Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 12    

A password will be emailed to you.

Kultfilm: Mad Max 1-2

Mad Max 1–2. (1979 és 1981)

A Boy and His Dog már 1975-ben lerakta a posztapokaliptikus sivatagi akciófilmek alapjait, a műfaj áttörésére mégis csak négy évvel később került sor, ráadásul nem egy hollywoodi, hanem egy ausztrál mozinak köszönhetően. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2010. áprilisi számában jelent meg.)

Tóth Csaba

madmax02Sztori

Max: „Csak a benzinért jöttem.”

A világ túl van egy apokalipszisen, és a nem túl nagyszámú túlélők egy elsivatagosodó bolygón kénytelenek életben maradni. Az első részben a civilizáció még erősebb, és Max (a fiatal Mel Gibson) az egyre gyengülő rendőrség soraiban veszi fel a harcot az országutakon tomboló gangekkel. Amikor néhány motoros végez a feleségével és a gyerekével, valamint a legjobb barátját is megölik, Max valódi őrültként indul bosszúhadjáratra. A folytatásban már kevésbé személyes okok vezénylik: a káoszba süllyedt világban egy maroknyi civilizált csoportnak segít elszállítani a hatalmas kincsnek számító benzinkészletüket a barbár gyilkosok ellenében.

Mel Gibson In 'Mad Max'A filmről

Pappagallo: „Azt hiszed, te vagy az egyetlen, aki szenved? Mi itt mindannyian túlestünk ezen. De nem adtuk fel! Még mindig emberek vagyunk, és maradt bennünk méltóság. És te? Csak egy vagy a szemétből. Senki vagy!”

Ritkaság, hogy egy film második része jobban sikerüljön az elsőnél, de a Mad Max mozik esetében mégis ez a helyzet. Nem mehetünk azonban el szó nélkül az első mellett, mert anélkül nem jöhetett volna létre a folytatás. George Miller még az orvosi ügyeleten dolgozott a baleseti sebészeten (a filmben látható sérülések ezért olyan realisztikusak), amikor látta az A Boy and His Dog című poszt-apokaliptikus filmet, ami később a Mad Max megalkotására inspirálta. Javarészt saját összespórolt pénzét használta fel a tizenkét hetes forgatás 350 ezer dolláros költségének finanszírozására. Nem keveset kockáztatott azzal sem, hogy egy ismeretlen fiatal színészt szerződtetett a főszerepre. Mel Gibson csak egy barátját kísérte el a smadmax07zereplőválogatásra abban a reményben, hátha magának is megcsíphet valami apró szerepet. Mivel épp előző nap bunyózott, jól kidekorált képpel jelent meg a castingolók előtt, és azonnal neki adták az egyik rosszarcú motoros szerepét. Amikor pár héttel később a második fordulóra ment, az arca már teljesen meggyógyult és a castingon fel sem ismerték. Akkor jöttek rá, hogy jobban passzolna neki a hősszerep, és felajánlották neki, hogy játssza el Maxot. A többi már történelem.
Az első epizód nagyon szegényes körülmények között készült. A stáb alig néhány autóval rendelkezett, ezért folyton újrafestették őket, hogy úgy tűnjön, mintha több kocsit használtak volna, és néha még meg sem száradt a festék, máris elkezdték velük a forgatást. Annyira nem volt pénzük, hogy csak Gibsonnak jutottak valódi bőrruhák, a többieknek be kellett érniük vinilből készült cuccokkal. A folytatásnál már más volt a helyzet, az első rész büdzséjének a tízszerese állt rendelkezésükre. Ausztrál mozi még soha korábban nem került ennyi pénzbe. Nyolcvan madmax03autó állt a stáb rendelkezésére, jókora statisztériával, valamint a filmvégi óriási robbanás is irdatlan pénzeket emésztett fel. A szereplők ruháit second hand üzletekből és S/M shopokból válogatták össze. Mel Gibsonnak máig ez a kedvenc Mad Max filmje, de semmi csodálkoznivaló nincs a kellemes emlékeken: a teljes szövegkönyvben a színésznek mindössze tizenhat sornyi szövege volt úgy, hogy ő a főszereplő.

