Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 10    

A password will be emailed to you.

Fiú a mennyből

2022.11.24. (Walad Min Al Janna) A nagypresztízsű kairói egyetemen meghal a nagy imám. A vallásos vezető utódlási harca hamarosan elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni egy gyilkosság miatt, az események középpontjába kerül egy fiatal, aki a hatóságok beépített embereként manipulálja a vallásos közösséget.

KRITIKA

A Fiú a mennyből az arab világ középpontjaként szamon tartott, mintegy húszmillió lakosú Kairóban játszódik. Pontosabban az ott található, mindmáig a legnagyobb presztízzsel bíró szunnita iszlám központban, a több mint ezeréves Azhar Egyetemen, amelyet a főimám vezet.

Csákvári Géza

fiuamennybol01Míg a történet középpontjában Adam (Tawfeek Barhom), a szegény halászcsaládból érkező új ösztöndíjas diák áll, valójában az ő példája – jelesül, hogy beszervezik állambiztonsági besúgónak – egy sokkal komplexebb politikai krimit vázol fel: a főimám meghal, és a korábbi besúgót lemészárolják, így Adamnek kell a helyére lépnie, és Ibrahimnak (Fares Fares hátborzongatóan jó alakítása) jelentenie, illetve annak parancsait teljesítenie. A cél, hogy a kormány befolyásolhassa, ki legyen az új főimám – egyszóval vallás és a karhatalom közötti konfliktus áll a háttérben. Olyan új vallási vezetőt akarnak, aki garancia lenne arra, hogy az Arab tavasz viharos időszaka és az Iszlám Állam merényletei nem ismétlődnek meg, így Adamnek be kell épülnie az egyetemen belül kialakult szélsőséges csoportba, akik közvetlen kapcsolatban vannak a Muszlim Testvériséggel, hogy kompromittáló bizonyítékokat szolgáltasson róluk, illetve az ő jelöltjeikről.
Tarik Saleh író-rendezőt már korábbi, A kairói eset című filmje után kitiltották Egyiptomból, s hogy ez így is maradjon, arra tökéletes folytatás lett a Fiú a mennyből, amely igen precízen leképezi az ország politikai és társadalmi helyzetét, igaz, egy igencsak meseszerű, ugyanakkor drámai megoldással fejezi be a művet: mindennek a lényege a Korán, valamint a vallás, és egyedül a hit az, ami minden rendszert megdönthet.

voxmeter080

126 perc, svéd-francia-finn-dán

Kapcsolódó cikkek:
Világpolgárok
Újrakezdők
Jól startolt a Hannibal

Kapcsolódó cikkek:

  1. Az ifjú Ahmed
  2. DVD-kritika: Államtrükkök

 

Szólj hozzá!