Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 6    

A password will be emailed to you.

A fénykép

2019.10.03. (Photograph) Rafi, a derűs és jó kedélyű fényképész Bombay nevezetességeinél fotóz turistákat, és a képekért kapott csekély összegekből éli egyszerű, de elégedett életét. Lakótársain kívül nagyanyjával tart szoros kapcsolatot, az asszony azonban folyton azért nyaggatja, hogy mikor nősül már meg. A gyönyörű Miloni tehetős családból való, érzékeny lány, aki még nem pontosan tudja, mit akar az élettől. Egy nap Rafi lefényképezi Milonit, majd mikor újra találkoznak, megkéri a lányt, hogy játssza el nagyanyja kedvééért a jegyese szerepét. A két távoli világból érkező ember közt különleges kapcsolat jön létre, ami mindkettejüket váratlan módon változtatja meg. A nagy sikerű Ezerízű szerelem alkotójának új filmje a Berlinale különleges gálavetítésén mutatkozott be.

KRITIKA

Édesbús, szótlan romantikázás az Ezerízű szerelem rendezőjétől.

Tóth Csaba

photograph01Ritesh Batra a Sundance Filmfesztivál felfedezettjeként hívta fel magára a figyelmet néhány éve az Ezerízű szerelemmel, ami ugyan magában hordozta az indiai kultúra gazdagságát, mégsem bollywoodi mintára készült film volt. Batra azóta könnyes hollywoodi és angol melodrámákkal próbálkozott meglehetősen felejthető eredménnyel, új filmje, A fénykép azonban egyértelmű visszatérés a sikerformulához, ráadásul még a férfi főszereplője is ugyanaz (Nawazuddin Siddiqui), mint az Ezerízű szerelem esetében.
A hátteret a színpompás és nyüzsgő Mumbai szolgáltatja ehhez az egyébként kifejezetten visszafogott, a nagy érzelmek megmutatása helyett inkább az apró rezgések megmutatására törekvő love storynak, ami egy utcai turistafotós (aki abból él, hogy turistákat fotóz, és helyben eladja nekik a képeket) és egy gazdag család gyönyörű lánya között lassan kialakuló szerelem történetét meséli el. A fénykép nagyon lassú tempójához és szereplőinek kommunikációképtelenségéhez azért kell némi türelem a nézők részéről, de a háttérben kirajzolódó indiai osztályrendszer, a vidék-nagyváros szembenállás és a generációs ellentétek bemutatása van annyira érdekes, hogy ne bánjuk meg a moziban töltött két órát. Régimódi mozi A fénykép, mintha egy másik korban készült volna, a romantikája is egy sokkal ártatlanabb kort idéz, így leginkább azok érezhetik jól magukat rajta, akik szeretik a régimódi, már-már szűzies romantikát.

voxmeter065

110 perc, indiai-német-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Kultfilm: Nagymenők
A legkúlabb nap mozijegyek
2011.06.02.- X-Men - Az elsők

No related posts.

 

Szólj hozzá!