Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 7    

A password will be emailed to you.

Katonadolog

2022.02.24. (Dog) A Magic Mike alkotóinak legújabb filmjében Briggsre, a folyton harc után ácsingózó, hedonista élvezetekben tobzódó exkatonára élete talán legfontosabb küldetése vár. Útra kell kelnie Luluval, a belga juhászkutyával, hogy még időben odaérjenek az állat bevetésen elhalálozott gazdájának a temetésére – aki egyben Briggs legjobb barátja is volt.

KRITIKA

Morcos embernek morcos kutyáról kell gondoskodnia. Mi lesz ebből? Egy tipikus kutyás film, a jó értelemben.

Tóth Csaba

dog01Valamit tudtak 1989-ben Hollywoodban, hogy két olyan kutyás mozi (Kutyám, Jerry Lee, Egyik kopó, másik eb) is nagyjából egyszerre jött ki, amelyek azóta is etalonnak számítanak a kutya-ember barátságról szóló filmek terepén. Másolni ugyan sokan próbálták már őket, de jobbat csinálni náluk senkinek sem sikerült. Azt nem merném állítani, hogy a Channing Tatum főszereplésével (és társrendezésében) készült Katonadolog képes erre, de abban biztos vagyok, hogy bátran oda lehet melléjük állítani a sorba. Igazi old school film, ami a csekély cselekményét a road movie szabadabb történetmesélésével, valamint az erős karakterközpontúságával ellensúlyozza, és ami a kutya-zsaru párost kutya-veterán katona párosra cseréli.
Briggsnek, a szolgálata során súlyos fejsérülést szerzett rangernek egykori bajtársa temetésére kell elszállítania annak balhés kutyáját az ország másik végébe, mert csak e szívesség után remélheti, hogy visszakapja a munkáját. A harapós páros természetesen a műfaj kívánalmai szerint sok vicces/szomorú kaland után csiszolódik össze, és ugyan ez a film tényleg olyan, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, mégis hitelesek az érzelmek, átélhetők a kalandok, szerethető a kutyus, sőt, még némi valódi katonás lelki dráma is belefér a megszívlelendő mondanivalóval együtt. Bár családbarát mozi, időnként kikacsint felnőttesebb irányba (édeshármas, fűtermesztő farm…), és ez is jót tesz neki. Kellemes meglepetés, hogy ismét lehet ilyen filmmel találkozni a mozikban, és még jó is.

voxmeter075101 perc, amerikai

 

Kapcsolódó cikkek:
Top Gun: Maverick
A magazin: 2013. április
2011.03.17.- Pál Adrienn

Kapcsolódó cikkek:

  1. Hasadék
  2. Szuperagy

 

Szólj hozzá!