Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 10    

A password will be emailed to you.

Mennem kell

2022.09.29. (Strahinja Banovic) A fiatal házaspár, Strahinja és felesége, Ababuo, a menekültválság kezdetén hagyták el Ghánát. Németországig jutottak, ahonnan Belgrádba visszatoloncolták őket. Lehet, hogy Szerbia nem Németország, de a férj, Strahinja mindent megtesz, hogy új életet kezdjen. Keményen dolgozik a menedékjog megszerzésén, labdarúgóként próbálkozik egy helyi klubnál, és a Vöröskeresztnél önkéntesként dolgozik. A menedékjog megszerzése azonban hosszú folyamat. A szenvedélyes feleség, Ababuo Londonban szeretne színésznő lenni, és egyre inkább elege lesz abból, hogy évek óta várnak arra egy menekülttáborban, hogy legálisan jussanak el Nyugat-Európába.
Egy este szír menekültek új csoportja érkezik a belgrádi táborba, egyikük Ali, egy karizmatikus baloldali aktivista. Ababuo először kigúnyolja őket, de másnap egy szó nélkül elmenekül velük. Elhagyja Szerbiát és férjét, Strahinját.
Strahinjának ezután nem marad választása, és el kell indulnia a szerelme után.

KRITIKA

Meglepően feszes, és mentes az olcsó közhelyektől a menekültek, migránsok életéről szóló szerb film, ami teljesen megérdemelten nyerte el tavaly a Karlovy Vary-i Filmfesztivál fődíját.

Soós Tamás

mennemkell01Strahinja (Ibrahim Koma) és Ababuo (Nancy Mensah-Offei) Ghánából jöttek Németországba, ahol gazdasági migránsnak minősítették őket, és visszadobták mindkettejüket Belgrádba. A fiú focista, a lány színésznő szeretne lenni. A fiúnak ez sikerülni látszik, a lánynak nem. Aki aztán egy nap eltűnik két szíriai menekülttel, Strahinja pedig utánaindul. Kábé ennyi a film sztorija, ami nem komplikálja feleslegesen a dolgokat, letisztultan, egyszerűen, hatásosan mesél. Nem annyira a menekültek és a migránsok menekült- vagy migránsproblémái érdeklik, hanem azok, amik mindenki másnak is vannak. Szerelem, árulás, identitásválság – a film azt mutatja meg, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más, és ezért a róluk szóló film is ugyanolyan problémákat vázol, mint bármelyik másik. Csak a nagy művészfilmes átlagnál izgalmasabban, feszültebben.
Hogyan tudod megvalósítani önmagad, ha szűkösek a körülmények? Jogos elvárás, hogy lemondj az álmaidról? Lehet úgy élni hosszútávon, ha semmi remény a jobb életre? Ilyen kérdéseket feszeget a film, de egy-két túlontúl direkt pillanatot leszámítva ezeket nem vágja az arcunkba. A színészi játék lenyűgözően minimalista, a főszerepet alakító (amúgy francia) Ibrahim Komáról azt hihetnénk, amatőr színész, pedig csak a statiszták azok: ők igazi menekültek. A filmben Strahinja Magyarországon vág át, így nekünk különösen izgalmas látni, hogyan jelenik meg az ország, de abban nincs sok köszönet. A filmben annál inkább: a Mennem kell lehet az őszi moziszezon egyik kellemes arthouse-meglepetése, ha nem tűnik el a nagy filmdömpingben.

voxmeter080

92 perc, szerb-francia-luxemburgi-bolgár-litván

Kapcsolódó cikkek:
Vetítés: Mielőtt éjfélt üt az óra
Max von Sydow irtó közel
2011.08.25.- Cowboyok és űrlények

Kapcsolódó cikkek:

  1. A Mennyországnak kell lennie
  2. A legjobb dolgokon bőgni kell
  3. Beteg, perverz és mindenkinek látni kell

 

Szólj hozzá!