Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 3    

A password will be emailed to you.

Saját lifttel a pokolba

2021.11.04. (Nebenan) Daniel sikeres színész, aki épp egy szuperprodukció londoni meghallgatására indul, de a repülőtérre menet még beugrik kedvenc kocsmájába a Prenzlauer Berg nevű hangulatos berlini negyedben. Itt megszólítja egy lepukkant külsejű férfi, akiről hamar kiderül, hogy a szomszédja. A tragikomikus lélektani filmben a két férfi között kialakuló, egyre feszültebb beszélgetés során bontakozik ki két élet története. Eléri-e a repülőt a színész? Lehet-e megint ugyanolyan az élet, mint amilyen a sorsfordító kocsmai beszélgetés előtt volt?

KRITIKA

Sajátos zsánermix Daniel Brühl első rendezése.

Csákvári Géza

sajatlifttelapokolba01Komédiának hirdették, de inkább drámai, mint humoros. Ha pedig komolyan vizsgáljuk, egy jó adag Roald Dahl-féle meghökkentő mese is van benne, amely egyfajta thrillerelemként is értelmezhető. De miről is szól? Daniel Brühl maga alakítja a Daniel nevű híres filmszínészt, aki éppen indulna egy szuperhősfilm castingjára Londonba, de előtte betér a sarki „tejívóba”, ahol persze inkább a felesek és a sörök folynak. Itt „köt bele” Danielbe Bruno (Peter Kurth), aki mintha mindent tudna az aktorról művészileg és magánéletileg. Innentől kezdve jönnek a fordulatok, és Daniel bármennyire is szeretne eljutni Londonba, nem igazán tud elszakadni a kocsmai eseményektől és annak következményeitől.
A mű persze mindezek mellett mondanivalóval is támogatott, Brühl sajátos iróniával mutatja be önmagát, illetve a színészeket en block és a diskurzust a filmekről. Mindemellett társadalomkritikára is törekszik, hiszen minden rejtélynek a gyökere egy berlini társasház, méghozzá az egykori keleti részen, amelynek a tetőterén kialakított luxusingatlanba költözött a filmcsillag. Stílusosan csak ennek a lakásnak van egy magánliftje – a többi lakónak nincs – így kerül a műbe némi kommunista fűszerezés: ahogy felénk költöznek az újgazdagok, míg a többiek élnek tovább a mélyszegénységben (ami azért Berlinben más, mint Budapesten). Nagyon sokat akart fogni Daniel Brühl az első rendezői megmérettetésével, és ami meglepő: végül elég sokat sikerült markolnia.

voxmeter070

Saját lifttel a pokolba a Magyar Filmadatbázisban!

92 perc, német

Kapcsolódó cikkek:
Golden Globe-nyertesek 2018
Lore-játék DVD-kért!
2011.01.27.- A dilemma

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kritika: Shithouse
  2. A fészek

 

Szólj hozzá!