Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 4    

A password will be emailed to you.

Akik már nem öregszenek meg

2019.12.05. (They Shall Not Grow Old) Az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából a Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más. Jackson és stábja a száz évnél is régebbi archív felvételeket a legmodernebb technológiai megoldásokkal restaurálta és utólagosan színessé varázsolta. Ezáltal szinte életre kelnek a vásznon azokat az emberek, akik a legszemléletesebben tudják elmesélni a történteket: maguk a katonák, akik testközelből tapasztalták meg a háború tragédiáját. Az első világháború iránti személyes érdeklődése által vezérelve Peter Jackson exkluzív hozzáférést kapott a BBC és a Brit Birodalmi Hadtörténeti Múzeum archívumaihoz, ahol több mint 600 órányi felvételből válogatta össze a film anyagát. A csapatok mozgása során ill. a harctéren rögzített filmfelvételek mellett hangszalagra rögzített korabeli beszámolókat is felhasználó dokumentumfilm eddig sosem látott közelségből mutatja be a frontvonalban zajló csaták kegyetlen valóságát. A filmből amellett, hogy láthatjuk, hogyan ettek, ittak, aludtak, miként formáltak barátságokat és mivel töltötték a lövészárkokban azokat a perceket, amikor nem zajlott csata, megismerhetjük a katonák viszonyulását is magához a konfliktushoz. Jackson és csapata speciális képalkotási és retusálási technológiákat felhasználva elérte, hogy a száz éve készített felvételek közel olyan minőségben jelennek meg a mozivásznon, mintha csak tegnap vették volna fel őket. A fekete-fehér felvételek színessé alakítása korábban sosem látott részleteket tár fel a nézők számára a háború mindennapjairól. A régmúlt eseményeit új megvilágításba helyező dokumentumfilm világpremierje a rangos BFI London Film Festival keretében zajlott, ahol a rendező elmondta, a film készítése során arra törekedett, hogy „hangot adva” ezeknek az embereknek, feltárja a veteránok egykori félelmeit és reményeit, és bemutassa, miként változtatta meg egy teljes generáció sorsát a világtörténelem első globális konfliktusa.

KRITIKA

Peter Jackson és a dokumentumfilm, avagy a digitális csúcstechnika feltámasztja az I. világháborút.

Kovács Gellért

theyshallnotgrowold01Ha A Gyűrűk Ura rendezője arra vállalkozik, hogy korabeli archív felvételek s veteránok narrációja alapján elmeséli az első világégés történetét, szigorúan a katonák szemszögéből (ez esetben britek, de a vállalkozás hangvétele, fókusza olyannyira emberi, hogy bármely résztvevő nemzethez tartozhatnának a túlélők), nyilvánvalóan nem éri be finoman karctalanított felvételek közreadásával.
Ám az Akik már nem öregszenek meg ahhoz mérve is ambiciózus vállalkozás, mint amire Jacksontól eleve számíthatnánk: a szűk 100 perces alkotás kb. negyedéig a rendező trükkcége eléggé ügyesen „altatja” a nézőt: addig 4:3-as képarányban, hagyományos minőségben felújított fekete-fehér mozgóképek illusztrálják a veteránok visszaemlékezéseit: a háború kitörésétől a sorozáson át a kiképzésig – aztán kinyílik a keret, színessé változik a látvány, s olyan hanghatásokkal robbannak az aknák, mintha egy ma készült műfaji mozifilmet néznénk.
Ráadásul Jackson nem szépíti, s nem is kommentálja a látottakat: csak a katonák és a hátborzongató képek beszélnek. Először hazafias érzelmekről, naivságról, hadászati körülményekről – majd tetvekről, szétrobbanó emberi koponyákról, pusztításról, ölésről, hazatérésről. Tiszteletteljes, alázatos filmtörténeti tett ez a film, nem is lehet vitás – ugyanakkor az is igaz, hogy ha kis mértékben is, de a Weta Digital szakemberei mégiscsak hamisítottak valamicskét a felvételen, azzal is, hogy olykor dialógusokat szerkesztettek a felvételeken látható katonák szájába. Ami persze véletlenül sem számít kegyeletsértésnek, de azért eléggé furán veszi ki magát.

voxmeter080

99 perc, brit-új-zélandi

Kapcsolódó cikkek:
Oscar-nyertesek 2016
A magazin: 2012. szeptember
2011.05.12.- Paul

Kapcsolódó cikkek:

  1. Akik maradtak
  2. Addams Family: A galád család
  3. A hobbit előzetes

 

Szólj hozzá!