Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 8    

A password will be emailed to you.

A sziget szellemei

2023.01.26. (The Banshees of Inisherin) Az Írország partjaitól nyugatra, egy elzárt szigeten játszódó A SZIGET SZELLEMEI hősei az országos cimborák, Pádraic és Colm, akiknek kapcsolata zsákutcába kerül, miután Colm minden előzmény nélkül véget vet barátságuknak. A meghökkent Pádraic, húgával és egy zűrös ifjúval, Dominickal az oldalán, kész mindent elkövetni, hogy helyrehozza a dolgokat, s nem hajlandó nemleges választ elfogadni. Folyamatos próbálkozásai azonban csak megerősítik korábbi barátját elhatározásában, s miután Colm végső ultimátumot ad neki, az események csakhamar eldurvulnak, a következmények pedig megrázóak lesznek.

9 OSCAR-JELÖLÉS 2023
(Legjobb film; Legjobb férfi főszereplő: Colin Farrell; Legjobb férfi mellékszereplő: Brendan Gleeson; Legjobb férfi mellékszereplő: Barry Keough; Legjobb női mellékszereplő: Kerry Condon; Legjobb rendező: Martin McDonagh; Legjobb eredeti forgatókönyv; Legjobb zene: Carter Burwell; Legjobb vágás)

KRITIKA

Újra együtt az Erőszakik legendás párosa, újra zseniális filmmel állt elő Martin McDonagh.

Villányi Dániel

thebansheesofinisherin01Martin McDonagh ritkán készít filmet, de olyankor mindig megadja a módját. Oké, ő elsősorban színházi alkotó, már elismert drámaíróként vágott bele a filmezésbe, szóval van más magyarázata is annak, hogy miért csak 4-5 évente áll elő mozis rendezéssel, amikor egy-egy ötletét nagyvásznon látja a legjobbnak kibontani… na de hogy ezek mindig zseniális ötletek legyenek, és mindig remekműveket eredményezzenek? Erőszakik, A hét pszichopata és a si-cu (igen, szerintünk ez sem lóg ki), Három óriásplakát Ebbing határában és most A sziget szellemei, amit már most agyondíjaztak-jelöltek mindenfelé, az Oscar-gálán is tuti lesz jó néhány jelenése, és amiben újra összeáll a legendás Brendan Gleeson-Colin Farrell páros.
Ők ketten Bruges után most egy még kisebb településen kerülnek rendkívül szórakoztató, közben mégis élet-halálra szóló bonyodalmakba egymással, egy olyan helyen, amit szintén sokan tarthatnak idilli környezetnek/kibekúrt tündérmesének (hogy aztán kiderüljön, hogy miért nem az, és miért mégis az, csak másképp): egy világtól elzárt pici, zöld szigeten. Valamikor az 1920-as években, az ír polgárháború idején járunk. Adott két agglegény jó barát, Padraic (Farrell) és Colm (Gleeson), akiknek a mindennapi élete szorosan összefonódik abban a környezetben, ahol a magányosan álló házak, a kocsma és a templom koordinátarendszerében zajlik minden elképzelhető. Egy nap azonban Colm megszakítja a barátságot, mert úgy érzi: túl sok időt pazarol el az életéből a másikkal való céltalan fecsegéssel. Ő inkább hegedülne. A jólelkűen együgyű Padraic életét ez persze teljesen felborítja, és tenni próbál ellene – a másikért aggódva vagy önmagáért? A makacs Colm egyre nehezebben viseli a próbálkozásokat, és vérfagyasztó ultimátumot ad: ahányszor Padraic hozzá szól, ő levág egyet a saját ujjai közül. És ha egy thebansheesofinisherin02McDonagh-filmben ilyet ígérnek…
Aki az Erőszakik felszabadító röhögéseire és zsánerelemeire számít, az kissé csalódhat A sziget szellemeiben, de semmilyen más téren nem lehet ok csalódásra. Itt egy sötét, szinte görög sorstragédiákat idéző dráma bontakozik ki két ember között, amit csak ellentpontoz, de nem old fel a fekete humor és a kisszerűség abszurditása. Egy igazi McDonagh-féle tragikomédia, a csak rá jellemző hangnemmel és egyedi árnyalattal, meg persze a csodás párbeszédekkel, amiket éppoly csodás módon adnak elő a kedvenc színészei. A legjobban abból játszik A sziget szellemeinek remekmű mivolta, hogy mennyire sokrétegű alkotás. Tipikusan az a film, amit újranézni támad kedve az embernek, és ami minden nézésnél újabb jelentéstartományait tárja fel, minden nézőjének másról szólhat. A barátságról mesél? A büszkeségről? Az emberi csökönyösség értelmetlenségéről? A szeretet nehézségeiről? A depresszió alakváltozatairól? Esetleg egy nagy metafora egész Írországról és az írek (felőlünk nézve oly ismerős) lelkéről? Amennyire egyszerűnek tűnik, annyira rejtélyes. Mint egy kibekúrt tündérmese.

voxmeter100

114 perc, ír-brit-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Freaky
Golden Globe-nyertesek 2017
2011.01.06.- Tamara Drewe

Kapcsolódó cikkek:

  1. Seven Psychopaths előzetes
  2. Oscar-jelölések 2023
  3. Golden Globe-nyertesek 2023

 

Szólj hozzá!