Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 1    

A password will be emailed to you.

A Gyűrűk Ura-maraton

Egy maraton mind felett,

avagy a bővített Gyűrűk Ura-trilógia abszolválásának kendőzetlen krónikája

Peter Jackson azért vágott bele A Gyűrűk Ura filmre adaptálásába, hogy valami nagy horderejű projektben próbálhassa ki saját effektuscége, a Weta által kifejlesztett trükköket. Nem volt ő Tolkien-fanatikus, sem született hobbit (bármennyire is hasonlított egyre): csak nagyban akart játszani, s az ezeroldalas A Gyűrűk Ura feldolgozása elég nagy étek volt a nagy étvágyú filmesnek. A Miramax egy filmre adott volna pénzt, Peter Jackson kettőt akart, a New Line hármat, úgyhogy PJ velük pacsizott le, és elvonult Új-Zélandra szerepjátékosdit játszani. S mi, a vállalkozó kedvű ötös annak a novemberi napnak a végén egyszerre áldottuk és átkoztuk a nevét, amiért sötétbe zárt, és jó fél napon át egy kanapéhoz bilincselt minket: megnéztük a trilógiát, méghozzá a bővítettet. Az alábbi sorokban eme embertelen vállalkozás krónikáját olvashatjátok mindenféle statisztikákkal és okosságokkal kiegészítve, hátha Ti is kedvet kaptok A Gyűrűk Ura-trilógia egy ültő helyben történő abszolválásához. Vagy épp ellenkezőleg. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2012. decemberi számában jelent meg.)

Zalaba Ferenc

Résztvevők: Zalaba Ferenc, Tóth Csaba, Villányi Dániel, Szöllőskei Gábor, Arányi Zsuzsanna

lotr11

 

9:30. Gyülekező Csaba kéjbarlangjában. A konyhában nagy sürgés-forgás: készül az orksör, melynek receptjét Zsuzsi a mindmegette.hu-ról ásta elő. Az ital(?) lényege az, hogy egy nagy lábost tölts meg félig barna sörrel, aztán önts bele mindent, amit a konyhában találsz: kaját, piát, fűszereket, bármit. Közben elkészülnek a sztárfotók, lezajlanak a vérre menő csörték, hogy ki hol ül, s magunkhoz vesszük a túléléshez nélkülözhetetlen dolgokat (kólát, kávét, kaját).

11:00. Kezdetét veszi A Gyűrű szövetsége. A bevezetőben Galadriel közel hét percen át fekteti az alapokat. Azért ő, és nem Frodó vagy Gandalf, mert egy majd’ 3000 évvel ezelőtti eseményt elevenít fel, melynek előadásához egy időtlen figura: egy tünde kell.

11:10. Már ki is pipálhatjuk az első forró pillanatot (lásd a statisztikát), melyben Samu szerelmetes pillantásokat vet… egy muskátlira.

lotr0211:13. Az első utalás A hobbitra (lásd a statisztikát), melyben Gandalf a „sárkányos incidensről” mesél, melyben épp csak megadta Bilbónak a kezdőlökést. Ezúttal többre lesz szükség.

11:19. Gandalf varázsol (lásd a statisztikát): Bilbó füstkarikájába szintén füstből sodort háromárbocost küld. A Balrog megjelenéséig egyébként Gandalf meglehetősen inaktív. Ügyesen terelgeti a népeket, de akkor se nagyon lép akcióba, mikor a szükség úgy hozza (pl. Mória bányáiban). A varázslást sem viszi túlzásba: botjával fényt csinál, nyomaték gyanánt besötétíti a szobát és 7.1-ben szónokol, ezen kívül vannak klassz tűzijátékai.

11:26. Elhangzik az első „drágaszágom” (lásd a statisztikát), ráadásul nem Gollam szájából, aki az első részben csupán két rövidke jelenetben tűnik fel: a Weta akkoriban még javában fejlesztette a figurát.

11:45. Szarumán szerepében Christopher Lee, aki a színészek közül egyedüliként találkozhatott személyesen Tolkiennel. Lee egyébként megjelenése óta minden évben elolvassa A Gyűrűk Urát, minden trükkös kérdésre tudja a választ, és még Mordor nevét is rendesen ejti ki (jól megnyomva mindkét „r”-t).

11:58. Feltűnik Aragorn, itt még Vándorként. Eredetileg Stuart Townsendet szerződtették a szerepre, de már a forgatáson derült ki, hogy ide egy idősebb színész kell. Hoci egy Viggo Mortensen, akit a saját fia beszélt rá a szerepre.

