Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 1    

A password will be emailed to you.

Mulan

2020.09.10. (Mulan) A Mulan nagyívű kalandfilm egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a kínát fenyegető északi betörők ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata értelmében minden családból csatlakoznia kell egy főnek a hadsereghez, átveszi gyengélkedő apja helyét Hua Jun néven, s végül Kína legnagyobb harcosainak egyike válik belőle. A húsz évvel ezelőtt bemutatott animációs változatot egy Oscar-díjra és két Golden Globe-ra jelölték. A legendás hős története Kína egyik legkedveltebb mondája, és ma is része a tananyagnak a kínai iskolákban. Egy egész évet felölelő, világszéles szereplőválogatás után Liu Yifei (A tiltott királyság) kapta meg Hua Mulan szerepét. Partnerei többek között Donnie Yen, Jason Scott Lee, Tzi Ma valamint Gong Li és Jet Li lesznek, a film rendezője Niki Caro (A bálnalovas).

OSCAR-JELÖLÉS 2021
(Legjobb vizuális effektek)

KRITIKA

Utáltad, hogy Az oroszlánkirály „élőszereplős” verziója kvázi jelenetről jelenetre lemásolta az eredeti animációs filmet? Nos, a Mulantól nem kell tartanod.

Szöllőskei Gábor

mulan01A Disney-féle rajzfilmremake-elős láz legújabb darabja a 22 évvel ezelőtti Mulanhoz nyúlt vissza, ám Kína egyik legnépszerűbb nemzeti legendáját már nem a ’90-es évek szellemiségében álmodták újra vászonra (szemben mondjuk A szépség és a szörnyeteggel). A nagy kérdés, miszerint a remélt (és általában meg is kapott) dollármilliókon kívül mi szükség a klasszikus animációk reális mozgóképes ismétlésére, továbbra sem kapott kielégítő választ, ám már az is nagy szó, hogy a Mulan új változata sokkal inkább A dzsungel könyve és az Aladdin útján halad, mintsem A szépség és a szörnyetegén, a Dumbóén, vagy Az oroszlánkirályén. Az 1998-as előd egyébként szerintem egy érdemein némileg alulértékelt darab, legalábbis nem a Mulan szokott az emberek eszébe jutni az elsők közt, ha a Disney-animációk csúcsdarabjai kerülnek szóba. Tony Bancroft és Barry Cook rendezése azonban egy izgalmas, látványos és meglepően érett (nem a legkisebbeknek való) animáció volt egy igazi feminista példaképpel a főszerepben, aki lányok és nők millióit szólította meg szerte a világon azt üzenve: nincsenek előre kiosztott szerepek, nem feltétlenül a konyhában a helyetek, és nem vagytok arra determinálva, hogy mindig csupán szépnek, tisztelettudónak és engedelmesnek kell lennetek. Mulan, aki fiúnak adta ki magát, hogy beteg és idős édesapja helyett bevonulhasson a háborúba, és megvédje hazáját, a törvények szerint bűnt követett el, tettei azonban felülemelkednek az elavult szabályokon, ő maga pedig egy új társadalmi és világképet vetített előre. Bizony, jócskán megelőzte a korát.
mulan02Niki Caro (A bálnalovas, Kőkemény Minnesota, MenedékMulanja sem vette félvárról a fő, még ma is rendkívül aktuális témát, e tekintetben pedig hű az eredetihez, ám az alapsztori, illetve bizonyos momentumok megtartása mellett újjá varázsolta a mondát, és a XXI. század igényeihez igazította az egyébként eredeti korában játszódó sztorit. A dalra fakadást például egy az egyben száműzték Caróék, ahogyan a közönségkedvenc (az angol verzióban Eddie Murphy, a magyarban pedig Kálloy Molnár Péter által megszólaltatott) kis sárkányt, Mushut is, így még komolyabbá téve a történetet. Persze azért ez továbbra is egy családi móka, ami nem kódolja be durván a tanulságait, az anyag „disney-sége” ott van minden képkockában. Nem kell egy földhözragadt karakterdrámára sem gondolni, van itt madárrá változó boszorkány, különleges képességeket okozó csí (akárcsak az Erő), valamint repkedés és futkosás a falakon. Bizony, Caro és a forgatókönyvírók belecsepegtették a képletbe a vuhszia (pl. Tigris és sárkány, Hős, Repülő Tőrök Klánja) műfaját is, amiért piros pont jár: a Mulan sztorija ordított érte, Kína népének fantáziadús legendái ugyanis e zsánerben fogantak.
Ha pedig az animációétól egyébként felettébb eltérő (pl. a romantikus szálat is csak alig megpengető) cselekményt még fantáziadúsabbá teszik, és az akciójelenetek kreativitásába is több időt és energiát fektetnek, a Mulan minden bizonnyal még több lehetett volna egy jó úton járó és kétségkívül szórakoztató, korrekt újrázásnál.

voxmeter070

115 perc, amerikai-kanadai-hongkongi

Kapcsolódó cikkek:
Arany Málna-jelölések 2020
Vetítés: Winter's Bone - A hallgatás törvénye
Indul a Fade In / Raindance Filmírói Mesterkurzus

Kapcsolódó cikkek:

  1. A magazin: 2020. március

 

Szólj hozzá!