Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 9    

A password will be emailed to you.

Külön falka

2021.09.30. A Külön falka történetében a tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

KRITIKA

A film- és idősebb társművészetekben – elsősorban az irodalomban és a színházban – igen nagy története van a gyermek-szülő kapcsolatot vizsgáló alkotásoknak. Kis Hajni első egész estés rendezése, a Külön falka is erre a témára fókuszál, méghozzá eredeti hangon és energiákkal.

Csákvári Géza

kulonfalka01A történet középpontjában a tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) áll, akit nagyanyja egyedül nevel. A rendező már az elején megmutatja, hogy egy lázadó lélekről van szó: miközben a nagyi éppen unokája érdekében tárgyal az iskolában, Niki az ablakon keresztül les az épületen kívülről, hogy éppen mi is zajlik. De a karakter bemutatása nem fejeződik be, látjuk, hogy miképp tölti az időt az épp legjobb barátnőjével, mit lehet egy plázában lógva csinálni, de ami a legfontosabb: az apa iránti vágyat minden egyes rezdülésében. Nem tudjuk, mi történt a múltban, hol van Niki anyja, és miért tartják a nagyszülők távol az apjától, amennyire csak tudják. De mivel a kislány igencsak rebellis alkat, nem hallgat a szép szóra, és elkezd nyomozni az apja, Tibor (Dietz Gusztáv) után. Egy éjszakai szórakozóhelyen találja meg, mint kidobót, pardon, biztonsági őrt. Innentől kezdve a „nem akarok rólad tudni” attitűd Tibor részéről sok kaland és élmény során lassan a „az én lányom” stádiumba kerül át, de ahogy François Truffaut fogalmazott híres könyvében, az igazán jó befejezésekért a karaktereknek nagyon sokat kell fejlődni és szenvedni.
Kis Hajni és Szántó Fanni már a forgatókönyv megírásakor gondoskodtak erről, a cselekmény dramaturgiai szempontból csodálatos ívet ír le: az apa és a lánya közti kapcsolat viszonylag rövid távon óriási utat tesz meg. Persze a két karakterre épül minden, a titkok, a katarzis – a történet egyszerűségében rejlik a nagyszerűség. A Külön falka afféle film, amelyen az ember még hivatásból sem keresi a hibákat, az egésznek ugyanis nagyon jó hangulata van. Miközben ez a produkció számos ponton vakvágányra futhatott volna: amatőr szereplők, görög drámákig visszavezethető alapkonfliktus és némi személyes kulonfalka02érintettség az alkotói oldalon. Kis Hajni rendezői szerencséje (Vagy zsenialitása? Majd később, az életmű során eldől.), hogy remek szereplőket talált. Horváth Zorka pazar gyerekszínész, nyilván nem volt könnyű megtalálni, de az igazi nagy bombatalálat a Tibort alakító MMA harcos Dietz Gusztáv, aki elemi erővel rendelkezik a vásznon. Ha szúrósan néz, szinte átüt a képen keresztül – megvan benne a karizma, hogy megkérdőjelezhetetlen legyen az elemi erő manifesztációjaként. Persze a karakter magában hordozza a mindennapi ember „egyszerűségét”, mindemellett azt a gátlástalanságot, amelyről mindenki álmodik.  Hiszen ki ne szeretne rendszerellenes hős lenni, akinek még igen érzékeny lelke is van. De mindezen az archetipikus alkaton túl Dietz Gusztávnak fenntartások nélkül elhittem, ahogy eljátssza azt az embert, aki sokat hibázott, és mindent elveszített. Vagy talán csak majdnem mindent.

voxmeter075

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

98 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Creed III
Hirtelen 70
A tetovált lány: előzetes és poszter

No related posts.

 

Szólj hozzá!