Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 3    

A password will be emailed to you.

A csendes lány

2023.03.16. (An Cailín Ciúin) Cáit mindössze tízéves, csendes kislány, aki hányattatott körülmények között nő fel. Örökké kimerült és ismét terhes édesanyjának a sok gyerek mellett nem jut ideje rá, alkoholista, hirtelen haragú apja pedig inkább jobb, ha nem foglalkozik vele. A család úgy dönt, a legjobb lesz mindenkinek, ha Cáit – et a nyárra rokonokhoz adja. A gyerektelen párnál egészen új világ tárul fel a kislány előtt. Az idilli, zöld környezetében egy idő után Cáit megnyílik, végül fény derül arra a titokra is, amit újdonsült nevelői elrejtenének előle.

OSCAR-JELÖLÉS 2023
(Legjobb nemzetközi film)

KRITIKA

A csendes lány egy csendes, szelíd film, ami a maga halk módján beszél rettentő fontos dolgokról.

Tóth Csaba

thequietgirl01Colm Bairéad ír rendező filmje a tavalyi Berlinalén tűnt fel, és bár sokkal csendesebben szerezte a követőit, mint a Nyugaton a helyzet változatlan vagy a Közel, valahogy mégis ott találta magát a Legjobb nemzetközi játékfilm Oscar-kategória ötös mezőnyében. A csendes lány ereje pont az egyszerűségében, letisztultságában rejlik, de ez az a fajta egyszerűség és letisztultság, amit borzasztó nehéz kivitelezni.
Az egyetlen nyár történetére fókuszáló film főhőse a kis Cáit (Catherine Clinch), aki egy sokgyerekes, diszfunkcionális családból (az anyának semmire nincs ideje, az apa alkoholista) kerül át a nyári hónapokra egy rokoni házaspárhoz, ahol ilyen rövid idő alatt megtapasztalja, mekkora különbséget jelent, ha odafigyelnek rá, és szeretettel, valamint érdeklődéssel közelednek hozzá. A film gyakorlatilag egy kislány kivirágzását mutatja be, aki a nyár folyamán hernyóból pillangóvá válik pusztán annak köszönhetően, mert végre olyan helyen lehet, ahol szeretik, és törődnek vele. Ez így leírva talán túlzottan didaktikusnak hat, de A csendes lány nagyon távol áll attól, hogy bármit is a szánkba rágjon. Csodás finomsággal építi fel Cáit és a „pótszülei” kapcsolatát, sokáig nem téve egyértelművé, milyen irányba tart a film. Colm Bairéad mozija másfél órányi felkészülés egy jókora érzelmi sokkhatásra, ami aztán az utolsó jelenetben jön el, a film pedig egy olyan pillanattal végződik, ami után nagyon nehéz lesz a moziszékből könnyzuhatag nélkül felállni.

voxmeter080

95 perc, ír

Kapcsolódó cikkek:
Együtt kezdtük
Golden Globe-jelölések 2012
2010.12.02.- Zimmer Feri 2.

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.04.28.- A lány és a farkas
  2. 10.11.11.- A lány, aki a tűzzel játszik
  3. Vetítés: A tetovált lány

 

Szólj hozzá!