Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 6    

A password will be emailed to you.

A gép

2023.01.26. (Plane) Brodie Torrance pilóta egy villámcsapás elől úgy menti meg utasait, hogy kockázatos kényszerleszállást hajt végre egy háborús övezetnek számító szigeten. Csakhamar ráébred, a zuhanórepülést élve megúszni csak a megpróbáltatások kezdete volt. Miután az utasokat elrabolják a veszedelmes helyi lázadók, Torrance egyetlen emberre számíthat: Louis Gaspare-ra, a gyilkossággal vádolt fegyencre, aki az FBI őrizetében ült a gépen. A túszok kiszabadításához a két férfinek össze kell fognia, s Torrance előtt az is világossá válik, hogy Gaspare nem az, akinek első látásra tűnt.

KRITIKA

A gép egy egyszerű, hihetetlenül old school, sztárközpontú akció-popcornmozi. Ez vagy vonzóan hangzik, vagy nem, de annak, ami, ez a film csodálatos.

Matheika Ábris

plane02Van egy elképesztően nosztalgikus bája ennek a filmnek, ami egy olyan korszakra emlékeztet, ahol egy akciófilmben meg sem próbáltak elmondani egy sztorit, csak beleraktak egy szupersztárt, rosszfiúkat, akiket meg kell ölni, aztán indulhatott is a buli. A gép azért nem ennyire egyszerű. Bár a címe alapján azt gondolná az ember, hogy egy újabb „végig a repülőn maradunk”-féle filmmel van dolga, ez tévedés lenne. Az elkerülhetetlen zuhanás már a film első negyedórájában megesik, a maradék játékidő pedig elég kevés „gép” -et tartalmaz a fináléig.
Gerard Butler, vagyis Brodie Torrance kapitány sem az átlagos keményfiú. Gyakorlott ugyan az öklével, de nem az a „pofán lőlek kifejezéstelen arcal”-típusú akcióhős. Butler nagyon odateszi magát, tulajdonképpen ez az egész film az ő játszótere, hogy egy menő, akcióhős kapitány lehessen, aki olyanokat mond, hogy „Én vagyok a kapitány”, vagy hogy „Meg kell mentenem őket”. Klisés és buta, de annyira őszintén klisés és buta, hogy az tényleg imádnivaló, főleg egy olyan korban, amikor minden középszerű plane01akciófilm halálosan komolyan szeretné venni magát (pl. tavalyról a Veszélyes).
A kötelező robbanások és lövöldözések persze itt vannak, de a játékidő meglepően nagy része csak építi a feszültséget, mivel az alkotók jól tudják, hogy maga a metaforikus és nem metaforikus robbanás a végén közel sem lesz olyan kielégítő, mint az azt megelőző izgalom. A kameramunka nagyrészt kiváló. Néha kicsit sok időt töltünk a Butler arcának szemlélésével, de a remek rendezés rendkívül jól szolgálja a stresszes pillanatokat, mint például egy percekig vágatlanul tartó ökölharcot.
Az „egyszerű” itt a legfontosabb kulcsszó. A gép lezuhan, a gonoszok abszolút gonoszok, a mellékszereplők nagyrészt egydimenziósak, Gerard Butler és Mike Colter (Luke Cage) pedig legyőzik a rosszfiúkat a puszta kezükkel, automata fegyverekkel meg egy nagy kalapáccsal. A mozis szórakozás legtisztább formája 2023-ban, remekül elkészítve azoknak, akik még mindig éheznek egy ilyesfajta élményre.

voxmeter070

107 perc, brit-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Megkezdődtek a Futótűz munkálatai
2011.08.18.- A majmok bolygója: Lázadás
Hófehérke képek

No related posts.

 

Szólj hozzá!