Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 10    

A password will be emailed to you.

Exkluzív interjú: Peter Bogdanovich

Forgatás közben selyemalsót viseljen!

Peter Bogdanovich Spielberggel, Coppolával, Friedkinnel együtt kezdte a pályáját. Az utolsó mozielőadás, a Mi van, doki? és a Papírhold mesterhármasa után még volt egy nagy dobása, ám hiába az utókor – s főleg Quentin Tarantino és Wes Anderson – nagyrabecsülése, az 1981-ben bemutatott És mindenki nevetett anyagi romlásba döntötte a megtépázott filmrendezőt. A köztudatba legközelebb a Maffiózók révén tért vissza – ezúttal színészként. Jó hír, hogy fő foglalkozását ismét gyakorolja: a Megőrjít a csaj 14 év után az első mozifilmje a 75 éves rendezőnek.

Köves Gábor

PeterBogdanovich02Honnan hív?

Budapestről.

Jól tudom, hol van Budapest, ha minden igaz, hamarosan ott fogok forgatni. A következő filmem néhány jelenetét vesszük fel Budapesten.

Mi lesz ez a film?

Wait for Me a címe. Már vagy harminc éve kalapálom a forgatókönyvét, mostanra elég jó állapotba került.  Részben vígjáték, részben dráma, részben fantasy lesz. Hat szellem szerepel benne. Aki meg nem szellem, az mind a showbizniszben nyomul. Amerikaiak Európában. A történet, mint egy nemzetközi vonatjárat, a Róma-Bécs-Budapest-Bécs-Salzburg-Prága vonalon halad. Sokan imádják Budapestet, és a neve is remekül hangzik. Én sajnos még nem jártám önöknél.

Ernst Lubitsch is imádta Budapestet, szerette idehozni a barátnőit, vagy ha egyedül érkezett, szeretett pesti nőkkel barátkozni.  Lubitch-nak ön is nagy rajongója; olyannyira az, hogy a Megőrjít a csajnak eredetileg a Squirrels to the Nuts címet adta. A filmtörténetben jártasak tudják, hogy ez egy Lubitsch-filmből, a Cluny Brownból vett idézet.

Lubitsch Budapestet imádta, én meg Lubitschot imádom. Minden filmjét. A Cluny Brown volt az utolsó rendezése, már csak ezért is külön helye van a szívemben. A Squirrels to the Nuts a film egyik híres sorából való: „In Hyde Park, some people like to feed nuts to the squirrels. But if it makes you happy to feed squirrels to the nuts, who am I to say nuts to the squirrels? (A Hyde Parkban az emberek szeretik mogyoróval etetni a mókusokat. De ha téged az tesz boldoggá, hogy mókusokkal eteted a mogyorókat, ki vagyok én, hogy ellentmondjak neked?)

A Megőrjít a csaj klasszikus vígjáték, nem az első a pályáján.

A legnagyobb vígjátéki sikeremet a Mi van doki?-val arattam, Streisanddal és Ryan O’Neallel. A legtöbb pénzt ez hozta a filmjeim közül. Egy kicsit loptam is, sőt, nem is olyan kicsit. Howard Hawks klasszikus vígjátékának, a Párducbébinek a sztoriját emeltem el. Cary Grant játszotta a karót nyelt tudóst, aki vesztére, szembetalálkozik egy szélvész módra lehengerlő nővel. Őt Katharine Hepburn alakította. Miközben a Dokira készültem, elküldtem Ryan O’Nealt Granthez, hogy vegyen tőle leckét.

MBDTHCA EC121És milyen tanácsot kapott O’Neal Granttől?

Hogy forgatás közben selyemalsót viseljen!

És megfogadta a tanácsot?

De meg ám! A forgatás alatt Ryan O’Neal végig selyemalsót viselt. Jó is volt a filmben, ám hogy ez mennyire köszönhető a selyemnek, azt nem tudom. Azt viszont tudom, hogy Barbra Streisand elégedetlen volt az eredménnyel, de mára megenyhült. Ma már ő is azon a véleményen van, hogy jó filmet csináltunk. Streisand egyike volt az utolsó filmsztároknak. Pechére, mire befutott, a stúdiórendszer, mely a filmsztárokra épült, összeomlott. Ne értsen félre, rengeteg jó színész dolgozik Hollywoodban, de a sztárság más kvalitásokat kíván. Valamit, ami ezen túl van. John Wayne, Cary Grant, Jimmy Stewart – ők még igazi sztárok voltak. Vagy ott volt és még mindig ott van Eastwood; őbenne is megvan ez a plusz, akárcsak Streisandban.

