Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 8    

A password will be emailed to you.

2011.08.04.- Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

KRITIKA

Most tényleg egy amerikai zászlóba bugyolált pajzsos bohóc itt a főhős? Tényleg. És ez komolyan szórakoztatja a jónépet? Komolyan.

Szöllőskei Gábor

Csak képzeljük el, milyen képet vágnának más országokban, ha mozikba kerülne náluk a Hungária Hadnagy névre hallgató, pirosfehérzöldbe öltözött, matyóhímzéssel díszített pallossal és Féktelennek nevezett fokosával hadonászó szuperhősről szóló film. Na jó, ezt mi sem tudnánk komolyan venni, Amerika Kapitány azonban hatalmas népszerűségnek örvend USA-szerte idén pontosan hetven éve. És mivel az ismertebb és még filmretermettebb képregénybetyárokat Hollywood már kivétel nélkül kipipálta, ezúttal a csillagosgatyás szuperkatona került a dollárpupillájú stúdiófőnökök látóterébe. Nem is volt hát könnyű dolga Joe Johnston rendezőnek és forgatókönyvíróinak, hiszen a felettébb idejétmúlt és giccses patriotizmust sugalló Kapitányból (azt értjük, hogy a II. világháború alatt miért volt rá szükség a tengerentúlon) egy a modern világ számára is hihető és szerethető fenegyereket kellett faragniuk. Ezt pedig nagyjából el is érték, ami már nem kis szó. Erre legjobb példa Kapitányunk nevetséges öltözéke, melyet egy katonai pr-turné közbeiktatásával ügyesen és viccesen oldottak meg az alkotók. Johnston a Rocketeer után már másodszor vágott bele némi steampunk hangulattal megspékelt kalandfilmbe, ám ez jól is áll neki, s míg ’91-es dolgozata elég sok kívánnivalót hagyott maga után, előtanulmánynak azért megfelelt, hiszen az Amerika Kapitányban javíthatta a korábban elvétett hibákat.
A világháborús éra most is jót tett az anyagnak, ráadásul a fantasztikumot is sikeresen beemelték az Indiana Jones-nál és a Hellboynál már jól bevált okkultizmust kajtató nácikkal. És mivel első részről van szó, az átalakulást is mutatni kell, ez pedig temérdek akció nélküli filmidővel jár együtt, főképp a film első harmadában. Később szerencsére beindul a banzáj, Amerika Kapitány pedig szó szerint földön-vízen-levegőben (és vonaton) irthatja az S.S.-ellent. Az eredeti képregényből beemelt főgonosz, Vörös Koponya némi B-filmes szájízt ad az egésznek, ám Hugo Weaving alakítása javít a helyzeten, igaz, ő már rutinos e terepen, így egyetlen szemöldökrándítással elhiteti velünk, hogy ő biztosan nem fog réti virágot szedni a fináléban. Chris Evansre, Tommy Lee Jones-ra, Stanley Tuccira és a bögyös Hayley Atwellre sincs panasz, a magyar szinkron erőltetett akcentusmániája már inkább szúrhatja az ember fülét.
A szemünket sem zavarja szerencsére túl sok momentum, a trükkösök és díszletesek kitettek magukért, és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az Amerika Kapitány egy kellemesen nosztalgikus, nem komolyan veendő és a szuperhősfilmet klasszikus szempontból megközelítő ártalmatlan, ám szórakoztató nyári haddelhaddá váljék.

124 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Átjáróház
Ammonita
Az ifjú Ahmed

Kapcsolódó cikkek:

  1. Amerika Kapitány előzetes
  2. Transformers 3 – Itt az első előzetes!
  3. A magazin: 2011. április

 

Szólj hozzá!