Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 11    

A password will be emailed to you.

Oscar-életműdíjak

Az Amerikai Filmakadémia idei életműdíjasai: James Earl Jones színész, Dick Smith maszkmester és Oprah Winfrey televíziós műsorvezető, alkalmi színésznő és üzletasszony.
A  80 éves James Earl Jones-ra a legtöbben jellegzetes hangja miatt emlékeznek, hiszen ő kölcsönözte hangját többek között Darth Vadernek is a Star Wars-filmek mindegyikében, melyben a karakter szerepelt. Jones-t eddig mindössze egy ízben jelölték Oscarra, mégpedig a Jefferson utolsó menete című 1970-es bokszdrámáért. További emlékezetes filmjei: Dr. Strangelove, Conan, a barbár, A fájdalom kövei, Amerikába jöttem, Három szökevény, Baseball álmok, Vadászat a Vörös Októberre, Férfias játékok, Komputerkémek, Somersby, Végveszélyben.
A 89 éves Dick Smith Oscar-díjas maszkmester (az Amadeusért kapta a szobrot) 1948 óta dolgozik a filmiparban, és olyan filmek maszkjaiért volt felelős, mint a Kis nagy ember, A keresztapa, Az ördögűző, A keresztapa 2., a Taxisofőr, a Maraton életre-halálra, A szarvasvadász, Az éhség, az Amadeus, a Csillagember, a Drága papa (ezért is kapott Oscar-jelölést), a Jól áll neki a halál, a Halhatatlan szerelem és eddigi utolsó munkája, a ’99-es Ház a Kísértet-hegyen.
A Jean Hersholt humanitárius díjat kapja Oprah Winfrey hosszú évek óta tartó emberbaráti, adományi és nevelési tevékenységeiért. Winfrey egybéként szintén Oscar-jelölt, Steven Spielberg 1985-ös Bíborszín című filmjéért kapott nominációt a Legjobb női mellékszereplő kategóriában. Szerepelt még a Rabszolgalelkekben, illetve szinkronizált a Malac a pácban c. filmben és a Mézengúz, valamint A hercegnő és a béka című animációkban.
A díjak átadására a Kormányzók vacsoráján került sor 2011. november 12-én.

James Earl Jones

Dick Smith

Oprah Winfrey

Kapcsolódó cikkek:
Interjú a Heavy túra rendezőivel
A magazin: 2015. június
Diaz és Rogen

Kapcsolódó cikkek:

  1. Oscar 2011: A csoportkép
  2. Oscar-jelölések – A király beszéde az élen
  3. Oscar-díjas filmek maratonja a FilmBox HD-n

 

Szólj hozzá!