És a filmjében szereplő színészek? Jennifer Aniston, Owen Wilson? Őbennük is megvan ez a plusz?

Owenben biztosan megvan, az ő egyéniségéből, akármilyen szerepet is játszik, mindig átjön valami. Jennifer pedig nagyszerű komika.

A film egyik producere Wes Anderson. Ő hogy került képbe?

Első filmje, a Petárda óta ismerem. Az exnejem, pontosabban az első exnejem, Polly Platt volt a Petárda egyik producere. Felhívott és elújságolta, hogy itt van ez a fiatal filmrendező, nagy rajongója Az utolsó mozielőadásnak, és nagyon szeretne velem találkozni. Hát, így kezdődött a mi barátságunk. Ő apunak hív engem – de csak mert engedélyeztem neki ezt a megszólítást. Én meg őt fiamnak szólítom. Érdekes, de Noah Baumbachot (Wes Anderson gyakori írótársa) nem Wesen keresztül, hanem tőle teljesen függetlenül ismertem meg.  Megkért, hogy szerepeljek a filmjében, én meg igent mondtam; ez a Mr. Jealousy volt ’97-ben. Ő is apunak szólít. Aztán ők ketten egymásra találtak, és olyan filmeket csináltak, mint az Édes vízi élet, vagy A fantasztikus Róka úr. A Megőrjít a csajnak Wes és Noah is a producere.

PeterBogdanovich04És Tarantino hogyan került a filmbe?

Úgy akartam befejezni a filmet, hogy Imogen Poots egy igazi hollywoodi hírességgel jön össze. Színész szóba sem jöhetett, mert honnan szerzek én egy Leonardo DiCapriót, vagy egy Brad Pittet, aki magát alakítaná egy alig néhány perces beugrásban? Valaki bedobta az ötletet, hogy akkor legyen az illető rendező. Sorra vettem a szóba jöhető rendezőket, és arra jutottam, hogy egyetlen olyan direktor dolgozik ma Hollywoodban, akit mindenki felismer, ez pedig Quentin Tarantino. A producerem bíztatott, hogy hívjam csak fel, úgyis jóban vagyunk, de én vonakodtam, mert a száma ugyan megvolt, de nem akartam az üzenetrögzítőjével társalogni. Tarantino nem az a gyors visszahívó, nála négy nap a visszahívás minimuma. Végül, némi rábeszélés után, mégis beadtam a derekamat, és tárcsáztam. A második csengetésre felvette. Sosem volt még ekkora szerencsém. Elmondtam, mire lenne szükségünk, ő nevetett egy nagyot és igent mondott. „Így legalább benne leszek egy Bogdanovich-filmben” – lelkendezett. Néhány órányi munka volt csak az egész.

A filmben néhány pillanatra feltűnik a Maffiózók egyik jelenete. Egészen véletlenül ön is szerepel benne.

Jókedvemben tettem a filmbe. Színészi pályafutásom legnagyszerűbb élménye volt a Maffiózókban szerepelni. És egy epizódot meg is rendeztem. Az ötödik évad Sentimental Education című részét. Carmela Soprano beleszeret a fia egyik tanárába, aki aztán kidobja. Steve Buscemi pedig alaposan helybenhagy egy koreait. Jó kis epizód volt. És persze az a 15 rész is óriási volt, amiben színészként szerepeltem.

(Az interjú a VOX 2015. júniusi számában található.)

 

Kapcsolódó cikkek:
Léghajósok
Egy herceg és egy fél
Szuperhősök Guinness-rekordja

Kapcsolódó cikkek:

  1. Exkluzív interjú: Bong Joon Ho
  2. Interjú: Barry Jenkins
  3. Interjú: Adam Robitel

 

Szólj hozzá!