Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 7    

A password will be emailed to you.

yesterday01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Yesterday

2019.06.27. (Yesterday) Mi lenne, ha…? Mi lenne, ha az egész világ elfelejtené minden idők legzseniálisabb zenekarát, a Beatlest? Mi lenne, ha csak te emlékeznél a felejthetetlen slágerekre? Mi lenne, ha elkezdenéd játszani a mesés négyes dalait, és egy csapásra világsztár válna belőled? És mi lenne, ha a hirtelen hírnév kikezdené a magánéletedet? Az IGAZÁBÓL SZERELEM írójának és a GETTÓMILLIOMOS rendezőjének új, romantikus vígjátékában ezekre a kérdésekre is választ kapunk idén nyáron.

KRITIKA

Ha két zseniális filmkészítő összefog, abból csakis zseniális film készülhet, nem? Nem.

Tóth Csaba

yesterday01Amikor kiderült, hogy Danny Boye és Richard Curtis összefogott, hogy egy pompásan hangzó high concept Beatles-musicallel rukkoljanak elő, majdhogynem repdestem az örömtől. Curtis pompás humora és a romantikához való érzéke keveredve Danny Boyle virtuozitásával és pazar vizuális ötletparádéjával egészen csodás filmélményt ígért. Ráadásul a popzene világa mindkettejükhöz közel áll: dalválasztásban és dalhasználatban a munkáik egészen lenyűgözőek, elég, ha csak emlékeztetem a kedves olvasót az Igazából szerelem vagy a Gettómilliomos soundtrackjére (a Trainspotting már régen volt, azzal nem vagizunk), de akár a Steve Jobs újszerű zenehasználatát is említhetem. A Beatles életművét pedig nem érheti szó, a zenekar egyike azon nagy bandáknak, akiknek a dalai cseppet sem koptak az idővel, és ma is ugyanolyan jó hallgatni őket, mint mondjuk ötven évvel ezelőtt.
A koncepció ráadásul briliáns. Adott egy kezdő zenész, aki képtelen egyről a kettőre jutni, ám egy óriási, rejtélyes áramkimaradás után a világunk egy alternatív idősíkba kerül, egy olyanba, ahol több más dolog (pl. Harry Potter…) mellett például sosem létezett a Beatles zenekar. Mivel hősünket, Jacket pont az áramkimaradáskor ütötte el egy busz, másképp élte meg az eseményt, mint a többiek: ő emlékszik a Beatles dalaira, miközben az egész világ elfelejtette őket. Ez az esemény azonban lehetőséget ad Jacknek, hogy Lennonék dalai segítségével, vagyis más tollaival ékeskedve világhírű zenésszé váljon, és ő nem habozik sokáig, hogy lecsapjon rá.yesterday02
Richard Curtis továbbra is rendkívül szellemes író, a film csak úgy nyüzsög a jópofa, gyorsan felskiccelt, mégis telitalálatnak számító mellékszereplőktől. A Yesterday fricska a zeneiparnak, ugyanakkor egy szépen megírt szerelmes levél is a Beatles életművéhez, és ahhoz, hogy egy-egy jó dal mennyi pluszt tud hozzáadni az életünkhöz. A forgatókönyv remekül aknázza ki azokat a poénlehetőségeket, amik a világból hirtelen nyom nélkül eltűnt dolgok kapcsán adódnak, Danny Boyle pedig dinamikusan rendez, izgalmas képi világot csatolva a jól működő cselekményhez. Egy gond viszont akad, méghozzá elég súlyos. A történet középpontjába állított szerelmi szál a film felétől túlságosan rátelepszik a Yesterdayre, ami talán nem lenne akkora baj, ha a film két főszereplőjéről egy pillanatra is el tudnánk hinni, hogy őket a jóisten is egymásnak teremtette. Tökéletesen értem, hogy Boyle miért választotta ki Himesh Patelt és Lily Jamest a főszerepekre, mert külön-külön mindketten jók, de azt egy pillanatra sem hiszem el nekik, hogy fülig szerelmesek lennének egymásba. Hiába működik minden más körülöttük, a köztük lévő kémia hiánya sajnos elintézi, hogy a Yesterday ne csatlakozzon be a Sztárom a párom, az Igazából szerelem és a Négy esküvő… zseniális romkomjainak sorába. Persze ettől még egy nyári limonádénak rendben van, de Danny Boyle és Richard Curtis párosától ennél többre számítottunk.

voxmeter070

116 perc, brit

Reviewed by Echte on 26 June 2019

Szólj hozzá!