Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 4    

A password will be emailed to you.

Larry

2022.12.01. A juhpásztorként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

KRITIKA

8 mérföld magyarul, pásztorsráccal és a tanulsággal: annyira nem tud zavaró lenni egy paróka, hogy Vilmányi Benett ne tudjon alatta is nagyon jó lenni.

Kovács Gellért

larry01Nos, igen, a paróka. Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmjének csupán mellékszereplője „ő”, mégis igyekszik előretolakodni. Vilmányi ugyanis a történet jelentős részében hajpótlást visel, s kétségtelenül komoly jelentősége van annak, hogy karaktere, Ádám csak a történet egy bizonyos pontjától kopasz, s az is egyértelmű, hogy valószínűleg logisztikai akadályai lehettek annak, hogy a színésznek csak akkor vághassák le a haját, amikor a figurájának. Ám a paróka figyelmet követel magának, pedig nem is szabadna észrevennünk. És ez sajnos szimbolikus hibája is a filmnek.
Larry nemes, szerethető mozi: egyszerű, visszafogottan szociózó történet a falusi, nehéz sorsú fiúról, akiben eszement feszültségek viaskodnak, és ha saját, igen súlyos problémáival sem bíró apján (Thuróczy Szabolcs) múlik, nem Ádám lesz a győztes. De mi az első perctől az utolsóig szorítunk, hogy sikerüljön neki valami ahhoz hasonló, ami Eminemnek is bejött a 8 mérföldben.
Ez itt persze Magyarország, nem Amerika, de Vilmányin nem múlik semmi: bőven megcsinál mindent, ami egy főszereplőtől a Föld bármely pontján elvárható. Sőt és sőt! Gyakorlatilag nincs olyan pillanata, amellyel ne tudná felrobbantani a vásznat. Ám a film sajnos mégsem tud felrobbanni: a forgatókönyve túlzottan kiszámítható, a jelenetei szépek, de nem különlegesek, nincs igazán jó ritmusa, íve, igazán megjegyezhető vágásai, kompozíciói – és még Ádám rapszáma sem ránt magával.
Viszont – ez azért nem kis dolog! – még így is tud tartalmas lenni: magunkkal vihetjük belőle Larry igencsak emlékezetes tekintetét.

voxmeter070

108 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Az almafa virága
Átjáróház
Interjú a Toy Story 4 alkotóival

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.06.30.- Larry Crowne
  2. A magazin: 2022. december
  3. Házassági történet

 

Szólj hozzá!