy újabb helyszínek lépnek be a világába, de a történetszálak is egyre gazdagodnak, a sorozat második évada pedig érezhetően több pénzből készült, mint az első. Amíg ott Királyvár néhány utcányi díszlet volt, addig itt már Dubrovnik játssza, és végre a statisztákon sem spórolnak. A regény történetéhez képest nyilván rövidebb, kihagyásosabb a tévés változat cselekménye, és a cliffhangerek kedvéért olyan információkat is előrehoztak az első két részbe, melyek a könyvekben csak később derülnek ki. Vicces volt látni azokat a szinte teljesen funkció nélküli szexjeleneteket, amiket az HBO-csöcsfaktor ismeretében szinte vártunk is, de valahogy senki sem tiltakozott a feltűnésükkor. Az első két rész legélvezetesebb jeleneteit azonban minden pucér mellet legyőzve egy csúnya kis ember szolgáltatta: Peter Dinklage továbbra is zseniális Tyrion Lannister szerepében és a karaktere most kerül igazán abba a helyzetbe, hogy kibontakoztathassa a Királyvár intrikái és a nővérével vívott szópárbajok közepette a humorát és intelligenciáját.
Az új szereplők (ez az első két részben Davost, Stannist, Melisandre-ot, Salladhor Saant, Crastert, Szegfűt, Jaqen H’ghart, Balon és Asha Yara Greyjoyt jelentette) nekünk tetszettek, egy kivételével: a vörös papnő, Melisandre szerepére kiválasztott Carice van Houten kétségkívül szép és bájos, de ennek a karakternek nem kéne bájosnak (és festett vörösnek) lennie. A színésznőből hiányzik egyrészt a forró erotikus kisugárzás, másrészt a tekintélyt parancsoló, méltóságteljes megjelenés és karizma, ami Melisandre sajátja a regényben.
Egy hátránya volt annak, hogy megnézhettük idő előtt az első két részt: így sokkal többet kell várnunk a folytatásra, mint nektek. És várjuk már, nagyon.

Kapcsolódó cikkek:
Monster Hunter: Szörnybirodalom
Első képek az új Coen filmből
Michael Bay beváltotta fenyegetését

Kapcsolódó cikkek:

  1. X-Men: First Class: Az első előzetes
  2. Thelomeris – Az első előzetes
  3. Az utolsó Harry Potter első előzetese

 

Szólj hozzá!