Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 10    

A password will be emailed to you.

visszaagyökerekhez01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Vissza a gyökerekhez

2018.06.14. (La ch’tite famille) A sikeres építész Valentin D azt állítja magáról, hogy árva, mert szégyelli, hogy családja fémhulladékok adás-vételből él Észak-Franciaországban. Hamarosan azonban felbukkannak a rokonok, és minden a feje tetejére áll.

KRITIKA

A franciáknál szétverte a pénztárakat Dany Boon aktuális vígjátéka, ami abból a szempontból mindenképpen érthető, hogy nekik biztos vicces, ha egy film arról szól, hogy jönnek a pikárd nyelvet beszélő északiak, és rácsodálkoznak a kicsit sem praktikus dizájnbútorokra.

Kovács Gellért

visszaagyökerekhez01Igazából nehezen tudom elképzelni, hogy egy magyar komédián csak azért tudnék hosszasan kacarászni, mert valamiféle tájszólással beszélnek benne, ennél azért mindig több kell – ám úgy látszik, Boontól ennyi is elég, pontosabban bőven jó, ha csak annyival egészíti ki a nagy ötletet, hogy egy olyan sznob tervezőt játszik, aki réges-régen eltávolodott vidéki családjától, tulajdonképpen meg is tagadta őket – ám egy baleset következtében lenullázódik az évek során felszedett elitizmusa, s hirtelen ugyanaz a falusi fickó válik belőle, aki évekkel ezelőtt volt. S igen, ez azt is jelenti, hogy csak „pikárdiul” (franciául: chtimi) kommunikál ő is.
Innen szép nyerni, mondhatnánk, de ne mondjuk, mert a Vissza a gyökerekhez az a film, amely nem küzd kétségbeesetten azért, hogy jó is legyen, esze ágában sincs az lenni, valóban megelégszik azzal, hogy odacuccol a család a tékozló fiúhoz, néznek egymásra, Dany Boon meg danyboonos pofát vág mindehhez, s szépen lassan (inkább lassan, mint szépen) az amnéziájától függetlenül is rájön arra, hogy nem kell szégyellni a famíliát, mert az sokkal fontosabb, mint a sznobok képmutató rajongása.
Mindeközben meg a papa, Pierre Richard szerencsétlenkedik a farmon, mert ő nem ment el a nagyvárosba, miért is ment volna – meg hát így legalább bőven jutott arra ideje talán, hogy rájöjjön, mit is keres ebben a filmben.

voxmeter035

107 perc, francia

Vissza a gyökerekhez, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 13 June 2018

Szólj hozzá!