11:59. Frodó elbotlik, és a Gyűrű (erről egy gyors közeli – lásd a statisztikát) pont az ujján köt ki. A hobbit először szembesül Szauron szemével, amely úgy néz ki, mint egy női nemi szerv. El is terjedt egy olyan elmélet, hogy a szinte kizárólag hímekkel teli trilógia valójában a nemi identitás felvállalásáról, illetve annak félelmeiről szól: ebben a történetben mindenki retteg Szaurontól, aki a női nemet szimbolizálja, ugyanakkor tagadhatatlanul vonzódik hozzá a Gyűrű, a nemi kapcsolat szimbólumának köszönhetően, a Szövetség pedig egy ki nem mondott paktum – a’la Amerikai pite – a szüzesség elveszítésére, egyes növénybarát résztvevők esetében pedig annak felismerése, hogy nem is kellenek ide nők. Eme okfejtés közben döbbenünk rá, hogy kezd beütni az orksör.

lotr0412:01. Hamis-halál. A film tele van olyan pillanatokkal, amikor azt hiszed, hogy valamelyik hős meghal, de mégse: Frodót leböki a barlangi troll: sírás-rívás, majd kiderül, hogy megúszta; Aragornt magával rántja egy warg a folyóba: sírás-rívás, majd kiderül, hogy megúszta. Azt hinnéd, hogy a Kilencek álmukban lebökik a hobbitokat, mire kiderül, hogy nem is ott alszanak. Áhá!

12:12. Forró pillanat: Frodó frissen szerzett sebét Samu buzgón takargatja, s később az is kiderül, hogy a kis gondoskodó fel se kelt a betegágya mellől. Egy pillanatra bevillan a Beszélj hozzá! Almodóvartól, de ezt a képet gyorsan elhessegetem.

12:16. Belibben a képbe Arwen (Liv Tyler), aki a könyvben jóformán csak a függelékben tűnik fel, de a nőnemű nézők megnyerése érdekében muszáj volt felhízlalni egy-két női szerepet, a későbbi Aragorn vs. Arwen enyelgések alatt pedig ki lehet menni pisilni, ránézni a Facebookra meg ilyenek.

12:27. Itt van Boromir, a komplex, Gimli, a morgó és Legolas, a nyilvánvaló tények kommentálásának nagymestere (lásd a statisztikát). Kezdetét veszi a tanácskozás…

12:41. …amely gyorsan el is fajul: a Gyűrű feletti péniszversengésnek Frodó vet véget, aki magára vállalja a pusztító feladatot, és mire észbe kapunk, már meg is alakult a Gyűrű Szövetsége.

12:47. Végre felcsendül a film főtémája, miközben a Szövetség megmászik egy… dombocskát. Közben Szöllőskei úr egyre izgatottabb, ugyanis berepülnek a dúnföldi krebainok, melyekről kiderül, hogy szimpla varjak. A felfedezés örömére indiai kaját rendelünk.

Wallpaper-1920x1200-px-action-adventure-Earth-fantasy-.jpg13:00. Móriában vagyunk, s figyelem, Gandalf varázsol: csinál egy kis fényt a botjával.

13:06. Gandalf megint varázsol: csinál még egy kis fényt…

13:08. Az első igazi csata! Frodó meghal, de aztán mégse, Samu egy palacsintasütővel több orkot hatástalanít, mint Gimli a baltájával, Gandalf pedig nem sok vizet zavar….

13:21. …ám ezt egy csapásra megbocsájtjuk neki, mikor megállítja a Balrogot, aki magával rántja őt a mélybe. Borzongató érzés: együtt könnyezünk a hobbitokkal.

13:38. Mivel a regényben mindkét főgonosz – Szauron és Szarumán – statikus, azaz gyakorlatilag nem hagyják el tornyukat, ezért a filmben karakter lesz a Gyűrűből: hangot, jelenlétet nyer, már-már jellemmé lép elő, és mindenkit megkísért; még Galadrielt is, aki ennek örömére megmutatja másik, ijesztő arcát.

14:01. Sean Bean sok-sok filmes elhalálozásának legillusztrisabbját prezentálja: két nyílvesszővel a testében még Uruk-hai harcosokat kaszabol, úgyhogy kell egy harmadik is.

14:12. Frodó és Samu balra el, Trufa és Pippin az orkok fogságába esik, úgyhogy alig 91 perccel a megalakulását követően felbomlik a Szövetség. Jöhet a világ leghosszabb stáblistája.

