Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 7    

A password will be emailed to you.

Valaki a túloldalon

2021.07.08. (Andra sidan) Egy apa barátnőjével és kisfiával új házba költözik. A csendes kertvárosi környezet idilli lehetőséget kínál az újrakezdésre, ám a kisfiú hamarosan elkezd barátkozni valakivel a fal túloldalán. A férfi barátnője mind kétségbeesettebben igyekszik választ találni a megmagyarázhatatlanra, miközben mostohaanyaként a fiú bizalmatlan vele, az apa pedig mind gyanúsabban tekint a nő furcsa viselkedésére. Eközben a túlvilági erő egyre fenyegetőbben lép fel a ház új lakóival szemben.

KRITIKA

Nem minden extra, ami északi, avagy egy iskolás minőségű, lelket célzó horror Svédországból.

Kovács Gellért

valakiatuloldalon01Ha egy skandináv alkotás a mozikba kerül, nem elhanyagolható azon nézők száma, akik egyből ráböknek a moziműsorban, s szó se róla, e bizalomra rá is szolgáltak a térség filmesei. Nyilván nem meglepő, de azért néha érdekes élmény ráeszmélni, hogy náluk sem mindenki zseni.
Sőt, olyanok is akadnak, akik mintha most tanulnák a szakmát. Tord Danielsson és Oskar Mellander munkája (akik eddig leginkább tévésorozat-epizódokat rendeztek) olyan, mint egy lelkes, amatőr kísértetházas horror, amely „démonokközötteset” játszik. Minden megvan benne, ami a hasonló művekben lenni szokott (gyanútlan család új otthonban, a gyermeket vegzáló szellem/démon, fakóság, jump scare-effektek, egyebek), sőt, még az „igaz történet alapján” pecséttel is rendelkezik – ám leszámítva a nagyjából érdekes finálét, nem igazán működik benne semmi. A színészek szimplán szöveget mondanak, a CGI-jelenések eléggé olcsónak tűnnek, a feszültséget szinte oda kell képzelnünk. Inkább tűnik élesben lezajlott olvasópróbának, mint kész, profi produkciónak.
Ami miatt mégsem rossz, csak gyengécske, az bizony a mondanivaló. Igaz, ez sem túl eredeti, de hittel közvetíti a film, így legalább azt sikerül elérnie, hogy ne haragudjunk rá, hanem esetleg azon búsongjunk utána, hogy lehetett volna jó is – ha a dobogó szív mellé több tehetség is szorul belé.

voxmeter040

Valaki a túloldalon a Magyar Filmadatbázisban!

87 perc, svéd

Kapcsolódó cikkek:
A magazin: 2024. február
R.M.N.
A professzor és az őrült

Kapcsolódó cikkek:

  1. Prédák
  2. A tűzön át
  3. A láthatatlanok

 

Szólj hozzá!