Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 4    

A password will be emailed to you.

viktoria01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viktoria

2018.08.17. (Viktoria) A Nyugatról álmodozva Borjana semmiképp sem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ámde 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. Azonnal kikiáltják az Évtized Gyermekének, és kilenc éves koráig tejben-vajban füröszti állam anyácska. Ám az európai kommunizmus bukásával Viktoria aranyéletének is vége szakad. Vajon a politikai összeomlás és az új idők nehézségei közelebb hozzák egymáshoz a kislányt és vonakodó anyját?

KRITIKA

A bolgár elsőfilmes, Maja Vitkova 2014-ben készült, mintegy 155(!) perces epikus tablója, amely feltételezve az alkotói szándékot, egy nő magányáról és a történelem szürrealitásáról szól, elsősorban a színészi alakítások kapcsán értékelhető alkotás.

Csákvári Géza

viktoria01Irmena Csicsikova valóban hátborzongató erővel alakítja azt a Borjana nevű asszonyt, akinek tíz évvel a rendszerváltás előtt minden vágya, hogy disszidáljon – és kommunista elnyomó anyjától végre megszabaduljon –, de a férje váratlanul teherbe ejti. Viktoria, a kislánya köldök nélkül születik, és a párt kinevezi az „évtized gyermekének”, ezzel a teljes családot Bulgáriához kötve. Sajnos a helyzet nem válik komikussá. Sőt, Viktoria révén olyan erős rendszerfigyelem összpontosul rájuk, ami már több mint terhes, mind a karakterek, mind a néző számára. Noha a film számos pontján történelmi tabló akar lenni, nem kevés archív bejátszással, a rendező több mint naivan áll hozzá a tényekhez: a múlttal való szembenézés és elszámolás helyett csak valami lila ködös művészkedést kap a néző. Ahogy halad a rövidnek még jóindulattal sem mondható játékidőben előre, a vizuális és stiláris „elborulás” egyre nyomasztóbb lesz, a szimbolikusnak szánt kompozíciók önmaguk paródiájává válnak, ami egy digitálisan elnyújtott anyatejeső formájában éri el a csúcsot a vásznon. A Viktoria köldöknéző attitűddel készített film egy köldök nélküli lányról: az évtized művészfilmes blöffje – hogy az alkotókhoz hasonlóan én is mondjak egy blikkfangosat.

voxmeter035

155 perc, bolgár-román

Reviewed by Echte on 16 May 2018

Szólj hozzá!