Meglátásaink: Lassabb folyású történetre és kevesebb Gyűrű-közelire emlékeztünk, ellenben Galadriel gyorsabban is kioszthatta volna ajándékait. Az első film gyorsan eltelt, szóval kezdenek kételyeink támadni, hogy ez a maraton nem is olyan nagy kihívás…

lotr06

14:42. El is indul A két torony, melyben teljes valójában mutatkozik meg Gollam. Ezzel kezdetét veszi az azóta is tartó „Oscar-díjat egy CGI-figurának” mozgalom.

15:04. Tobzódunk az új szereplőkben: megjelenik Théoden, Lovasvég lerobbant királya (jobbján Grímával), valamint unokaöccse, Éomer és annak húga, Éowyn. Ez utóbbi a könyv egyetlen igazi női szereplője, és Zsuzsát kivéve mindnyájan egyetértünk abban, hogy sokkal jobban passzol Aragornhoz, mint az az Aerosmith-es bige.

15:31. Legolas megmondja a tutifrankót: ez az erdő öreg, nagyon öreg. Később a holtjaiból visszatérő, immáron Fehér Gandalf az egész társaságot palira veszi, mikor úgy tesz, mintha ő lenne Szarumán, aztán olyanokat mond, hogy kiballagott a térből és időből. LSD-től bűzlik a vászon. Ugyanakkor Gandalf már jóval hatékonyabb társnak bizonyul…

15:58. …itt például levezényel egy ördögűzést Théoden királyon, aki hajléktalanból hirtelenjében daliás vitézzé nemesül – zöldes szakállal.lotr07

16:17. Gollam nagy pillanata: két énje szócsatát vív egymással a Gyűrű és Frodó sorsa felett vitázva, mindezt PJ két kameraállás váltogatásával érzékelteti.

16:34. Ébresztő! A wargok jöttére végre kezdetét veszi A két torony első igazi csatája, Gimli és Legolas most már nyíltan rivalizál egymással (lásd a statisztikát), és szemtanúi lehetünk Aragorn hamis halálának.

17:11. Közeledünk a Helm-szurdoki csatához, melynek felvétele is közel olyan küzdelmes volt, mint maga a jelenet. Legolas hozzá a formáját: „Rémültek. Látom a szemükön.”, mondja, miközben rémült szemű embereket mutatnak.

17:44. Burárum! Szarumán az ilotr08pari forradalom allegóriájaként is felfogható erdőirtását látva az entek végre akcióba lendülnek, mi pedig feledjük, hogy milyen hosszú utat jártunk be ahhoz, hogy végre felpörögjenek az események.

17:55. Nagy vitát kavar köreinkben az a jelenet, melyben Frodó felmutatja a szárnyas Nazgulnak a Gyűrűt, aki ugyan nem lát, de a keresett ékszer jelenlétét azért éreznie kellene. Dani szerint Szauron nem feltételezi azt, hogy ellenségei meg akarják semmisíteni a Gyűrűt, főleg nem Mordorban, így nem gondolja azt, hogy a Gyűrű közeledik hozzá. Ezen a meglátáson eltöprengünk kissé, miközben véget is ér a film.

Meglátásaink: A két toronyban rengeteget menetelnek, de Frodó és Samu alig halad előre. A Gyűrűről készült közelik megritkulnak, a Gimlis poénok megszaporodnak. A szemünk alatt gyűlnek a karikák, hátsó fertályunk furcsán bizsereg, és már rá se bírunk nézni az orksörre.

 

18:31. Kezdetét veszi A király visszatér, és most először láthatjuk Andy Serkist CGI-álarc nélkül: eme jelenetet Fran Walsh dirigálta.

18:47. Christopher Lee nem volt túlságosan elragadtatva attól, hogy karaktere egyszerűen eltűnt a mozis változatból: cserébe most elég csúnya halált hal.

19:07. A tündékről kiderül, hogy baromi lassan közlekednek. Már második filmje vonulnak nyugatnak, de mikor Arwen rádöbben, hogy miért érdemes feláldoznia halhatatlanságát – hogy utódot nemzzen Aragornnak – visszafordítja lovát és pikk-pakk az origóban, azaz Völgyzugolyban találja magát.lotr09

19:09. Gyorsan össze is kovácsolják Narsilt, hogy Isildur örököse elfoglalja trónját. A kard fallikus szimbólum: amíg nem működik, addig a király nem térhet vissza, s nem gyárthat utódokat, de amint újra működik a szerszám, jöhet a menet.