Filmtörténeti szerep

Éjjeli vadász: „I am the Nightrider. I’m a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!”

madmax08Azon az egyszerű tényen kívül, hogy a Mad Max csinált világsztárt Mel Gibsonból, nem elhanyagolható tény, hogy a filmnek számos követője akadt Patrick Swayze-től (Puszta acél) kezdve Jean-Claude Van Damme-on (Cyborg) át egészen Kevin Costnerig (Waterworld, A jövő hírnöke), ám leginkább a B kategória hősei között. A Mad Max után a sivatag rosszfiúi mind úgy néztek ki, mint akik éppen most estek ki egy meleg S/M klubból, és a harc mindig valami értékes, ritka tárgyért/kincsért, esetleg személyért folyt. A poszt-apokaliptikus mozik divatja idén tért vissza olyan filmeknek köszönhetően, mint az Éli könyve vagy Az út, melyek le se tagadhatnák a Mad Max hatását.

Karrierek

A nyolcvanas években Gibson a Mad Maxen kívül egy másik sikerszériát, a négy részt megélt Halálos fegyvert is útjára indította. Legnagyobb sikereit a kilencvenes években aratta, amikor minden arannyá vált a kezében (Maverick, Váltságdíj vagy A rettenthetetlen Oscarjai). Utoljára 2002-ben lépett kamerák elé és inkább a rendezésre koncentrált, ám idén visszatért A madmax04sötétség határán főszerepével.
George Miller a trilógia után akár komoly hollywoodi karriert is csinálhatott volna, de nem erőltette meg magát. Csak nagy ritkán forgatott, több éves szünetekkel (Az eastwicki boszorkányok, Lorenzo olaja, Babe). Ma aktívabb, mint valaha. Egyszerre három filmterven dolgozik, és furcsa módon az ultra-erőszakos Mad Max megalkotója mostanság főleg gyerekfilmekben utazik.

Kulcsmomentumok

– Az első rész záró akciójelenete a szanaszét tépett Gibsonnal, ami megelőlegezi a második epizód hangulatát.
– A barbár banda hokimaszkos és kigyúrt vezérének első megjelenése sokkolóan perverz.
– A lélegzetállító filmvégi kamionos üldözés hatása közel harminc évvel később még mindig lenyűgöző.

madmax09A film sorsa

Bár Ausztráliában az első rész hatalmas sikernek örvendett és jó néhány országba eladták a filmet, az igazi áttörést a folytatás hozta meg, amit Amerikában Az országúti harcos címmel futtattak, mivel arrafelé a kutya sem ismerte az első filmet, és senkit nem érdekelt volna a második, ha tudja, hogy folytatásról van szó. Mel Gibson nevét még csak nem is említették a trailerben, annyira ismeretlen volt akkoriban, inkább az akciókra helyezték a hangsúlyt. A kétmilliós költségvetésből csak Amerikában huszonhárom milliót csináltak, Mel Gibson pedig gyorsan a sztárok között találta magát. Pár évvel később harmadik rész is készült, ami azonban az elődöknél jóval gyengébbre sikerült. A nálunk is kultstátusznak örvendő film a DVD-korszak hajnalán egyszer már megvásárolható volt, de most újra kijön DVD-n a trilógia, ezúttal már szinkronizált változatban. A tervezett negyedik rész meg csak elkészül valamikor…

Kapcsolódó cikkek:
Annette
Poszter-mustra #3
War Horse előzetes

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kultfilm: Poltergeist – Kopogó szellem
  2. Kultfilm: Hivatali patkányok
  3. Kultfilm: Ragadozó

 

Szólj hozzá!