Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 12    

A password will be emailed to you.

windriver01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.8/5 (4 votes cast)

Wind River: Gyilkos nyomon

2017.09.07. (Wind River) Holttestet találnak a Wind River indiánrezervátumban. A világtól elzárt térségbe hamarosan egy FBI ügynök érkezik, aki megállapítja, hogy a tinédzser lány gyilkosság áldozata lett. A holttestre rátaláló tapasztalt nyomkövető és az ügynök együtt próbál a bűnügy végére járni, ám a zárkózott, bizalmatlan helyiek nem segítik az ügy felgöngyölítését. Ráadásul az Egyesült Államok egyik legelszigeteltebb térségében a legtöbb gyilkossági ügyet sosem oldják meg, a legtöbb bűnözőt sosem fogják el.

KRITIKA

Mesteri. Ez a szó jut elsőre eszembe Taylor Sheridan második nagyjátékfilmje kapcsán. Számos izgalmas elemet épített bele a thrillerbe rejtett misztikus westernjébe – elképesztő eleganciával elegyíti a műfajokat: a suspense-t a drámával, az akciót az esztétikummal.

Csákvári Géza

windriver01Kezdjük talán az atmoszférateremtésnél: mindig is kedveltem azokat a bűnfilmeket, amelyeket alkotójuk elemel a valóságtól. Másképpen szólva, nem csak a klisékkel játszik el az alkotó, hanem saját világot teremt a borzalmaknak, hogy nézőként még a környezet is egyfajta utazással érjen fel. A Wind River – Gyilkos nyomon kapcsán mindezt megteremtette Taylor Sheridan író-rendező, aki íróként már többször bizonyította efféle kreativitását, például a Sicario – A bérgyilkos vagy az Oscar-jelölést hozó A préri urai forgatókönyveivel. Jelen esetben egy indián rezervátumba helyezte el a cselekményt, amely kellőképpen ritkán lakott ahhoz, hogy furcsa emberek el tudjanak rejtőzni a végtelen térben és a téli klímában. Egyfajta mikrovilág ez, ahol történik egy bűneset: egy fiatal indián lányt holtan találnak a hegyekben. Megerőszakolták, és menekült valaki vagy valakik elől, mielőtt elérte volna a vég.
Mivel rezervátumról van szó, a helyi rendőrök mellett az FBI az illetékes, így a „büró” küld egy nyomozót a helyszínre: Jane Banner ügynököt, aki megérkezik egy szál kosztümben. A karaktert megformáló Elizabeth Olsen azonban nem vette puhányra a figurát, hamar akklimatizálódik, és viszonylag gyorsan rájön, hogy erőforrások hiányában neki kell előkerítenie a gyilkost. windriver02Ebben kéri a holttestet felfedező vadász, Cory Lambert (Jeremy Renner) segítségét, akinek a lánya szintén meghalt a közelmúltban. Nem kell nagy látnoknak lenni ahhoz, hogy előre tudjuk: a szálak bizony összefutnak majd. A kérdés, hogyan, ebben pedig Sheridan képes személyes és izgalmas lenni. Biztosan lesznek olyanok, akiknek a film misztikus vonala sok lesz (pláne az előadott monológok, amelyek egyébként pazarul meg vannak írva), de pont ez a fajta játékosság az, amitől a Wind River kiemelkedik a tucatfilmek mezőnyéből. Aki pedig képes összerakni egy olyan lövöldözést, amelyet a film egyik csúcspontján látunk, annak abszolút helye van a legjobb direktorok között – pedig Sheridan első rendezése, az Ampulla című felejthető horror ezt még nem támasztotta alá.
Taylor Sheridan nagy erénye, hogy úgy tud zsánerfilmet készíteni, hogy közben képes karaktereket alkotni, és színészt vezetni. Persze Jeremy Renner mindig jó – a vadász karaktere kőkemény fickó, de képes a férfi érzékeny oldalát is megmutatni, míg Elizabeth Olsen lenyűgözően hozza a néha bizonytalan, ismeretlen terepen mozgó, de kőkemény nőt. Nem láttam őt ilyen meggyőzőnek a Martha Marcy May Marlene óta. Reméljük a jövőben nem hatévente kap majd olyan szerepet, amelyben bizonyítani tudja: generációja egyik legjobb színésznője.

voxmeter085

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

107 perc, brit-kanadai-amerikai

Wind River: Gyilkos nyomon, 4.8 out of 5 based on 4 ratings
Reviewed by Echte on 06 September 2017

Szólj hozzá!