19:59. Faramir kilovagol a biztos halálba, közben Denethor jól bevacsorázik, és a paradicsom leve úgy csorog az álláról, mintha saját fia szívét falná fel éppen. Pippin eme jelenetet fájdalmas énekkel kíséri. Megszakad a szív.

20:03. Imádjuk Legolast! „Az emberek csendesek. A lovak nyugtalanok.” És tényleg.

20:27. Kezdetét veszi Minas Tirith ostroma, minden idők talán leglátványosabb filmes csatája, mi pedig azonnal elfelejtjük, hogy több mint 9 órája tart a maraton.

20:39. Ugyan a könyvben A két torony végén bukkan fel a banyapók, de Jackson úgy határozott, hogy a trilógia végére hagyja a legtöbb puskaport: a film 11 Oscar-díját elnézve nem döntött rosszul.

lotr1020:50. Úgy tűnik, Frodónak most már tényleg annyi, viszont jön Samu, és Ripley-t megszégyenítő elánnal ront rá a barátját bepólyázó pókra. „Engedd el, te mocsok!”

21:05. Az olifántok minden eddig látott mozis élményt maguk alá gyűrnek, és ha ez még nem lenne elég, a gravitációra fittyet hányó Legolas minden idők legőrültebb mutatványát prezentálja, mi pedig megkergült majmok módjára ugrálunk és tapsikolunk a kanapén. Én legalábbis biztosan. Az őrületet megfejelendő  Éowyn leböki a Boszorkánymestert. Ha ezt Aragorn látta volna…

21:31. Aragorn nem lacafacázik: előbb a palantíron keresztül küld egy „fuck you”-t Szauronnak, aztán a száját is megrövidíti egy fejjel.

21:47. A végső csata hevében megszaporodnak a forró pillanatok: Legolas felajánlja Gimlinek, hogy szívesen lenne a barátja (a halálban), míg Mordorban Samu a félmeztelen Frodót ölelgeti – javára legyen mondva, hogy a könyvben Frodó teljesen meztelen.

21:55. Aragorn egy trollal szemben kénytelen helyt állni: eredetileg itt magával Szauronnal kellett volna megküzdenie, de mivel A Gyűrű Szövetsége bevezetőjébben már kiderült, hogy ez a harc esélytelen lett volna, így maradt ez az aprócska troll.

21:58. A Gyűrű végre megsemmisül, mi pedig már majdnem fellélegzünk, hogy itt a vége, fuss el véle, mikor rádöbbennünk, hogy még sok van hátra.

21:59. Több szögből is megnézhetjük Szauron tornyának megsemmisülését: a Weta ügyel arra, hogy ez ne emlékeztessen a WTC összeomlására. Néhány sas kihozza a két hobbitot Mordorból, mi pedig elgondolkodunk azon, hogy a légierőt esetleg nem lehetett volna odafelé menet is bevetni?

22:03. Férfiember ilyet nem néz: Frodó magához tér ágyában, a hobbitok körbeugrándozzák, mindezt a többiek gyanús mosollyal az arcukon figyelik.

lotr1222:09. Férfiember ilyet néz: Aragorn olyan kőkemény nyelves csókot ad Arwennek, mint Axl Rose annak a modell csajnak a November Rain klipjében.

22:26. El sem hisszük: összesen hat befejezés után végre itt a VÉGE felirat!

Meglátásaink: embert próbáló hossza és pofátlanul sok befejezése ellenére A király visszatér minden idők egyik legjobb filmje – igazi mozivarázslat, ami csak úgy tobzódik az ikonikus momentumokban. Tekintetünk zavaros, csípőtől lefelé alig érezzük magunkat, mégis elégedettek vagyunk: megcsináltuk! És köszönjük nektek, Kedves Olvasók, hogy végig kitartottatok velünk.

Az alábbi statisztika – amely köré nyugodtan fűzhettek egy piálós játékot – a filmekben gyakorta előforduló momentumokat számszerűsíti. Lehetnek tévedések.

 

A Gyűrű Szövetsége A két torony A király visszatér
„Frodó úr” 9 17 14
„Drágaszág” 4 18 17
Legolas megmondja a nyilvánvalót 3 2 2
Legolas ennyi orkkal végez 23 22 37
Gimli ennyi orkkal végez 5 18 3
Éneklés 4 1 3
Forró pillanat 4 1 5
Közeli a Gyűrűről 30 4 8
Gandalf varázsol 3 1 1
Hamis halál 4 2 4
Utalás A hobbitra 6 1 0
Tünde duma 8 9 3
Kapcsolódó cikkek:
A bálna
A tenger dala
Az ifjú Ahmed

No related posts.

 

Szólj hozzá!