Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 1    

A password will be emailed to you.

Jó srácok

2019.08.15. (Good Boys) Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésükben ellógnak a suliból, és belevágnak eposzba illően gigászian rossz döntésekkel tarkított odüsszeiájukba, melyben véletlenül ellopott drogtól kezdve paintball csatán át a zsaruk és félelmetes tinilányok elől való menekülésig van minden, ami egy ilyen fergeteges vígjátékhoz kell.

KRITIKA

Az élet tartogat félelmetes pillanatokat. Ilyen az is, amikor a Jó srácok három tizenkét éves szereplője megtudja: csókpartira hivatalosak. Ez a tény átírja a napjukat és a barátságukat.

Csákvári Géza

goodboys01A szex forgatja a világot. Ezt az axiómát fektette le már a Superbad – Avagy miért ciki a szex?, amelyben Jonah Hill és Michael Cera nézett szembe a tényekkel, majd a nemrég bemutatott Éretlenségi – Hill húgának főszereplésével – is a felnőtté válás, az első szerelem, a hormonok forrongása és a legjobb barátságok bonyolult viszonyrendszerét taglalta trágár, de ennek ellenére meghökkentően intelligens humorral. A Suparbad forgatókönyvét jegyző Seth Rogen–Evan Goldberg páros most pedig íróként és producerként hoztak tető alá egy “előzményfilmet”, amelynek cselekményét a korai kamaszkorba helyezték. Az alapanyagot Lee Eisenberg és Gene Stupnitsky rendezőpáros kezébe adták, akik aztán még a Másnaposok kliséit is bedobva készítettek egy könnyed, ám bűnösen szórakoztató filmet. Valljuk be, a nehéz felnőttkorban tényleg száz százalékig kikapcsol a film, mivel a smacizás miatti lámpaláz témájával nemcsak azonosulni könnyű, de egyben a gondtalan tinikorba repít vissza.
Persze az alkotók tudták, hogy a csók misztériuma egyrészt hamar elillan, illetve tizenkét évesekkel csak nem lehet „mélyre” menni ebben, így muszáj volt extra konfliktust teremteni. Ez pedig Max (Jacob Tremblay) apja munkához használt drónjának a cselekményszála lesz. Miután a hatodikosok a pornó tanulmányozásával nem lettek okosabbak a csók műfajában, úgy döntenek, a drón kameráján keresztül lesik meg a goodboys02szomszéd csajt, akinek új főiskolás pasija van. De csak a szakítás utáni lányos vigasztalásra érnek oda, és az aggodalmaskodó, kényszeresen igazat mondó Lucas (Keith L. Williams) károgása, valamint a nagypofájú Thor (Brady Noon) bénázása miatt a csajok megszerzik a drónt. Akik aztán megleckéztetnék a kis tökösöket, ezért első körben nem akarják azt visszaadni. Cserébe a fiúk ellopják az egyikük táskáját, amelyben egy bizonyos szexdrog van. Innentől kezdve tényleg másnaposok szinten zajlik a kármentés, amelynek során el kell jutni egy hatsávos autópályán keresztül egy plázába (itt a Fergeteges forgatást idézik meg), menekülni a csajok elől (itt a Terminátor 2 köszön vissza), és megszívatni egy rendőrt (nem mondom el, hogyan!). Amit talán egy kicsit túltoltak: a szülők elöl hagyott szexuális segédeszközei kapcsán előadott viccelődés.
Persze ezek a „jellemformáló” kalandok megbontják az addig kikezdhetetlen trió barátságát, és elkezdenek az egyéni érdekek felszínre törni. Az alkotók ezt egyrészt ironikusan kezelik, ugyanakkor komolyan is veszik, a film második felében az ordenáré és ész nélküli poénkodás után jönnek a nagy érzelmi szegmensek, amikor a hatodikosoknak fel kell nőniük ahhoz, hogy innentől kezdve más is van a világon a „bandázáson” túl. Például, hogy Max mindent megtenne a csókokért, Thornak a nagyduma helyett inkább az éneklés a szenvedélye, Lucas pedig… egy olyan rendes gyerek, akire normál esetben az UFO jelzőt használnánk. Kicsit olyan ez, mint a klasszikus Star Trekben Kirk, Spock és McCoy doki esete: három nagyon különböző ember tesz ki egy mozihőst. Csak a srácok esetében még nem a világ megmentése a tét. Ami most, valljuk be, igen jóleső.

voxmeter075

89 perc, amerikai

Rendező: Gene Stupnitsky
Írta: Gene Stupnitsky, Lee Eisenberg
Zene: Lyle Workman
Fényképezte: Jonathan Furmanski
Szereplők: Jacob Tremblay, Keith L. Williams, Brady Noon, Molly Gordon, Will Forte

Kapcsolódó cikkek:
Monos
A magazin: 2018. november
2011.01.20.- A következő három nap

Kapcsolódó cikkek:

  1. Red Tails előzetes+poszter

 

Szólj hozzá!