Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 4    

A password will be emailed to you.

Az oltalmazó

2021.12.02. (The Marksman) A veterán Jim Hanson Arizonában, a mexikói határ mentén él. A férfi nehéz időszakot tudhat maga mögött, nemrég hunyt el ugyanis imádott felesége rákban. Jimet a gyászból két illegális bevándorló zökkenti ki: az anya-fiú párosra véletlenül bukkanó exkatona egy lövöldözésbe keveredik a mexikói kartell tagjaival, mely során egy eltévedt golyó végez az édesanyával. Jim így, ha vonakodva is, de szárnyai alá veszi a fiút, Miguelt, hogy elvigye őt Chicagóban élő rokonaihoz. Ám a kartell legelvetemültebb tagjai továbbra is ott vannak a nyomukban…

KRITIKA

Liam Neeson Gran Torino-üzemmódban.

Kovács Gellért

themarksman01Pezsgőt azért nem kell bontani, Robert Lorenz filmje (aki egyébként producerként háromszorosan is Oscar-jelölt, méghozzá Eastwood-rendezések kapcsán!) éppen csak annyiban különbözik Neeson tucatakciófilmjeitől, hogy a megszokottnál jobban láttatni engedi a drámai színészt – meg picit abban, hogy Az oltalmazó sokkal inkább szeretne szép lenni. Igaz, amikor a katonai múlttal rendelkező farmer lő, akkor pont úgy lő, mint ahogy Neeson szokott. Pontosan. Kiszámíthatóan pontosan. S mivel a film egésze inkább kiszámítható, mint pontos, tán túlzó (biztosan az) Eastwood híres ál-hattyúdalát emlegetni – sőt, az egyébként elég gyenge Cry Macho – A hazaút is erősebb ennél –, hiszen a mexikói kisfiút (Jacob Perez) védelmező öreg rókának nem biztosít olyan terepet a forgatókönyv, ahol úgy igazán kidomboríthatná A-filmes rátermettségét.
Mindazonáltal a színészen valóban látszik: mintha ez a produkció néhány porszemnyivel közelebb állt volna a szívéhez, mint a legtöbb hasonló, amelyeket az utóbbi 10 évben forgatott. Így időnként az lehet az érzésünk, hogy megérte megcsinálnia. Nem tart sokáig ez az állapot, ugyanakkor arra pont jó, hogy a tartósabb figyelmet, ha takarékon is, de életben tartsa – és tekintve, hogy Neesonról az ilyen szerepekben olykor nehéz eldönteni, hogy ő játszik, vagy a videójátékos avatárja, ez nem is annyira lebecsülendő teljesítmény.

voxmeter045

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

108 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Jó srácok
VOXRádió - jan. 28.
Darázs álarcban

Kapcsolódó cikkek:

  1. Made in Italy
  2. 2011.02.03.- Párizsból szeretettel
  3. Becsületes tolvaj

 

Szólj hozzá!