Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 4    

A password will be emailed to you.

Peter von Kant

2022.09.29. (Peter von Kant) A film a német író, kultrendező, Rainer Werner Fassbinder kultikus színdarabjának, valamint a belőle készült, Petra von Kant keserű könnyei című alkotásának feldolgozása. Peter Von Kant a sikeres, híres rendező az asszisztensével él, akit rendszeresen megaláz. Egy nap a nagyszerű színésznő, Sidonie bemutatja egy jóképű, szerény anyagi hátterű fiatalembernek, akibe beleszeret. Felajánlja, hogy segít neki betörni a mozi világába.

KRITIKA

Rainer Werner Fassbinder az 1960-70-es évek német filmjének igazi fenegyereke volt.

Csákvári Géza

petervonkant01Petra von Kant keserű könnyei az egyik korai és talán legjelentősebb drámája, amely a belőle forgatott filmmel együtt a korszak paradigmaváltó alkotásaihoz tartozik a szerelem, a szexualitás, a nemi szerepek és az emberi kapcsolatok ábrázolásában. Forradalmi művészeti aktus volt.
François Ozont a kortárs francia film fenegyerekének szoktuk nevezni, de ez a jellemzés egyre inkább kopik, ha még értelmezhető egyáltalán az életmű, mint aktivizmus. Persze lehet állítani, hogy Ozon kiáll a genderkérdésekben, ha kell, akkor beleszáll a vallásba, de nem áll távol tőle a melodráma és a giccs sem. Miután egyre inkább eltávolodott attól, hogy lázadóként tekintsünk rá, a Covid és az általában könnyen jövő finanszírozás híján lakásban felvehető, no budget-filmben gondolkodott. Így esett, hogy Fassbinder színház- és filmtörténeti jelentősége előtt szalutáljon – bármennyire nem érezhető ez a rajongás első pillantásra. Vagy mégis? A gendertéma jegyében kis fordulatot vetett be Ozon: a főhős Peter von Kant (Denis Ménochet), a sikeres, híres rendező, aki az asszisztensével él, akit rendszeresen megaláz. Egy nap a nagyszerű színésznő, Sidonie (Isabelle Adjani) bemutatja egy jóképű, szerény anyagi háttérrel, ám annál nagyobb ambíciókkal rendelkező fiatalembernek (Khalil Ben Gharbia), akibe beleszeret. Ozon mindent megpróbál, hogy ne legyen tiszteletlen az előddel, de a világunk sokkal polarizáltabb immár, mint annak idején, így ne vessük a szemére, hogy a sok kötelező agenda között leginkább a humora az, ami értékelhető a műnek. Na meg persze a zseniális Denis Ménochet, aki – szemmel láthatóan mindenre képes.

voxmeter075

Peter von Kant a Magyar Filmadatbázisban!

85 perc, francia-belga

Kapcsolódó cikkek:
Online rövidfilmpremier, ráadásul dupla!
A legfehérebb nap
Vetítés: Cowboyok és űrlények

Kapcsolódó cikkek:

  1. Exkluzív interjú: Peter Bogdanovich
  2. Prometheus-promo: Peter Weyland üzenete
  3. ’85 nyara

 

Szólj hozzá!