Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 3    

A password will be emailed to you.

Téboly

2020.09.10. (Unhinged) Veled is szembejöhet a legrosszabb rémálmod… Rachel (Caren Pistorius) a reggeli rohanásban, a végeláthatatlan dugóban ülve ledudál egy idegent (Russell Crowe), és elhajt mellette. A férfi ettől hirtelen bekattan, és egy halálos országúti bosszúhadjáratba kezd. Üldözőbe veszi a nőt, akit pokoli leckék végtelen során keresztül próbál teljesen kikészíteni. A tébolyult ámokfutó nem kímél senkit, aki az útjába kerül… Az Oscar-díjas Russell Crowe fantasztikus alakítást nyújt ebben az időszerű, hátborzongató, minden pillanatában feszült thrillerben. A film forgatókönyvét a műfajban jártas Carl Ellsworth jegyzi (Disturbia, Éjszakai járat).

KRITIKA

Egyetlen dolog akad, amire figyelni érdemes ebben a filmben, és őt úgy hívják, hogy Russell Crowe.

Tóth Csaba

unhinged01Szokás azon gúnyolódni, hogy Russell Crowe jócskán meghízott, és ma már csak a paródiája annak a jóképű fickónak, akibe a Gladiátor után a fél világ beleszeretett, de ezek a gúnyolódások jellemzően nem veszik figyelembe, hogy Crowe a pluszkilóktól egyáltalán nem lett rosszabb színész. Sőt, egyike azon keveseknek Hollywoodban, aki teljesen tisztában van az életkorával és a testi állapotával, és ahhoz illő szerepeket vállal. Utoljára hat éve, a Noé idején próbálkozott hősszereppel, és a filmjeiben már meg sem próbál ő lenni a karizmatikus csábító. Sokkal inkább fekszenek neki a kétes erkölcsű, zűrös hátterű alakok, esetleg a makacs családapák, és most már egyáltalán nem akarja, hogy a filmjeiben minden körülötte forogjon. Crowe megjelenésében mindig is volt valami fenyegető, valami félelmetes, amit már a karrierje elején remekül használt az olyan filmjeiben, mint a Romper Stomper vagy a Szigorúan bizalmas. Könnyen keltett szimpátiát a nézőben, ugyanakkor éreztük, hogy inkább tartani kell tőle, mert a benne tomboló indulatok bármikor kitörhetnek. A személyisége és színészi eszköztára legsötétebb részét azonban csak mostanság kezdte teljesen szabadjára engedni, aminek eredménye A legharsányabb hang című sorozata mellett a Téboly című mozi.
unhinged02Téboly valahol Spielberg Párbajának és Schumacher Összeomlásának szerelemgyereke, de sajnos hiányzik belőle az előbbi makacs egyszerűsége, következetessége és stílusa, valamint az utóbbi társadalomkritikája. Mi marad nekünk ezután? Hát Russell Crowe, a középkorú, frusztrált ember, aki a nagy forgalomban kiakad egy nőre, amiért az túl agresszíven dudál rá, és egyszerűen úgy dönt, tönkreteszi, nem csak a nő napját, hanem az egész életét is. Crowe-t látszólag nem érdekli, hogy egy B-kategóriás thrillerben játszik, olyan elánnal veti bele magát a játékba. Egyszerre láthatjuk benne a kétségbeesett, sebzett vadat, akinek már nincs veszítenivalója, és mivel már sarokba szorították, bármit megtehet. Ott van benne a tomboló indulat, az igazi vadállati én is, ami az ő karizmájával párosulva hihetetlenül erős karakterré teszi őt. Tényleg óriási kár azért, hogy egy A+-os alakításnak egy ilyen fantáziátlan thrillerben kell tündökölnie, ugyanakkor Derrick Borte nem teljesen kókler rendező. Bár fantáziát és friss ötleteket nem csepegtet a filmjébe, de az autós üldözéseket és az akciójeleneteket biztos kézzel levezényli, a film meglepően véres és erőszakos, és a másfél órás játékidő is pont ideális, itt nincs idő a sallangra. Még a csúnyább logikai bakikat is elnézzük a forgatókönyvnek, ugyanis a Téboly tempója és Crowe energikus játéka többnyire feledtetni tudja velünk őket.

voxmeter065

90 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Gyilkos szerepben
Különleges életek
Lopott idő: digitális képeslapok

Kapcsolódó cikkek:

  1. Boldog idők
  2. Hogyan legyél jó feleség?
  3. Joker

 

Szólj hozzá!