Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 3    

A password will be emailed to you.

Drakulics elvtárs

A vámpírok köztünk járnak! De aggodalomra semmi ok: a kémelhárítás tagjai már a nyomukban vannak, és a szokásos eszközökön kívül akár fokhagymát is bevetnek. 70-es évek, Magyarország. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) hazalátogat, hogy megnyisson egy nagyszabású véradó mozgalmat, de valami nagyon nem stimmel vele. Az öreg harcos úgy néz ki, mint ha 30 éves lenne, laza stílusa meg egy vérvörös Mustangja van, és a nők döglenek az ágyban fáradhatatlan fenevad után. A kémelhárítás azonban felkészült a küzdelemre, és legjobb embereit állítja az ügyre. Mária (Walters Lili) kísérőként próbál a gyanús alak bizalmába férkőzni, és ahogy az álrandevúk egyre komolyabbra fordulnak, a törékeny kis nő úgy lesz egyre magabiztosabb: nemsokára elhiszi magáról, hogy több esze és nagyobb ereje van, mint az őt dróton rángató férfiaknak. Eközben a pasija, Laci (Nagy Ervin), a megfigyelés, lehallgatás és közelharc mestere a háttérből figyel, és amikor épp nem a féltékenységtől őrjöng, akkor olyat csinál, ami pont nem az erőssége: gondolkodik.
Vajon mi lehet az örökifjú elvtárs titka, aki csatos üvegből sűrű piros levet szopogat, és sóvárogva méregeti az elvtársnők finoman ívelt nyakát? A kémek, titkos ügynökök, besúgók, szélhámosok, régi és új harcostársak mindenre fel voltak készülve, de erre nincs kiképzés… Az Isteni műszak író-rendezőjének őrült ötletből, amely szerint egy vámpír látogat a 70-es évek Magyarországára, a titkosszolgálat pedig megpróbálja leleplezni, éjfekete humorú vígjáték született, amely rendkívül erős szereplőgárdával, emlékezetes látvánnyal és fordulatos történettel egy vérpezsdítő moziélményre invitálja a nézőket. Nyakra támad az unalom ellen.

KRITIKA

Szerelmes vámpír-kémfilm a magyar szocializmus időszakából, avagy hogyan nem lehet az amerikai életérzésnek ellenállni.

Hungler Tímea

drakulicselvtárs01Bodzsár Márk (Isteni műszak) második nagyjátékfilmje szemtelenül vicces és roppant lendületes alkotás, ráadásul tele van jobbnál jobb színészi alakítással és megszámlálhatatlan nyelvi poénnal. A Drakulics elvtárs valamikor a szocializmus időszakában játszódik Magyarországon, és tulajdonképpen egy kémfilmbe ágyazott vámpírmozi, amit könnyen értelmezhetünk akár metaforaként is, méghozzá a nyugati eszmék és életstílus, valamint a szocialista erkölcs és világrend viszonyáról.
A történet középpontjában egy titkos szolgálati akció áll, amit Kun László ügynöknek (Nagy Ervin) kell lefolytatni a hazalátogató Fábián Béla elvtárs (Nagy Zsolt) ellen, aki győzelemre vitte ugyan a kubai forradalmat Fidel Castro oldalán, de később talán túlzottan is a hatása alá került az ordas nyugati eszméknek. Fábiánnak már a megjelenése is roppant gyanús: farmernadrág, pilótadzseki, cowboycsizma, ráadásul mintha egy percet sem öregedett volna azóta, hogy elhagyta az országot, pedig valamikor még Kádárral (Rába Roland) együtt mozgalmárkodott.
A Belügy a titkos akció során bedobja a mélyvízbe a Madárka fedőnévre hallgató kezdő ügynököt, Magyar Mária elvtársnőt (Walters Lili) is – a nő küldetése Fábián bizalmába férkőzni, és kideríteni, hogy valójában melyik oldalon áll. A gond az csupán, hogy Mária és Kun élettársak, Fábián pedig egészen delejes drakulicselvtárs02hatással bír a nőkre, vagyis minden adott egy szerelmi háromszöghöz.
Drakulics elvtárs egyszerre a szocialista korszak kifigurázása és műfajparódia is. Előbbi apropóján magabiztosan űz gúnyt a mozgalmi bikkfanyelvből, az uralkodó közízlésből és magából a rendszerből is. Műfajparódiaként pedig a kémfilm, mint olyan, válik nevetségessé azáltal, hogy az amerikai mozikból ismert profi akciók a szocializmus díszletei között és szereplőivel bizarr és béna helyzeteket szülnek. A film vámpíros szála ráadásul mindenféle áthallással bír – nem elég, hogy ha átvitt értelemben is, de Kádár (vagy a szelleme) örökké élt, él, és élni fog, de mindenki a film vámpírját, vagyis Fábiánt akarja. Nem csupán a betegeskedő Brezsnyev elvtárs szomjazik az imperialisták halhatatlanságára, de Mária is érzékeli a kontrasztot a fokhagymás kolbászt zabáló, az igeragozással hadilábon álló és csak néhány szexuális pózt ismerő pasija, valamint a sima modorú, világlátott, perzselő tekintetű, szexis vámpír, vagyis a szocializmus és a kapitalizmus között.
Bodzsár kompakt kis komédiát rendezett, ami bír akkora sodrással és egyedi látásmóddal, hogy még a gyengébb poénokat és jeleneteket is elnézzük neki. Azt nem tudom, hogy a Drakulics elvtárs halhatatlan lesz-e, de hogy vér buzog az ereiben, az egészen biztos.

voxmeter070

95 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Isten földje
Élő chat Hugh Jackmannel és James Mangolddal
Boldog Karácsonyt!

Kapcsolódó cikkek:

  1. Folyékony arany

 

Szólj hozzá!