Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 12    

A password will be emailed to you.

Démonok között: Az ördög kényszerített

2021.06.10. (The Conjuring: The Devil Made Me Do It) A gyilkosnak nem jár felmentés. Kivéve, ha ártatlan. Ed és Lorraine Warren (Patrick Wilson és Vera Farmiga), a legendás démonűző pár mindig a jót szolgálta, de néha a gonosz eszközévé válik. Ezúttal egy olyan ügyben harcolnak a nem evilági hatalmak ellen, amelynek során valaki meghalt – és a brutális gyilkosságot talán egy ártatlan ember követte el: akit a benne bujkáló démon kényszerített szörnyű tettére. A Warren-házaspár úgy érzi, akkor is választ kell találnia a kérdésre, ha közben a saját életük kerül veszélybe… Az elmúlt évtized talán legsikeresebb és legkülönösebb horrorfilmjei a Démonok között-sorozatból kerültek ki. A hátborzongatóan rémes történetek különlegessége, hogy megtörtént esetek alapján készülnek: a démonűzéssel foglalkozó Warren-házaspár valódi feljegyzései alapján.

KRITIKA

„Ahányszor csak egy tanú esküt tesz, a bíróság elismeri Isten létezését. Itt az ideje, hogy elismerjék az ördög létezését is” – Borzasztóan vártam már, hogy egy ilyen mondat elhangozzon egy filmben. Kár, hogy ennél mélyebben nem mentek bele a témába…

Oblath Ádám

theconjuring3-01Ed és Lorraine Warren a valóságban több száz esetet dokumentáltak, amelyekben valódi démoni jelenlétről és megszállásról számoltak be. Az egyes bejelentéseket mindig alaposan kivizsgálták, a döntő többségről pedig kiderült, hogy vagy átverés, vagy evilági magyarázat áll mögötte. Volt azonban egy bírósági eset, amelybe belefolytak. Arne Johnson huszonkét késszúrással ölt meg egy férfit. Amerikában elsőként ebben a perben hivatkozott a védelem démoni megszállás miatti ártatlanságra. Ezt dolgozza fel a film.
Démonok között-univerzumra ráfért már a vérfrissítés, hiszen hét filmmel a háta mögött az indító franchise harmadik része már aligha tud újat mutatni. Ezt a problémát lett volna hivatott helyre tenni az előzetesben belengetett krimi-thriller stílus. Sajnos azonban a tárgyalásból konkrétan semmit nem láthat a néző. A Warrenék által bemutatott bizonyítási procedúra is kimerül a misztikumok hajszolásában. Persze ez nem jelenti azt, hogy a korábbi epizódoknál gyengébb filmet kapnánk: akadnak tisztességes ijesztések, ahogyan kiszámítható paráztatások is. Michael Chaves rendező (A gyászoló asszony átka) összehozott néhány dramaturgiai hibát, de James Wan sztorija és produceri felügyelete menti a menthetőt.

voxmeter065

Démonok között – Az ördög kényszerített a Magyar Filmadatbázisban!

112 perc, amerikai-brit

Kapcsolódó cikkek:
Oscar-nyertesek 2022
A hazugság színe
Karate Kölyök

Kapcsolódó cikkek:

  1. 10.11.18.- Ördög
  2. A vadon hívó szava
  3. Mozipremierek – 2021

 

Szólj hozzá!