Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 9    

A password will be emailed to you.

greenbook01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.3/5 (4 votes cast)

Zöld könyv: Útmutató az élethez

2019.02.21. (Green Book) Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

3 OSCAR-DÍJ 2019
(Legjobb film; Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali; Legjobb eredeti forgatókönyv)

2 OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb férfi főszereplő: Viggo Mortensen; Legjobb vágás)

KRITIKA

Kedves, szívmelengető, szellemes matinéfilm, amelyet nagyon, nagyon jó nézni. Az 5 Oscar-jelölés mégis túlzásnak tűnik.

Kovács Gellért

greenbook01A Farrelly-tesók mindig is kedvelték a rendhagyó barátságokat, s bár a Zöld könyv most Bobby nélkül készült, aligha csak ezért hiányoznak belőle a vaskosabb poénok. Peter Farrelly hagyományosan színészközpontú, ízléses road movie-t rendezett, amelyben Mahershala Ali ismét bebizonyítja, hogy nem véletlenül lett belőle felkapott filmsztár, Viggo Mortensen pedig újabb csodás akcentust tehetett magáévá – de az ő alakításának is legalább akkora a szíve, mint amennyire vicces, amikor azt mondja vadul hadonászva, hogy „Forget about it!”.
Az olasz-amerikai kidobóember és az afroamerikai zongoraművész barátságának hangulatos krónikája természetesen nem más, mint egy tanmese, amely arról az időszakról mesél, amikor Amerikában még nem ehetett és nem szállhatott meg bárhol egy fekete bőrű ember – s az is legalább ennyire elképzelhetetlen volt, hogy mély barátságot köthessen egymással két olyan figura, mint amilyennek Tony Lippet és Dr. Don Shirley-t megismerhetjük a történet elején.
No de jól tudjuk, hogy az élet nagy mókamester, a hollywoodi dramaturgia pedig igazán szereti az egymáshoz elvileg kicsit sem illő embereket. Farrelly maximálisan megbízik főszereplőiben, azok pedig nem is okoznak neki csalódást, s a forgatókönyv greenbook02gördülékenysége is segíti a közös turné sikerét – így aztán semmi sem akadályozhatja meg a Zöld könyvet abban, hogy érzelmesen, profi módon szórakoztassa nézőjét, az első perctől az utolsóig.
Bárcsak akadályozná valami, legalább egy kicsikét, bújhat ki a kisördög tán mégis a befogadóból – nem, nem arról van szó, hogy a Zöld könyvben ne lenne dráma, vagy megjegyezhető nagyjelenet. Egyszerűen csak túl simán csúszik, túlságosan lehet sejteni, mi történik majd a következő jelenetben, mit mond majd Ali, hogyan válaszol erre Mortensen, s mi lesz majd a vége közös történetüknek. Miben segítenek a másiknak, s mit tanulnak egymástól. S hol és hogyan játszódik majd az utolsó jelenet. S miben változik meg Tony Lipp, s miben Dr. Don Shirley.
Félreértés ne essék: kellemes látni azt, ami történik, kellemes hallani azt, amit mondanak – mert a Zöld könyvben tényleg nagyon jó benne lenni: van szépsége, üzenete, eleje, közepe és vége. És két olyan főszereplője, akiknél nagyszerűbbeket elképzelni sem lehetne. Nagyon szeretnivaló film ez, csak hát, mégsem annyira különleges. Tipikusan az az 5 Oscar-díjra jelölt film, amelyet nem kellett volna feltétlenül 5 Oscar-díjra jelölni.
De megnézni: igazán, maradéktalanul remek kikapcsolódás!

voxmeter080

130 perc, amerikai

Zöld könyv: Útmutató az élethez, 4.3 out of 5 based on 4 ratings
Reviewed by Echte on 20 February 2019

Szólj hozzá!