Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 7    

A password will be emailed to you.

Mosolyogj

2022.09.29. (Smile) Miután tanúja lesz az egyik páciensével kapcsolatos bizarr, traumatikus incidensnek, Dr. Rose Cotter (Sosie Bacon) olyan rémisztő jelenségeket tapasztal, melyeket nem tud megmagyarázni. Ahogy az életén kezd elhatalmasodni a rettegés, a túléléshez Rose-nak szembe kell néznie felkavaró múltjával, hogy ki tudjon szabadulni ebből a borzalmas, új valóságból.

KRITIKA

Hé, Felelsz vagy mersz, így kell egy ijesztő mosolyt csinálni!

Matheika Ábris

smile01A fent említett cím egy erősen negatív példa, de más, hozzá hasonló Blumhouse-remekművek azért tudnak szolgálni némi bűnös élvezettel, ami miatt érdemes megnézni őket (pl. Boldog halálnapot-filmek, Freaky). A Mosolyogj persze nem egy komédia, és bár abszolút popcornhorror, azért az átlagdaraboknál bőven komplexebb és komolyabban vehető.
A koncepció tulajdonképpen egy kibővített változata a rendező, Parker Finn 2020-as rövidfilmjének, a Laura Hasn’t Sleptnek. A lényeg pedig annyi, hogy egy mentális betegekkel dolgozó pszichiáter, Dr. Rose Cotter (Kevin Bacon és Kyra Sedgwick leánya: Sosie Bacon) borzalmas dolgokat kezd el látni, miután az egyik betege a szeme láttára vágja el fültől fülig a torkát, miközben egy hatalmas mosoly ül az arcán.
Mosolyogj mögött van egy mély, összetett és nyomasztó történet a mentális betegségről, az áldozatairól   – legyen az maga a beteg, vagy a közeli családja -, az életre szóló traumák személyiségünkre gyakorolt befolyásáról és az elménk hatalmas erejéről, ami képes belülről elsorvasztani minket. Ám mindez nem akadályozza meg a filmet abban, hogy egy szórakoztató popcornfilmként is működjön.
A jó hír az, hogy működik. Nem mestermű a zsáneren belül, de egy kellőképp ijesztő, kompetens vidámparki élmény, ami egy mozivásznon, minél hangosabb hangszórókkal tudja a legjobban elérni a hatását. Az egyetlen nagyobb probléma a filmmel: a finálé. Mégis még hányszor kell még elsütni ugyanazt a kiszámítható csavart?

voxmeter070

115 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Richard király
Titanic 3D
Hazai színészek a nemzetközi „film-vérkeringésben”

Kapcsolódó cikkek:

  1. Miután összecsaptunk
  2. The Doorman: Több mint portás

 

Szólj hozzá!