Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 2    

A password will be emailed to you.

Sikoly

2022.01.13. (Scream) Huszonöt évvel azután, hogy Woodsboro csendes kisvárosát brutális gyilkosságsorozat rázta meg, egy új gyilkos ölti magára a maszkot, hogy egy csapat tinédzsert kiszemelve felszínre hozza a település véráztatta múltjának titkait.

KRITIKA

Elképesztően nehéz folytatni egy olyan franchise-t, amelynek első négy részét ugyanaz a rendező tette annyira egységessé, de Tyler Gillett és Matt Bettinelli-Olpin megugrották a magas lécet.

Tóth Csaba

scream01A horrorfranchise-ok hosszú sorából a Sikoly azzal is kitűnt, hogy alkotója mindvégig a kezében tartotta azt. Wes Craven nemcsak az alapokat rakta le, a folytatásokat sem engedte el, végig ő egyengette a sorsukat. Ennek is köszönhető, hogy igazán rossz Sikoly-film sosem készült, még a leggyengébbnek tartott harmadik rész is több mint nézhető darab. Craven 2015-ben meghalt, a Sikoly szereplői pedig megöregedtek, ráadásul a negyedik rész már nem volt akkora siker, mint remélték, vagyis úgy nézett ki a dolog, hogy a franchise az alkotójával együtt a sírba száll. Ezért is okozott jókora meglepetést, amikor kiderült, hogy a Paramountnál elkészítik az ötödik részt az Aki bújt rendezőpárosa dirigálásában, amiben visszatérnek a régi sztárok, és bemutatkozik egy új színészgeneráció is. De hogyan folytathatná bárki más a Sikoly-filmeket Wes Cravenen kívül? Az új alkotók becsületére legyen mondva, mindent megtettek azért, hogy igazán autentikus Sikoly-élményben legyen részünk. Ha nem tudnám, hogy Wes Craven pár éve elhunyt, meg mernék esküdni rá, hogy az új részt is ő csinálta, olyan tökéletes lett az illúzió. Persze az ügyes másolás még nem egyenlő egy franchise továbbfejlesztésével, és azzal, hogy a nosztalgiázáson kívül bármi mást kapjunk, csakhogy a rendezőpáros tagjai is tisztában voltak ezzel. Az egyszerűen csak Sikolyra keresztelt ötödik rész egyszerre tiszteleg Craven munkái előtt, és csavar annyit a recepten, hogy ne érezzük önismétlésnek. Az alkotók ebben elég messzire mennek: mind a nyitójelenet, mind a Stu egykori házában játszódó gimis házibulis mészárlás erősen idézi meg az első Sikolyt, ami miatt könnyen magukra ránthatják a vádat, hogy gyakorlatilag a mai divatnak megfelelően szimplán csak egy remake-et készítettek. Ők azonban jóval okosabbak ennél. A ma divatos legacy sequeles eszköztárat ugyan használják, de scream02annyira meta módon, rengeteg ötlettel és poénnal leöntve, hogy bár ráismerünk a korábbi részek számos elemére, de valahogy mindig sikerül rajtuk csavarni egyet, így a film egyszerre lesz kellemesen otthonos és meglepően új. Az alkotók tökéletesen éreztek rá, hogy a hangsúlyt Sidney-ékről az új szereplőkre kell áthelyezniük, de ez nem jelenti azt, hogy a régi trió szerepe ne lenne jelentős: ebben a receptben ők is elengedhetetlen összetevők, hiszen át kell adniuk a stafétát az új generációnak. Melissa Barrera személyében szerencsére megtalálták az ehhez szükséges új sikolykirálynőt: úgy méltó örököse Sidney Prescottnak, hogy közben teljesen más típusú, sokkal XXI. századibb, modernebb karakter. Az új Sikoly a 2022-es év első nagy meglepetésfilmje, egy marha jó, véres szórakozás a mozivászon előtt.

voxmeter085

114 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Golden Globe-jelölések 2021
Kritika: Ivan, az egyetlen
Oscar: A Gravitáció majdnem tarolt

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.04.14.- Sikoly 4.
  2. Vetítés: Sikoly 4.
  3. Végtelen útvesztő 2: Bajnokok csatája

 

Szólj hozzá!