Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 2    

A password will be emailed to you.

2011.09.08.- Végső állomás 5.

KRITIKA

Az ötödik résznél egy (mozifilm)sorozatban azért már nem kell túlzottan magyarázni a szabályokat. Így van ez a Végső állomás franchise esetében is.

Feri, a mozigépész

Megvan a lista, kiknek kell meghalnia, egy hídnyi emberről van szó, központban egy autóbusznyi csapatépítő tréningre igyekvő dolgozóval. Az események a szokott módon történnek, valakinek látomása lesz és megment néhány embert, akiket viszont a Halál üldözni kezd, egyenként, látványosan, brutálisan és nagyon kreatívan elintézve őket.
Az alkotógárdában nem nagyon találunk ismerős arcokat, legalábbis ami a színészeket és a rendezőt illeti. Utóbbinak egyetlen fontosabb munkája egy James Cameronnal közösen rendezett dokumentumfilm (viszont Cameronnal többször dolgozott együtt egyéb filmjein, ami azért jó ajánlólevél), a színészek nagy része sehonnan vagy maximum mellékszerepekből lesz ismerős, azaz bárki feláldozható. Oscaros alakításokra meg itt nincs szükség, csak az alapfigurákat kell hozni, meg hitelesen rémüldözni, a látványos halálról úgyis a sminkesek meg trükkmesterek gondoskodnak.
A színészek fizetésén megspórolt pénzt ügyesen a látványba és a kreatív halálnemek kitalálásába fektették, ami remekül tereli el a film egyszerűségéről a figyelmet.
Gyengébb idegzetű nézők tuti nem szeretnének ezután a film után tűt látni a maguk közelében, és várhatóan a szemműtétről is örömmel lemondanak majd, miként a tornász karrierben gondolkodók száma is csökkenni fog.
Mindez már így is a bűnös szórakozás kategóriájába helyezi el a filmet, de a befejezés miatt jár az extra dicséret. Rég sikerült ugyanis engem bármivel is meglepni moziban, de a Végső állomás végén most ez összejött, és elismerően kell csettintenem a forgatókönyvírók ZSENIÁLIS húzása előtt, amivel befejezik ezt a részt (persze ennek értékeléséhez nyilván legalább az első két részt szeretni és ismerni kell). Nagy ötlet volt, imádtam és meglepődtem.

92 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Góliát
2011.09.29.- Felperzselt föld
2011.09.22.- Elhurcolva

Kapcsolódó cikkek:

  1. Végső állomás 5. szinkronos előzetes
  2. 2011.03.24.- A kártyavár összedől
  3. 2011.02.10.- London Boulevard

 

Szólj hozzá!