Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 8    

A password will be emailed to you.

zootopia01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Zootropolis: Állati nagy balhé

2016.03.03. (Zootopia) Zootropolis, a modern emlősök fővárosa, különleges hely. Olyan részekből áll, mint az elegáns Szahara tér vagy a zord Tundraváros. Ebben a színes kavalkádban a világ minden tájáról származó állatok élnek egymás mellett békében. Itt nem számít ki vagy, a legnagyobb elefánt és a legkisebb mókuscickány is megfér egymással. Amikor megérkezik a városba Judy Hopps, a zöldfülű rendőr, rá kell, hogy ébredjen, nem egyszerű feladat első nyuszinak lenni a nagy és erős állatokkal telezsúfolt rendőrségen. Judy azonban elszántan bizonyítani akar, ezért ugrik az első lehetőségre, hogy a végére járjon egy ügynek, még ha ez azt is jelenti, hogy együtt kell dolgoznia a gyors észjárású szélhámos rókával, Nick Wilde-dal.

OSCAR-DÍJ 2017
(Legjobb animációs film)

KRITIKA

Noha állatos mesékkel Dunát lehetne rekeszteni, botorság lenne beskatulyázni előre a Zootropolist, ami minden tizedik percben megcsillant valami üdítően frisset, fájdalmasan humorosat, vagy állatian izgalmasat.

Szöllőskei Gábor

zootopia01Megnyugtató, hogy a Disney animációs stúdiója példát vett a Pixarról, és az utóbbi években rendre magas színvonalon művelik azt, amiért mi, nézők kicsengetjük a mozijegyre valót. Sőt, ha belegondolunk, mostanság tán emlékezetesebb projekteket tesznek le az asztalra a lámpás cégnél, én legalábbis (természetesen az Agymanókat leszámítva) valamivel ütősebbnek érzem a Rontó Ralph-Hős6os-Zootropolis triót a Merida-Szörny Egyetem-Dínó tesó hármasánál. Sebaj, ebből a minőségi egymásra licitálásból mi csak jól jöhetünk ki, és valószínűleg az sem véletlen, hogy minden előbb említett animáció produceri székébe ugyanaz az John Lasseter csüccsent bele. Jelen tárgyalt filmünk szerencsére tovább öregbíti majd a stúdió méltán kivívott hírnevét, hiszen a Rontó Ralph Rich Moore-ja, valamint a Volt Byron Howardja az utóbbi idők legeredetibb szőrmóksztoriját pattintották most elénk. A Zootropolis világa legalábbis kapásból lenyűgöző! Nehéz feladat lehetett túlszárnyalni a Hős6os San Fransokyójának sokszínűéségét és pompáját, mégis sikerült. A diverzitás hiányára mindenesetre nem lehet panasz. Kicsi, nagy, erős, gyenge, magas, alacsony, széles, sovány jól megférnek egymás mellett, és öröm nézni azt az infrastruktúrát, amit az alkotók kiötlöttek egy ennyire különböző lakosokkal teletömött állatváros számára. Nehéz is kivonnunk magunkat a záporozó, mégsem tolakodó ötletek alól, érdemes figyelni hát a háttérben zajló apró eseményeket is. Az zootopia02eredeti alapkoncepció tehát kipipálva. Disney-ék természetesen ezúttal sem feledkeztek meg azokról a követelményekről, melyek világsikerhez, vagyis több százmillió dolláros bevételhez segítik az animációkat. Az álmait kitartóan kergető és azokról bármiféle akadály ellenére le nem mondó nyuszilány, valamint a fajtája miatt megbélyegzett róka, vagyis préda és ragadozó remek protagonista-duót alkotnak, akik olyan nyomozásba keverednek, mely után minden összeesküvés-elmélet rajongó megnyalhatja mind a tíz ujját. Sokrétű és több csavarral megspékelt sztori ez, időnként kifejezetten sötét elemekkel (már amennyiben az édes kis állatkákért kapkodó, tíz éven aluli célközönség ingerküszöbét nézzük), de szerencsére sem a vadságban, sem a cukiságban nem veti el a sulykot, így pazar 108 percet kínál több generáció számára is. Az érzelmi töltet talán most nem annyira erős, mint néhány korábbi Disney-menetben, de ez egyáltalán nem baj, mi legalábbis örülünk annak, ha a változatosság kedvéért a főhős szüleit nem irtják ki az első tíz percben. A lényeg, hogy majd’ mindenki megtalálhatja itt a számítását, érdemes hát alámerülnünk ebbe az állatias világba, melyről minden bizonnyal még Orwell is örömmel készítene néhány frappáns feljegyzést.

voxmeter085

108 perc, amerikai

Zootropolis: Állati nagy balhé, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 02 March 2016

Szólj hozzá!