Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 5    

A password will be emailed to you.

Lótolvajok

2019.10.31. (Ut og stjæle hester) A hatvanas éveiben járó özvegy férfi egy észak-norvég faluba vonul vissza a civilizációtól. Egy téli estén találkozik szomszédjával, akiről kiderül, évtizedekkel korábban ismerősök voltak. Felidézik a régi idők emlékeit, amikor a férfi 15 éves tinédzser volt, s életre szóló élményekkel gazdagodott. Apjával az egész nyarat egy egyszerű folyóparti kunyhóban töltötte, megismerve a természet szépségeit, a vadlovak betörését, a kemény favágó munkát, valamint az első szerelem élményét is. De az idill mögött titkok, traumák és fájdalom is kijutott a fiatalnak, életre szóló sebeket ejtve a tinédzser lelkén.

KRITIKA

Bestseller-adaptáció Az eltűnés sorrendjében rendezőjétől és főszereplőjével! És még van benne hó is! Viszont a hasonlóságok felsorolását ezzel be is fejeztük.

Kovács Gellért

lotolvajok01Hans Petter Moland csodásan fényképezett filmje hamisítatlan nézelődős képeslapmozi: a hangsúly a romantikán, azon belül is annak skandináv, mélabúsabb változatán van – s bár Stellan Skarsgård szerepe hangsúlyos, hiszen ő alakítja a főszereplő időskori énjét, most mégsem jutott neki más, mint bekeretezni egy nagyívűnek szánt családregényt.
Hősünket Trondnak hívják, történt vele egy s más, s mi a maga lassú, ízlésesen szépelgő, gyengéden unalmas módján részletesen megismerhetjük gyermekkorának egy bizonyos, meghatározó szakaszát – amelynek jelentős eleme számos haláleset, a gyönyörű norvég erdő, a folyón Svédország felé úszó farönkök s édesapja magánéleti döntései. No és persze a lovak is fontosak…
Per Petterson könyvének meghatódott filmváltozatában mindenki szép és a legtöbbször szomorú. Nagyon szép és nagyon szomorú, s ha nekem lenne egy közepes, de epikusnak szánt történetem, teljes lelki nyugalommal bíznám rá Molandra, hogy csináljon belőle egy nagyon szép, s nagyon szomorú, látványos filmet, amiben futnak a nyuszik, úsznak a farönkök, s szomorúan nézik egymást mutatós, remekül fényképezett emberek. Csakhogy a Lótolvajok minden beállításán érződik, hogy sokkal lebilincselőbb szeretne lenni, mint amilyenre végül sikerült, s minden bizonnyal a regényben is lehetett valami, ami nem tudott átköltözni a mozgóképre. Ettől még igazán jóravaló és igényes film, csak épp egy cseppet sem érdekfeszítő.

voxmeter060

123 perc, norvég-svéd-dán

Kapcsolódó cikkek:
Drakulics elvtárs
2011.10.13.- Fertőzés
Hófehérke képek

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.10.13.- Jane Eyre
  2. 2010.12.30.- Északi karácsony

 

Szólj hozzá!