Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 5    

A password will be emailed to you.

x01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

X: A rendszerből törölve

2018.11.01. Éva (Balsai Móni) zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet. Ám Éva rég nem nyomoz. A magánnyal és a félelmeivel küzd, képtelen részt venni a fővárosi rendőrség munkájában, és kamaszodó, saját problémáival küszködő lányával sem találja meg a hangot.
A város választások előtt áll. Az utcákon eluralkodik a káosz. Vandálok, tüntetők, anarchisták teszik lehetetlenné a békés életet – az egyenruhások nem érnek rá egy kétséges, bizonyíthatatlan üggyel foglalkozni. Csakhogy felkerül a központba egy új tiszt. Péter (Schmied Zoltán) más, mint a többiek, felfedezi kolléganője különleges tehetségét… és meglátja benne a nőt is. Együtt erednek a mindeddig felderítetlen esetek nyomába: egyre jobban belekeverednek egy szövevényes, félelmetes bűncselekmény-sorozatba, amelynek gyökerei messzire vezetnek. A Liza, a rókatündér író-rendezője (Ujj Mészáros Károly) és főszereplője (Balsai Móni) új, közös filmje, különleges látványvilágú, erős hangulatú, hátborzongató thriller, a műfaj kivételes és emlékezetes darabja. A filmben nagyszerű színészek szerepelnek, köztük Molnár Áron, Kulka János, Básti Juli, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán, Olasz Renátó és Szabó Győző.

KRITIKA

Ujj Mészáros Károly második mozija nem szeretne a Liza, a szomorú nyomozótündér lenni, de hiába nyomja bele az embert a fotelbe bátorságával, hogy igenis merészel szókimondó, olykor bizony igen katartikus politikai krimiként viselkedni, mesterkéltsége majdnem kioltja valódi erejét. De szerencsére csak majdnem.

Kovács Gellért

x01A nyitány látványban és hangban is lenyűgöző. Ujj Mészáros megfordítja Budapestet, s ez a rendhagyó városkép végig is kísér minket ezen a sorozatgyilkosos, hangulatában az északi krimiket megidéző bűneseten, amelynek cselekménye okos, trükkös s csak egy kicsit szájbarágós. Ám ha eltekintünk attól – nem könnyű, és nem is baj, ha nem megy – hogy az X skandináv vidék helyett fővárosunkban játszódik, néhányszor megkísérthet minket a gondolat, hogy részleteiben egészen remek, egészében pedig kicsit túlfújt másolatot láthatunk. Hozzánk igazítva.
Meglehet, a rendező társulatot épít, számos színész visszatér a Lizából, s épp ezért érdekes, hogy mintha mégsem bízna meg eléggé a gárdában. Különösen igaz ez múzsájára, Balsai Mónira, aki a megviselt, kiváló szimatú rendőr, Éva szerepébe belead mindent, ám mégsem ússza meg azokat a tolakodó effekteket, amelyek pánikbetegségét, lelki ziláltságát igyekeznek továbbhangsúlyozni. Feleslegesen. Schmied Zoltán nem találja igazán a helyét, Bede-Fazekas Szabolcs viszont most is tűpontosan működik fenyegető hallgatagságával. Molnár Áron robbanékony karikatúra, Kulka János szöveg nélküli alakítása pedig nem x03csak azért szívszorító, mert tudjuk, mi történt vele a valóságban – hanem mert Ujj Mészáros valóban érzékenyen talált neki helyet a filmben, s Kulka rettentően erős jelenléttel viszonozta a gesztust.
Az X – A rendszerből törölve legnagyobb erénye nem a vizuális túlfűtöttség, vagy a sokszor kifejezetten meghökkentő erőszakosság, még csak nem is a modoros akciójelenetek, hanem a követhető, hatásos történet, amely megsüvegelendően direktmód reagál aktualitásokra, s úgy is megütheti a nézőt, ha az esetleg úgy érzi magát a film megtekintése közben, mint akinek a főszereplőhöz hasonlóan nem szavazott elég bizalmat a direktor, s ezért kell kétpercenként valami klipes abrakadabrát mutatni neki. Pedig Ujj Mészáros Károly kétségtelenül tehetséges filmes, elég lenne csak megfontoltan mesélnie a szomorú nyomozóról, akit a legtöbben el szerettek volna gáncsolni, de mégis rájött valamire, ami mindannyiunkat érint, s mindenkinek fontos lehet, aki szeretné magát fontos állampolgárnak érezni egy olyan helyen, amelyet Magyarországnak hívnak. A hazánknak.

voxmeter070

114 perc, magyar

Reviewed by Echte on 31 October 2018

Szólj hozzá!