Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 3    

A password will be emailed to you.

Serenity Unit Stills
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Vihar előtt

2019.01.31. (Serenity) A Vihar előtt az Oscar-jelölt író-rendező Steven Knight és az Oscar-díjas producer Greg Shapiro filmje, főszerepben az Oscar-díjas Matthew McConaughey-vel és Anne Hathaway-jel. A film főhőse egy rejtélyes halászhajó-kapitány, akit egy kis karib-tengeri szigeten utolér a múltja, és azon kapja magát, hogy fenekestül felfordult az élete. A háborítatlan, égszínkék tengerrel körülvett trópusi szigetet a legtöbben nyaralóparadicsomként ismerik, kivéve Baker Dillt, a sokat látott, harmincas éveiben járó hajóskapitányt, aki abból él, hogy kellemetlen turistákat visz el sporthorgászni „Serenity” névre hallgató ikermotoros hajóján. Egyetlen valódi társa az őszülő, középkorú elsőtiszt, Duke. A két férfi kényelmes életvitelt folytathatna, ha Dill nem hanyagolná a kuncsaftjait, a kapitány ugyanis megszállottan próbálja elfogni azt a mitikus kékúszójú tonhalat, amely folyton megszökik előle. Miután Dill tönkreteszi egy újabb vakációzó nyaralását, Duke emlékezteti, hogy ha életben akarja tartani a vállalkozásukat, fel kell hagynia rögeszmés hajszájával, és arra kell koncentrálnia, hogy megadja a turistáknak, amit akarnak: menekülést a hétköznapi élet nyűgjeitől és stresszétől. Dill természetesen nem fogadja meg barátja bölcs tanácsát, és inkább italba fojtja a bánatát a helyi bárban, ahol gyakran talál vigaszra Constance karjaiban. Egy nap a semmiből felbukkan Dill ex-felesége, Karen, aki évekkel ezelőtt elhagyta egy gazdag, folyton úton lévő üzletember kedvéért, és most egy ajánlattal keresi fel. Karen azt akarja, hogy vigye el Franket horgászni, itassa le, és lökje a tengerbe, hogy a cápák martaléka legyen, cserébe a nő fizet tíz millió dollárt. Dill elsőre hallani sem akar az ötletről, de idővel elkezdi átértékelni volt felesége ajánlatát, és lassan rájön, hogy nem minden az, aminek látszik…

KRITIKA

Spoiler nélküli kritikát írni a Vihar előttről nem egyszerű feladat, lévén a filmben kritizálandó dolgok nagy részét pont a fordulatai jelentik.

Tóth Csaba

Serenity Unit StillsHa létezik új szintje az egészen röhejes fordulatoknak, akkor a Vihar előtt egyértelműen csúcsteljesítménynek számít. Az alapját a szokásos film noir narratíva jelenti, amiben a csábító nő (Anne Hathaway) megkeresi a volt férjét (Matthew McConaughey), hogy pénzért cserébe ölje meg a jelenlegi urát (Jason Clarke), mert az alkoholista és kőgazdag fickó bántalmazza őt és a közös fiukat. Az eseményt horgászbalesetnek kellene álcázni, lévén Baker Dill turistákat szokott horgászkirándulásokon pesztrálni egy festői, beazonosíthatatlan szigeten, és mellesleg nagy álma, hogy kifogjon egy mágikus, hatalmas tonhalat, ami legendaszámba megy a helyi halászok körében. Van itt még egy idős csábító (Diane Lane), aki valami érthetetlen okból pénzeli Baker Dill hóbortját, egy megértő barát (Djimon Hounsou) és egy fura ügynökféleség (Jeremy Strong), aki mindenáron rá akar sózni hősünkre egy horgászkütyüt. Tudom, ez így is kicsit zavarosnak tűnhet, pedig a vászon előtt válik csak igazán kaotikussá a dolog. Az amúgy ügyes Steven Knight (Locke) egy shyamalani nagy csavarra építve próbálja felhúzni a filmjét, ami totálisan átértelmez mindent, amit korábban láttunk, csakhogy maga a csavar annyira értelmetlen, erőltetett és nevetséges, hogy magát a filmet is értelmetlenné teszi. Talán a színészek is érezhettek ebből valamit, mert mind Hathaway, mind McConaughey messze életük legrosszabb alakítását hozzák.

voxmeter025

106 perc, amerikai

Vihar előtt, 1.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 30 January 2019

Szólj hozzá!