Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 11    

A password will be emailed to you.

A tenger dala

2022.05.05. (Song of the Sea) A “selkie-k” a vízben fókaként, a szárazföldön emberként élnek. Bennek és Saoirse-nek, a fiatal testvérpárnak fel kell tárnia őseik varázslatos titkait, hogy hazataláljanak.
A Brendan Gleesont és Fionnula Flanagant is felvonultató szinkronnak, a Bruno Coulais és az ír Kíla zenekar által szerzett fülbemászó filmzenének is köszönhetően A tenger dala varázslatos, vizuálisan gazdag kalandot kínál. A családi hagyományok és egymás segítése mellett állást foglaló film megmutatja, hogy mindenkiben rejtőzhet egy kis varázserő.

OSCAR-JELÖLÉS 2015
(Legjobb animációs film)

KRITIKA

Borzasztóan üdítő ilyen nem fősodorbeli, kézzel rajzolt animációt nézni.

Arányi Zsuzsanna

atengerdala01A film középpontjában egy testvérpár, Ben és Saoirse kapcsolata áll. Egy kis szigeten lévő világítótoronyban élnek szófukar, magába forduló apjukkal, anyjuk ugyanis a kislány születése után közvetlenül eltűnt a habokban. Ben édesanyja történeteit mindaddig csak mesének hitte, mígnem kiderül, néma kishúga félig selkie, azaz fókatündér – a kelta mondavilágban ezek a lények a tengerben élnek, de fókabőrüket levetve a partra lépve gyönyörű nővé változnak.
A tenger dalának képi világa azonnal beszippant, olyan, mintha akvarell technikával festett képek elevenednének meg, a zene szintén magával ragadó, erre mondjuk Bruno Coulais neve garancia volt, aki az én szívembe a Kóristákkal lopta be magát örökre, de egyébiránt Tomm Moore előző, szintén Oscar-jelölt animációjának, a Kells titkának is ő volt a zeneszerzője.
A film virtuózan balanszíroz a realitás, valamint a fantázia és a mítoszok mezsgyéjén, de összecsap, és megfér egymás mellett a városi lét és a természet érintetlensége is. A tenger dala a testvéri kapcsolatot is fantasztikusan mutatja be: ezt a furcsa és sokrétű viszonyt, mely bár mély szereteten alapul, és az összekötöttség egy életre szól – itt ez szó szerint is megjelenik, hiszen hol a kislány, hol a fiú van a póráz végén – néha „a felek” halálosan idegesítik egymást. Az egyik legaranyosabb példa erre, hogy a fiú többször onnan tudja csak, hogy testvére a közelben van, hogy hangosan szuszog, és jól le is szidja, hogy néma létére elég zajos.
A tenger dala nem kerülgetiatengerdala04 el tehát az érzékeny témákat, sőt, ott rejlik benne egy nagyon súlyos dolog is. Bár nincs erre konkrét szóbeli utalás, a valós és a megelevenedett mondavilág figuráinak arcai nagyon hasonló vonásokkal rendelkeznek. A gyászoló apa és az óriás, akinek megszakadt a szíve, vagy az apa anyja és a bagoly boszorkány külsőleg és élettörténetükben is hasonlóak, így a film egyfajta gyászfeldolgozási folyamatként is értelmezhető: a gyerekkori traumát a mítoszok világán keresztül dolgozza fel a testvérpár. Az apa ugyanis nem tud megbirkózni felesége elvesztésével, de a mondavilág óva int attól, hogy az érzelmektől való elfordulást válasszuk, hiszen azok nélkül kővé dermednénk. A megoldásra a gyerekek jönnek rá, de ez így van jól, hiszen ők a varázsvilág megmentői, általuk élnek tovább a legendák.
A tenger dala amellett, hogy egészen különleges látványvilágú és borzasztóan hangulatos mese, arra is lehetőséget ad, hogy komoly témákról elmélkedjünk általa. Bár a filmet a legkisebbek is tudják élvezni – mégiscsak van benne egy cuki bobtail kutya – gazdag gondolatvilágának köszönhetően a bőrünk alá mászik és a Ghibli stúdió által gyártott filmekhez hasonlóan még jó darabig kering az elménkben.

voxmeter085

 

93 perc, ír-dán-belga-luxemburgi-francia

Kapcsolódó cikkek:
A magazin: 2012. március
A korhatárbizottság döntése miatt csúszik a Polisse magyarországi bemutatója
Narnia segít

Kapcsolódó cikkek:

  1. A nevek dala
  2. 2011.01.27.- Szerelem, pasta, tenger
  3. 2011.05.19.- A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

 

Szólj hozzá!