Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 1    

A password will be emailed to you.

Halálos iramban 9

2021.06.24. (F9) Nem számít, milyen gyors vagy, a múltad elől nem tűnhetsz el. Dom Toretto visszahúzódva él egy félreeső helyen Lettyvel és fiával, a kis Briannel, de tudják, hogy a veszély állandóan ott les rájuk a békés horizonton. Ezúttal ez a veszély arra kényszeríti Domot, hogy szembenézzen múltbéli bűneivel, ha meg akarja menteni azokat, akiket a legjobban szeret. Összehozza csapatát, hogy megakadályozzanak egy olyan tervet, amely megrengeti a világot. A terv kiötlője a legképzettebb bérgyilkos és legprofibb sofőr, akivel valaha találkoztak – és aki történetesen Dom elveszett öccse, Jakob (John Cena)…

KRITIKA

Már régen elengedtük minden, a fizika törvényeivel kapcsolatos aggályunkat a Halálos iramban-franchise kapcsán, próbáljuk tényleg a helyén kezelni a látottakat, de attól még továbbra is több mint agybomlasztó az, ami a vásznon történik. De legalább a vásznon történik.

Szöllőskei Gábor

f9-01A száguldó verdák illegális utcai versenyzéséből szép lassan heist movie lett csapattá verbuválódott főszereplőkkel, majd a csapat családdá vált, az utóbbi néhány részben az egykori bűnözők pedig már konkrét titkosszolgálati feladatokat látnak el, amolyan James Bond-módra. A kilencedik epizódban ráadásul nem is megbízásból, hanem a saját szakállukra… Nyoma veszett ugyanis a Kurt Russell által alakított Mr. Senkinek és vele együtt egy olyan kütyünek (pontosabban a felének), amellyel egy olyan műhold felett vehetik át az irányítást, ami minden mást irányít, vagyis lényegében a világ ura lehet az, akinél ott a kontroll. Vagy valami ilyesmi. A sztori természetesen most sem lényeges, ami számít, hogy Dom, Letty, Roman, Tej, Mia és a többiek gyorsan rádöbbenjenek, hogy a békés, száguldás és akció nélküli élet nem nekik való, így nem sokat agyalnak azon, hogy kilencedszerre is belecsapjanak a lecsóba.
Halálos iramban-filmek rajongói nagyon is tisztában vannak Justin Lin kilétével. Ő tette naggyá ezt a szériát. A harmadik résztől vette át a stafétát, a mérsékelt sikerű Tokiói hajsza után azonban a negyedik, az ötödik és a hatodik epizód dirigálásával szinte érthetetlen módon világszerte kiemelt mozis eseménnyé tette ezt a franchise-t. Majd egy időre eltávolodott a kocsiktól (átment a Paramounthoz Star Treket rendezni), s így a hetedik etapot James Wan, míg a nyolcadikat F. Gary Gray vezényelte le, akik nem forradalmasították az addigi cirkuszi látványosságot, ugyanakkor kimaxolták azt, hogy mivel már nem kell komolyan venni semmit, mehetnek a legelképesztőbb (és kétségtelenül szórakoztató) őrültségek. A kilencedik részben f9-02viszont újra Justin Lin ült a volánhoz, régi motorosként (bocsánat, autósként) pedig ott folytatta, ahol abbahagyta. Mostanra azonban már erősen kezdünk telítődni a Halálos iramban-féle szellemiséggel. Már nehéz újat mutatni. És noha próbálkoznak (főképp azzal, hogy hőseink az űrben is autóznak egyet), ezúttal már sokkal nehezebb figyelmen kívül hagyni az ostoba párbeszédeket, a giccses szitukat, a családról való papolást, a soha meg nem haló és még csak megsérülni sem képes, ugyanakkor folyamatosan bővülő (a 11. részben már két focicsapatnyi főszereplőnk lesz…) csapat tét nélküli kalandjait, hogy belefeledkezzünk a teljesen kattant és rajzfilmszerű, de ötletes és szuperlátványos akciókba. Így pedig a Halálos iramban 9 inkább fárasztóvá válik, bár az is kétségtelen, hogy továbbra sem veszi magát komolyan. Pontosan tudja, milyen célközönséget szeretne kiszolgálni, színtiszta üzletről van tehát szó, ami viszont jelenleg fontos dolgot érhet el: visszacsábíthatja a közönséget a mozikba. És ha így tesz, örülök, hogy elkészült, örülök, hogy sokan nézik, és sokan szeretik. Persze még jobban örülnék, ha egy igényes, jól megírt és kreatív blockbusterről írhatnám ezt.

voxmeter055

145 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
CURTIZ: A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
A magazin: 2016. március
S.O.S. Titanic

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.05.05.- Halálos iramban: Ötödik sebesség

 

Szólj hozzá!