Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 3    

A password will be emailed to you.

insyriated01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Volt egyszer egy Szíria

2017.11.23. (Insyriated) Miközben Damaszkusz ostrom alatt áll, egy asszony csapdába esik a lakásában a forrongó városban. A háromgyerekes anya védett házzá változtatja a házat, amely nemcsak a családjának, de a szomszédoknak is menedéket nyújt. A nő minden körülmények között megpróbálja életben és biztonságban tartani a nála tartózkodókat, miközben a háza előtt egy mesterlövész vár a megfelelő pillanatra.

KRITIKA

Mivel a csapból is Szíria folyik, valahol érthető, hogy a moziban nem feltétlenül az ottani helyzetről szeretnénk filmeket nézni, pedig lehet, hogy így pont egy nagyon izgalmas home invasion thrillerről maradunk le.

Tóth Csaba

insyriated01Philippe Van Leeuw filmje bizarr módon leginkább Az élőhalottak éjszakájával áll rokonságban. Ott néhány idegen egy vidéki házban talál menedéket a kint tomboló zombihullám elől, itt pedig néhány nem annyira idegen – szomszédok – húzza meg magát egy kiürült társasház utolsó, még lakott lakásában, miközben kint dúl a háború, és odakint egy mesterlövész figyel a házra, vagyis nincs szabad járás se kifelé, se befelé. A film elején az orvlövész rögtön leszed egy férfit, és mivel a lakók nem akarják, hogy a felesége önmagát is értelmetlenül feláldozva kirohanjon érte, inkább nem szólnak neki a férje sorsáról. Ez a titkolózás adja a Volt egyszer egy Szíria feszültségét, valamint az, hogy tudják: a lakás elreteszelt ajtaja nem sokáig védheti meg őket, ha tényleg beüt a krach. A film egyetlen nap történéseit mutatja be rendkívül izgalmasan, úgy, hogy közben maximum az udvarig merészkedünk ki a házból, és a klausztrofóbia rá is nyomja a bélyegét a mozira. Ami nekünk egy elviselhetetlenül feszült másfél óra, az ott lakóknak csak egy újabb nap a pokolban, és ez az, ami igazán szomorú.

voxmeter075

85 perc, belga-francia-libanoni

Volt egyszer egy Szíria, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 22 November 2017

Szólj hozzá!