Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 2    

A password will be emailed to you.

darkphoenix01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

X-Men: Sötét Főnix

2019.06.06. (Dark Phoenix) A SÖTÉT FŐNIX-ben az X-ek eddigi legfenyegetőbb ellenfelükkel néznek szembe: tulajdon társukkal, Jean Greyjel. Egy űrbéli mentőakció során Jean csaknem életét veszti, mikor egy titokzatos kozmikus erő lecsap rá. Otthon ez az erő nem csupán megnöveli erejét, hanem sokkal labilisabbá is teszi. A benne lakozó idegennel viaskodva Jean olyan hatalmat enged szabadjára, amit nem csak hogy nem ért, de kontrollálni is képtelen. Ahogy egyre inkább kicsúszik lába alól a talaj, s olyanoknak árt, akik fontosak számára, lassan az X-Men összetartó erejét is kikezdi. A széthulló családnak újra egyesülnie kell – nem csak Jean megmentéséért, hanem bolygónk megvédéséért olyan idegen lényektől, akik Jean erejét fegyverként használnák és ezzel az egész galaxist uralmuk alá hajtanák.

KRITIKA

Nem ezeket a mutánsokat kerestük, pláne a fináléban, de Simon Kinberg író-rendezőnek azért így sem sikerült lerombolnia ezt a 19 éves, korszakalkotó franchise-t.

Szöllőskei Gábor

darkphoenix01Nagyjából a 2009-es első Farkas-spin-off óta figyelhető meg az a tendencia, hogy egy kevésbé sikerült X-Men-epizód (X-Men kezdetek – Farkas, Farkas, Apokalipszis) után következik egy jobb (Az elsők, Az eljövendő múlt napjai, Logan – Farkas), majd ismét egy gyengébb és így tovább. A mutánsszériáért rajongó énem pedig reménykedett abban, hogy az utolsó etapra megtörik ez a sorminta, s a 2017-es remekmű, a Logan – Farkas után nem kell újfent csalódni. Úgy tűnik azonban, hogy a statisztika mindenek felett áll, a franchise életében eddig forgatókönyvíróként tevékenykedő, és most rendezővé előlépő Simon Kinberg ugyanis képtelen volt egy emlékezetes lezárással hódolni a szeretett hősök és a közönség előtt.
Az ellenállás vége sztorija elevenedik meg újfent, vagyis a Jean Greyből előtörő legerősebb mutáns, a Főnix keseríti meg a X-Manek és X-Womanek életét. A hasadt személyiség kellemetlenebbik felét ezúttal egy űrbéli baleset során a Jeanbe hatoló kozmikus energia csalogatja elő, amelyre egy földönkívüli faj néhány egyede, közülük is legkivált egy bizonyos Vuk nevű feni a fogát Jessica Chastain testében (a vörös haj jobban passzolt volna hozzá). Xavieréknek tehát nem csupán az új alakváltó idegenekkel kell megküzdeniük (a Marvel Kapitány több ponton is durván ismerős lesz), hanem még a saját soraikkal is: néhányan darkphoenix02szimplán kinyírnák Jeant, néhányan pedig küzdenének érte.
A Sötét Főnixszel vannak bajok, de félreértés ne essék, korántsem egy nézhetetlen fércmű. Akadnak benne emlékezetes (főképp akció-) jelenetek, és a színészek is mindent megtesznek azért, hogy ezúttal gyengébben megírt karaktereikbe valamennyi életet leheljenek (Sophie Turnert például sosem láttam ilyen jónak). Kinberg azonban képtelen volt direktorként rendesen összefogni a szálakat, és megfelelő dinamikát adni a figurák közti interakcióknak, ezért a sztoriban rejlő drámát egyáltalán nem érezni súlyosnak, a fásultságból pedig időnként csak egy-egy korrekt csata zökkent ki. És persze a zene! Hans Zimmer első ízben komponált talpalávalót a mutánsoknak, és már az első 5-10 perc után egyértelmű, hogy az eddigi legjobb X-muzsika kíséri a sztorit. Igazából túl jó is ide, a Sötét Főnixnél legalábbis valami sokkal monumentálisabbat érdemeltek volna a mester új taktusai.
A filmet igazából az utolsó 20-30 perce menti meg, akkor válik igazán dögössé, és öröm nézni, ahogy a mutánsok különleges képességeit milyen kreatívan használják az alkotók. A vonatos akció pl. kifejezetten ütős, és végre azon kaphatjuk magunkat, hogy addigi fészkelődésünket felváltotta a vászonra tapadó teljes figyelem. Ahhoz persze ez is kevés, hogy az eddigi X-epizódok tükrében ne (kinek kisebb, kinek nagyobb) csalódásként éljük meg a látottakat, arra azonban elegendő, hogy mutánséhségünket, ha nem is maradéktalanul, de valamennyire kielégítse. Az mindenesetre kétségtelen, hogy Magneto, X professzor, Mystique, Küklopsz, Jean, Bestia, Ciklon és a többiek majd’ két évtizeden átívelő (és a képregényfilmek dömpingjét beindító) kálváriája egy maradandóbb finálét érdemelt volna.

voxmeter060

113 perc, amerikai

X-Men: Sötét Főnix, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 05 June 2019

Szólj hozzá!