Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 9    

A password will be emailed to you.

Éjszaka a házban

2021.09.23. (The Night House) A férje váratlan halála felett napirendre térni képtelen fiatal nő egyedül él a tóparti házban, amit a férfi épített. Beth igyekezete, hogy lelkileg ép maradjon, hiábavalónak bizonyul, amikor rémálmok törnek rá. Felkavaró látomásaiban a házban ólálkodó kísérteties jelenlét őt szólítja. Barátai tanácsa ellenére Beth kutakodni kezd néhai férje holmijai között, abban bízva, hogy válaszokra lel. A titkok, amiket feltár, egyszerre különösek és ijesztőek – ám ez sem tántorítja el attól, hogy megoldja a rejtélyt.

KRITIKA

Aki egy új Démonok között kópiát várva ül be rá, nagy eséllyel csalódni fog, mert ez a film a gyanús cím ellenére jóval több egy sima ijesztgetős, kísértetházas horrornál.

Tóth Csaba

thenighthouse03Bár még csupán egyetlen nagyjátékfilmet, a 2017-es és igen izgalmas A rítust tudhatja a háta mögött, David Bruckner mégis veterán horrorrendezőnek számít a szakmában, mivel emellett több híressé vált szkeccsfilmben (V/H/S, Southbound, A jel) rendezett szegmenseket, a következő munkája pedig a Hellraiser-franchise rebootolása lesz. Az Éjszaka a házban című filmjét még 2020 elején mutatták be a Sundance Filmfesztivál programjában pozitív kritikákkal övezve, csakhogy jött a Covid, és végül bő másfél évvel későbbre, 2021 nyarának végére (nálunk pedig az ősz elejére) csúsztatta a premiert. Örömteli hír, hogy a Fox Searchlightnál ennyire bíztak a filmben, és nem dobták fel valamelyik streamingplatformra, ugyanis ez a film a nagy vásznon, igazán jó hangtechnika és rendesen feltekert hangerő mellett él igazán. Szerencsére nem amiatt, mert tele lenne jump scare-ekkel – ezekből csak mutatóba találunk – , hanem azért, mert a temérdek suttogó, recsegő hang, apró zörej sokszor csak nagyobb hangerő mellett válik érzékelhetővé, másrészt a rendkívül sötét képi világba elrejtett nyomok és apró (vagy nem apró) információk így biztosan nem kerülik el a figyelmünket. Bruckner filmje a kísértetházas filmek eszköztárával dolgozik, viszont szerencsére nem elégszik meg azzal, hogy maga is csupán egy legyen azok közül.
Beth (a szerepében rendkívüli szélsőségeket bemutatni képes Rebecca Hall) mélyponton van. Férje, Owen egy hete fejbe lőtte magát a házukkal szembeni tavon, ő pedig ott maradt egyedül a festői házukban arra gondolva, hogy egyáltalán nem ismerte a férjét. Úgy hitte, a párosukban ő az, aki időnként depresszióval küzd, a férjére pedig mindig kiegyensúlyozott emberként gondolt, és még csak azt sem tudta róla, hogy fegyvere van. A titkok sora azután folytatódik, hogy Beth idegen, de rá igencsak hasonlító nőkről talál fotókat a férje laptopján, éjszakánként pedig furcsa, kényelmetlenül reálisnak tűnő rémálmok The Night House — Still 2kezdik ki az ép elméjét. Az Éjszaka a házban tökéletesen működik horrorfilmként, Bruckner a zsáner nagyjaira emlékeztető tehetséggel tudja ráhozni a nézőkre a frászt, jó néhány jelenetben kellett erősen markolnom a moziszékem karfáját. A rendező kissé félrevezet a film sztorijával, ugyanis sokáig azt hihetjük, hogy a gyász, a másik elvesztésének feldolgozhatatlansága a fő témája, de az Éjszaka a házban egyáltalán nem sorolja be magát a gyászhorrorok egyre népesebb táborába. Ehelyett a rendezőt elsősorban a depresszió és annak minden racionális gondolatot legyőző, minden segítséget lesöprő sötét, az ürességbe rántó természete mozgatja igazán, és úgy fest, nagyon izgalmas gondolatokat próbál megosztani a nézővel a témában, viszont az üzenetét kissé zavaros formában tudja csak átadni. Semmi bajom azzal, ha egy film nyitott befejezéssel bír, de Bruckner sajnos túl kevés támpontot és túl sok értelmezési lehetőséget ad a nézőjének ahhoz, hogy az üzenete igazán hatásos legyen. Ettől függetlenül azonban az Éjszaka a házban egy erős, pompás színészi alakításokkal bíró ambiciózus horror, ami legalább szeretne mondani valamit.

voxmeter075

107 perc, brit-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Boszorkányok
Kultfilm: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső
Támadnak a Pixelek!

Kapcsolódó cikkek:

  1. Teljes titoktartás
  2. DVD-kritika: Államtrükkök
  3. Szuperagy

 

Szólj hozzá!