Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 2    

A password will be emailed to you.

safehouse01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Védhetetlen

2012.02.16. (Safe House) Az elmúlt öt évben Matt Weston egy eldugott, eseménytelen fokvárosi poszton teljesített szolgálatot. Noha már nagyon szeretne teljes képesítésű ügynök lenni, és évek óta várja a lehetőséget, hogy bizonyítson, egyelőre be kell érnie azzal, hogy őrzi a CIA védett házát. A ház első és egyetlen lakója viszont a legveszélyesebb ember, akivel valaha találkozott. Tobin Frost csaknem egy évtizeden át sikeresen bujkált üldözői elől. A CIA egyik legjobb ügynöke, a volt hírszerzőtiszt katonai információkat adott el mindenkinek, akinek volt elég pénze. Titkokat árusított ki Észak-Koreának, terrorista sejteket segített, felmérhetetlen károkat okozott az Egyesült Államoknak. És most visszatért a rezervátumba, egy titokkal. Ahogy Frostot beszállítják kihallgatásra, zsoldosok érkeznek, és ízekre szedik Weston védett házát. Az őrnek és a rabnak éppen hogy sikerül megmenekülnie, és rájönnek, hogy a támadókat terroristák küldték, vagy valaki az ügynökségből, aki bárkit elpusztít, aki az útjába áll. Most Westonon a sor, hogy kiderítse, kiben bízhat meg, mielőtt mindkettejüket kiiktatják a játékból.

KRITIKA

Ugyan egy éven belül moziban láthatjuk Ethan Huntot, James Bondot és a Bourne-franchise-t is, kémtörténetekből sosem elég. Denzel Washington és Ryan Reynolds egészen Dél-Afrikáig utazott, hogy részt vegyenek egy titkosügynökös akciómókában.

Tóth Csaba

A Védhetetlen című mozi olyan, mintha a Bourne-franchise rendezését Tony Scottra bízták volna. Agyonszűrözött, végletekig szikár képek, már-már fájóan macsó sztárok, nonstop üldözésarzenál és persze az egymást folyamatosan átverő, végső soron saját magukkal harcoló CIA dolgozók. A végeredmény akár bántóan klisésre is sikeredhetett volna, ha a rendezést nem egy éhes ifjoncra bízzák. Daniel Espinosa-ra egy ügyesen összerakott skandináv gengszterfilm, az Instant dohány kapcsán figyeltek fel a Universal stúdiónál, és felajánlották neki egy kezdő forgatókönyvíró, David Guggenheim munkáját megfilmesítésre. Espinosa ugyan érezhette, hogy a sztori és a karakterek már sok filmből lehetnek ismerősek, de az egészben mégis van annyi kraft, hogy egy ütős kis mozi legyen a végeredmény. Mivel tudta, hogy a krimis/thrilleres szál meglehetősen kiszámítható, ezért nem is helyezett rá túl nagy hangsúlyt. Felmondja a kötelezőt, a sztorinak (egy fiatal CIA ügynöknek egy támadás után egyedül kell bujkálnia egy veszélyes tússzal az erősítés megérkeztéig) van íve, még a kihagyhatatlan szerelmi szálra is jutott idő, de mindez egészen mellékes az akciójelenetekhez képest. Itt aztán tényleg odatette magát a direktor. A Bourne-trilógia óta nem láthattunk ilyen intenzitású autós üldözéseket, verekedéseket és lövöldözéseket, ráadásul a film játékidejének nagy részét az ilyen szcénák teszik ki. Johannesburg és Fokváros parádés háttérként szolgál mindehhez. A futball világbajnokság hangulatát néhány percre megidéző stadionos jelenet atmoszférája például egyenesen tanítanivaló, de a nyomornegyedben játszódó üldözés is megérdemel egy ejjhát.
Denzel Washington és Ryan Reynolds jó párost alkot. Előbbi a Kiképzésbeli formáját hozza, némi Száguldó bombás szerethetőséggel megbolondítva, utóbbi pedig megmutatja, hogy bármikor bevethető jó vágású akcióhősként. A mellékszereplő gárda is illusztris nevekből (Brendan Gleeson, Vera Farmiga, Sam Shepard) áll, de ők jobbára megmaradnak az öltönyben/kiskosztümben előadott komoly nézéseknél. A film adósunk marad egy karakteres főgenyával is, de ezt a hiányosságot már megszokhattuk a Mission: Impossible- és a Bourne-franchise-oknál. Nem tartjuk valószínűnek, hogy a Védhetetlennel egy vadiúj, titkos ügynökös sorozat vette volna kezdetét, de a következő Bourne-kalandig kellően csillapítja éhségünket.

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga.

115 perc, amerikai-dél-afrikai

Védhetetlen, 3.5 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 15 February 2012

Szólj hozzá!