Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 11    

A password will be emailed to you.

Eltitkolt történetek

2023.01.05. (Historias para no contar) Öt komikus történet keresztezi egymást véletlenszerűen. A pörgős ritmusú, humoros és akciódús film elsősorban a főszereplők érzelmeire összpontosít.

KRITIKA

Méghogy nincsenek egységesen jó szkeccsfilmek! A Truman rendezőjéé például egy meglepően izgalmas darab.

Soós Tamás

eltitkolttortenetek01A szkeccsfilmeknek általában (= mindig) azt szokták felróni, hogy hullámzó a színvonal, és hiába vannak jól sikerült részek, cserébe az unalmasabbakat is ki kell bekkelnünk (mondjuk az Eszeveszett mesék egy üdítő kivétel). Ez egyrészt legtöbbször tényleg így van, másrészt aki még úgy nőtt fel, hogy albumokat hallgatott playlistek helyett, az tudja, hogy van értelme annak is, ha nem lépteted át a dalt, amit kevésbé szeretsz. Mert lehet, hogy fontos dramaturgiai funkciója van, hozzátesz valamit a hangulathoz, esetleg előkészít, megalapoz, elmélyít dolgokat az összkép tekintetében. Így van ez az Eltitkolt történetekben is, amelynek öt epizódjából három remek, a maradék kettő pedig pont annyira könnyed ujjgyakorlat, hogy kicsit szusszanhassunk a magukkal ragadó részek között.
A sztorik a megcsalások, szakítások és szerelmek körül forognak, de mindig egy kis csavarral, és annyi ember- meg párkapcsolat-ismerettel, amitől még pont elég könnyed marad a film, de azért ad is valami maradandót. Volt (szőke, bombázó) diákjával jár az (öregedő) tanár, mégis ő próbálja összekaparni egy pohár bor mellett a maradék méltóságát; a spájzban bujkál a szerető, pedig nem is szerető, talán csak az akar lenni, a vígjátéki kavarodásban pedig hirtelen rádöbben az érzelemeire. Ami első pillantásra klisé, annak másodikra már tuti a fonákját, a mélységét látjuk Cesc Gay filmjében, aki esendő emberekről egy esendő és nagyon emberi filmet rendezett. Arról nem is beszélve, hogy az Eltitkolt történetekben a szerelem legtöbb árnyalatát meg lehet élni, az első „szeretlek!” gyomorlifteztető izgalmától a megcsalás szégyenén át a válás utáni, kokainszippantósan katartikus talpra állásig, és az ilyesmit bizony nem lehet megunni.

voxmeter080

100 perc, spanyol

Kapcsolódó cikkek:
A díszvendég
A magazin: 2012. november
Werner Herzog gonosz szerepben

Kapcsolódó cikkek:

  1. Történetek a végtelenségről
  2. Miután összecsaptunk

 

Szólj hozzá!