Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 4    

A password will be emailed to you.

Előzmények törlése

2021.06.03. (Effacer l’historique) Franciaország egyik vidéki kertvárosában három jóbarát küzd az új technológia és a közösségi média kihívásaival. Marie elvált, és attól retteg, hogy egy szexvideó miatt elveszítheti tizenéves fia szeretetét és megbecsülését. Christine-t sorozatfüggősége sodorta a csőd szélére. Munkáját elvesztette, most sofőrként dolgozik, de valamiért minden utasa egycsillagosra értékeli a szolgáltatását. A nemrég megözvegyült Bertrand pedig lányának online zaklatóival veszi fel a kesztyűt, miközben lassan beleszeret egy telefonos marketinges izgalmasan búgó hangjába. Ők hárman együtt indulnak harcba az életüket uraló adatfelhők ellen egy szélmalomban élő, jóindulatú hacker segítségével. Kalandjaik során kisvárosi otthonukból egészen Kaliforniáig és Madagaszkárig eljutnak.

KRITIKA

A boomerek csináltak egy komédiát arról, hogy ma már mindannyian a közösségi médiától függünk. Ez így elég rosszul hangzik, pedig a végeredmény meglepően szellemes lett.

Tóth Csaba

előzményektörlése01A Benoît Delépine-Gustave Kervern belga alkotópáros Aaltra című 2004-es filmje máig az egyik legegyedibb, legkülönlegesebb európai vígjáték, amelynek sikerét és minőségét azóta sem tudták megismételni. Már-már kezdtem lemondani róluk, amikor jött az Előzmények törlése című filmjük, ami legalább a játékidő első felében felidézi az Aaltra zsenialitását. Adott három középkorú, kertvárosi figura, akik ilyen-olyan módon mind kissé bénán próbálnak helytállni a mai közösségi médiás életben. Az egyikük egy Uber-szerű szolgáltatás sofőrje, akihez néhány negatív minősítés miatt nem jönnek az utasok, a másikról felkerült a netre egy szexfelvétel, amit szeretne eltávolítani onnan, mielőtt a kisfia meglátja, a harmadik pedig el akar tüntetni egy videót, ami az iskolában készült a lánya bántalmazásáról és megalázásáról. A film ragyogóan komikus és abszurd jelenetek során keresztül mutatja be a botladozásaikat ebben a digitális világban, valamint azt, hogy a próbálkozásaik mennyire naivak és reménytelenek. Az Előzmények törlése az első órájában egy ragyogó, briliáns komédia sziporkázó ötletek tömkelegével, csak sajnos az alkotók a játékidő második felében a poénok helyett már inkább arra fókuszálnak, hogy valahogy lekerekítsék és befejezzék ezt a szanaszét ágazó történetet, és ebben már messze nem olyan ügyesek, mint a modern társadalom problémáira való ötletes reflektálásban.

voxmeter075

110 perc, francia-belga

Kapcsolódó cikkek:
Halálos iramban 9
BAFTA 2012: A nyertesek
2011.03.31.- Sorsügynökség

Kapcsolódó cikkek:

  1. Az ifjú Ahmed
  2. Tess és én: Életem legfurcsább hete
  3. 2011.05.26.- Ne engedj el!

 

Szólj hozzá!